Terrashapjes voor thuis

Getty Images

Nodig vrienden uit voor een hapje en drankje en verras ze met typische terrasgerechten – maar wél met een culinaire twist.

Hamburger speciaal

Voor 4 personen. Bereidingstijd 30 minuten.

Getty Images
  • 500 g rundergehakt
  • 2 of 3 ­tros­­­tomaten
  • 1 rode ui
  • 8 (krop)sla­blaadjes
  • 1 el boter
  • 4 eieren
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 plakjes rauwe ham

Vorm 4 hamburgers van het ­gehakt. Snij de tomaten in ­plakjes (verwijder de steelaanzet) en de ui in ringen. Was en droog de slablaadjes. Bak de hamburgers in een hete grillpan in 10 à 15 ­minuten net gaar en aan beide kanten goudbruin. Smelt intussen de boter in een ruime koekenpan met anti­aanbaklaag. Breek de ­eieren ­erboven (de dooier moet heel blijven) en bak ze tot het eiwit helemaal en het eigeel ­enigszins is gestold. Bestrooi ze met zout en peper. Snij de broodjes open (rooster ze eventueel ook nog even) en beleg elk broodje met een hamburger, tomatenplakjes, ringen ui, een plak ham en tot slot een spiegelei.

Clubsandwich met kip, roomkaas en gegrilde groenten

Voor 4 personen. Bereidingstijd 45 minuten.

Getty Images
  • 2 courgettes
  • 1 rode en 1 gele ­paprika
  • 2 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 8 sneetjes witbrood
  • 150 g verse roomkaas naturel
  • 1 à 2 el slagroom
  • 1 tl kerriepoeder
  • zout en peper

Verwarm de ovengrill voor en beleg een bakplaat met bakpapier. Snij de courgettes in lange dunne repen en leg ze samen met de hele paprika’s op de bakplaat. Rooster ze in het midden van de oven tot het vel van de paprika’s blakert en de courgette bruin kleurt (15 minuten). Snij intussen de kipfilets in plakken van 1 cm dik, verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kip in 1 à 2 minuten per kant goudbruin en gaar. Laat het vlees op een bord iets afkoelen en bestrooi het met zout en peper. Stop de paprika’s in een plastic zakje en sluit dit af. Na 10 minuten kun je het vel en de zaadlijsten makkelijk verwijderen. Snij de paprika’s in brede repen, doe ze in een schaal met de courgette en schep alles om met 1 eetlepel olie en wat zout en peper. Rooster het brood in het broodrooster. Meng de roomkaas, slagroom en kerrie en bestrijk de boterhammen met de kerrieroom. Verdeel de gegrilde groenten en de kip over 4 boterhammen en dek af met het resterende brood. Snij de sandwiches diagonaal doormidden en zet vast met een prikker.

Spiegelei met tomaat en knapperige bacon

Voor 4 personen. Bereidingstijd 15 minuten.

Getty Images
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 4 sneetjes brood naar keuze
  • 16 plakjes bacon
  • 25 g ­boter
  • 8 eieren
  • 1 eetlepel fijngeknipte ­bieslook
  • zout en peper

Snij de tomaten in plakjes en de ui in ringen. ­Rooster het brood goudbruin in het broodrooster of ­onder een ovengrill. Bak in een grote koekenpan met anti­aanbaklaag de plakjes ­bacon langzaam op laag vuur tot ze knapperig zijn. Als de bacon bijna klaar is, smelt je de helft van de boter in een ­andere grote koekenpan met anti­aanbaklaag. Breek de ­eieren voorzichtig ­boven die pan (de dooier moet heel blijven) en bak ze tot het eiwit is gestold. ­Besmeer de sneetjes brood met de rest van de boter en beleg elk sneetje met 4 plakjes bacon, tomaat, ui en 2 spiegeleieren. Garneer met bieslook en breng op smaak met zout en peper.

Tosti met ham en mozzarella

Voor 4 personen. Bereidingstijd 30 minuten.

  • 2 bollen mozzarella van 125 gram elk
  • 8 sneetjes brood naar keuze
  • 25 g ­boter
  • 4 plakken gekookte ham
  • 4 ­augurkjes en/of ­zilveruitjes
  • versgemalen peper

Verwarm de ovengrill voor. Laat de mozzarella uitlekken en snij de ­bollen in dunne plakken. Smelt wat boter in een ruime koekenpan en bak het brood in 2 porties aan ­beide zijden lichtbruin. Beleg 4 sneetjes brood met de ham en mozzarella. Maal er wat peper over en dek ze af met de rest van de ­boterhammen. Leg de tosti’s op een ­bakplaat ­onder de hete grill en rooster ze goudbruin en krokant, tot de kaas ­gesmolten is. Snij elke tosti in drie ­stukken en stapel deze op. Steek een augurkje en/of zilveruitje aan een prikker en zet de stapel daarmee vast.

Pannenkoeken met zelfgemaakte jam van zomerfruit en rum

Voor 4 personen. Bereidingstijd pannenkoeken 30 minuten. Bereidingstijd jam 20 minuten + 30 minuten afkoeltijd.

Getty Images
  • pannenkoekenmix
  •  1 kilo rijpe aardbeien
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1 citroen
  • 500 gram geleisuiker ­speciaal (2:1)
  • 1 vanillestokje
  • 50 ml rum
  • 5 gesteriliseerde weckpotten of ­jampotten met schroefdeksels (250 ml)

Zet een schoteltje in de diepvries om straks de dikte van de jam te ­testen. Maak dan eerst de jam. Was de ­aardbeien snel door ze onder te ­dompelen in een bak koud water. Laat ze kort uitlekken in een vergiet, dep ze droog, verwijder de ­kroontjes en snij ze in stukjes. Meng in een ­grote pan met dikke bodem de aardbeien met het ­sinaasappel- en citroensap. Schep de suiker erdoor en steek het opengesneden ­vanillestokje tussen de aardbeien. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat, zodra het vocht borrelt, de aardbeien nog 4 minuten ­doorkoken. Test de dikte van de jam door een ­druppel op het koude schoteltje te laten ­vallen: als het direct dik opstijft, is de jam klaar (anders nog even laten ­borrelen). Als de jam dik genoeg is, roer je de rum erdoor en vis je het ­vanillestokje eruit. Pureer de ­aardbeien of plet ze met een pureestamper. Schenk de hete jam in de potten. Sluit de potten af en zet ze 10 minuten ondersteboven op een theedoek. Zet ze daarna rechtop en laat ze verder afkoelen. Bewaar de jam na opening in de koelkast. Bak een stapel pannenkoeken zoals je gewend bent, stapel ze op een warm bord op en serveer de jam apart erbij.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine