Verrukkelijke Hollandse kaasfondue

Getty Images

Fondue, een onvervalste klassieker, is nóg lekkerder als u er een eigentijdse draai aan geeft: met bier en pittige kaas. In dit artikel vindt u drie heerlijke fondue recepten. Prikken en dopen maar!

Culinair journaliste Marijke Sterk:
"Kaas is een heerlijk veelzijdig product. Zelfs een stamppot wordt net wat spannender met wat kaasblokjes erdoor. In deze fondue heb ik de wijn vervangen door bier. En ik gebruik ambachtelijke boerenkaas, die meer smaak en meer pit heeft. Je kunt deze kaas, herkenbaar aan het keurmerk Echte Boerderijzuivel, in steeds meer supermarkten vinden. Puur genieten!"

Hollandse kaasfondue met bier

Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd: 25 minuten.
• 200 g jong belegen boerenkaas
• 350 g belegen boerenkaas
• 1 teentje knoflook
• 350 ml witbier
• 2 eetlepels maizena
• versgemalen peper
• 3 of 4 eetlepels fijngeknipte bieslook
• extra nodig: spiritus­brander met vuurvaste caquelon (kaasfondue-pan)

Rasp beide kaassoorten grof. Pel de knoflook. Wrijf het doorgesneden teentje knoflook over de binnenkant van de caquelon. Schenk het bier in de caquelon en verwarm op halfhoog vuur tot tegen de kook aan. Roer beetje bij beetje de twee kazen erdoor en verwarm tot alle kaas gesmolten is. Maak de maizena met een scheutje bier of water aan en voeg dit al roerende aan de fondue toe. Blijf roeren tot een glad gebonden fondue ontstaat. Breng op smaak met peper en roer de bieslook erdoor. Lekker dippen met stokbrood, geschrapte worteltjes, bloemkoolroosjes en kleine champignons.

Per persoon: 566 kcal, 31 g eiwit, 42 g vet (waarvan 27 g ­verzadigd), 6 g koolhydraten, 0 gram voedingsvezel.

Kaasstengels

Voor ± 10 stengels.
Bereidingstijd: 35 minuten, waarvan 15 minuten oventijd.
• 2 plakjes ontdooid bladerdeeg (diepvries)
• tarwebloem om te ­bestuiven
• 1 ei
• 3 eetlepels fijn­geraspte belegen kaas
• 2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
• grof zeezout

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg 1 plakje bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak en bestrijk het met losgeklopt ei. Strooi 2 eet­lepels belegen kaas en 2 eetlepels Parmezaanse kaas erover. Leg het ­andere plakje bladerdeeg erop en druk goed aan. Rol de plakjes samen uit tot een langwerpige lap van circa 20 cm lang. Bestrijk de lap met los­geklopt ei en strooi de rest van de kaas erover. Druk de kaas met een vlakke hand iets aan. Snij de lap in de lengte in dunne repen. Draai de ­reepjes in een spiraalvorm en leg ze op een met een bakmatje bekleed bakblik. Bak de stengels in de voorwarmde oven in 15 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze op een rooster ­afkoelen.

Per stengel: 60 kcal, 3 g eiwit,
4 g vet (waarvan 2 g verzadigd),
3 g koolhydraten, 0 gram vezel.

Mascarpone-quiche met bosui

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen.
Bereidingstijd: 56 minuten, waarvan 35 minuten oventijd.
• 120 g tarwebloem + bloem om uit te rollen
• zout
• 60 g koude boter
• 6 bosuitjes
• 250 g mascarpone
• 3 eieren
• 200 ml crème fraîche
• 150 g grof ­geraspte komijnekaas
• peper, zout
• 100 g katenspek
• extra nodig: ­ingevette taartvorm ø 24 cm

Meng de bloem met een mespunt zout in een kom en snij de boter er met twee messen doorheen tot een kruimelig mengsel ontstaat. Roer ½ tot ¾ dl koud water door het bloemmengsel. Kneed alles met koele hand tot een samenhangend deeg en laat dit 20 minuten in de koelkast rusten. Snij de bosuitjes in ringetjes. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee. Klop de mascarpone met de eieren en de crème fraîche los. Schep de ­geraspte kaas en wat peper en zout erdoor. Verdeel het spek en de bosui over de bodem. Schenk het mascarponemengsel erover. Bak de quiche in ± 35 minuten lichtbruin en gaar. Lekker met een gemengde salade.

Per persoon: 775 kcal, 22 g eiwit,
65 g vet (waarvan 38 g verzadigd),
24 g koolhydraten, 2 gram vezel.

Fondue met Fanta?

haroldHarold Hamersma: "Wellicht klinkt het raar: bij kaasfondue moet ik altijd aan Chili denken. Daar ontmoette ik jaren geleden een jonge Chileense wijnmaker. Op de vraag die ik hem stelde – hoe hij in de wijn was beland – luidde zijn antwoord: “Op mijn achttiende was ik met mijn ouders op vakantie in Wallis in Zwitserland. In een restaurant namen wij kaasfondue. En ik bestelde ik er een Fanta bij. Maar dat bleek de ober niet goed verstaan te hebben: hij kwam terug met fendant, de lokale witte wijn. Welbeschouwd heeft zijn vergissing mijn leven veranderd. Want los van het feit dat ik die combinatie heerlijk vond, raakte ik zo geïnteresseerd in wijn dat ik later besloot om een studie tot wijnmaker te gaan volgen.” Nu is Zwitserse wijn in het algemeen en fendant in het bijzonder niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. En ook de alias chasselas, waarachter de druif zich elders ‘verschuilt’, staat bepaald niet overal in de schappen. Dus dan maar Fanta drinken bij de kaasfondue? Niet nodig. Want laat ook Elzasser Pinot Blanc er uitstekend bij smaken."
wijnfles
Jean-Baptiste Adam,
Pinot Blanc 2012.
€7,49 bij Gall & Gall.

 

 

 

 

Presenteerplank
Elke plank uit de Pure Olive Wood-collectie is gemaakt van hout afkomstig van olijfbomen die geen vrucht meer geven. Dit hout is van nature oliehoudend en daardoor hygiënischer. Vanaf €17,95 tot €45.
kaasplank
Kaas encyclopedie
Ruim 90 (!) heerlijke en veelzijdige recepten in het naslagwerk Culinair koken met kaas van Chester ­Hastings. Daarnaast ook uitleg over de verschillende kaassoorten en het kiezen van bijpassende wijnen. Karakter Uitgevers, €29,95.

kaasencyclopedie

IJzeren Hein

Deze stoere fonduepan Pro is gemaakt van gietijzer en kan ook op een spiritusbrander gebruikt worden. De in hoogte verstelbare brander is in het houten onderstel verwerkt. Compleet met 6 fonduevorkjes. Inhoud 1 liter. Boska, €79,90.

fondueset
Met het kaasmes op tafel
Keukenversie van het mes dat de kaasboer gebruikt bij het snijden van Hollandse, dus plakkerige, ­kazen. Ook ontkorsten en blokjes snijden wordt hiermee een peulenschil. Vanaf €14,90, bij kaasboer en kook­winkel.

kaasmes

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine