Zo vlieg je vanaf Schiphol zonder lang wachten

Getty Images

Begin je vliegvakantie vanaf het moordend drukke Schiphol stressvrij en zonder overbodig wachten met deze tips van onze reisredacteur Thijs Joosten.

 • Check vooraf online in (vaak 24 uur vooraf), controleer goed alle vereiste documenten en check of er niets in je handbagage zit wat verboden is, zoals vloeistoffen of een nagelschaartje.
 • Als je bij Corendon of Transavia boekt, kun je gebruik maken van hun koffer-pickup-service. Dan wordt je koffer vooraf thuis opgehaald en hoef je op Schiphol niet in de rij te staan bij de incheckbalie. Relaxt!
 • Het heeft weinig zin om alleen met handbagage te reizen. Het grootste knelpunt op Schiphol is namelijk de security, en daar moet je handbagage toch worden gecontroleerd.
 • Kom ruim op tijd maar niet té vroeg. Wie langer dan vier uur voor vertrek op Schiphol aankomt, loopt het risico dat hij nog niet naar binnen mag. Anders wordt het binnen alsnog overvol. Bovendien zijn de incheckbalies pas 3 uur voor vertrek open.
 • Als je niet aan de schoolvakanties bent gebonden, reis dan bij voorkeur niet in het drukke hoogseizoen. Vooral in juli wordt topdrukte verwacht op Schiphol, met ruim 70.000 vertrekkende passagiers per dag.
 • Kijk of je kunt vertrekken op de luchthaven van bijvoorbeeld Rotterdam, Eindhoven of Maastricht. Daar is het lang niet zo druk. Het aantal bestemmingen is wel veel kleiner. Deze tip is dus alleen voor vakantiegangers die niet per se naar een bepaalde plek willen.
 • Of boek een hotel bij Schiphol met een “park, sleep and fly”-arrangement. Je auto blijft tijdens je vakantie bij het hotel staan. En op de vertrekdag reis je stressvrij met de hotelshuttle naar de luchthaven. Er is zelfs een hotel in het luchthavengebouw: Yotelair Schiphol Airport. Je betaalt wel fors voor dit gemak.
 • Wie vanaf Rotterdam The Hague Airport vliegt, kan de avond voor vertrek al zijn ruimbagage afgeven op de luchthaven. De volgende dag kun je direct door naar de securitycheck. Fletcher Hotels, dat twee hotels op Rotterdam The Hague Airport met in totaal ruim vierhonderd parkeerplaatsen heeft, biedt het ‘Super relaxed op reis arrangement’ aan, inclusief overnachting op de dag voor vertrek. Naar wens kan ook een parkeerplaats voor de auto tijdens de vakantie worden gereserveerd. Op de vertrekdag staat het ontbijt al vanaf 5 uur klaar.
 • Vlieg je met een overstap? Hou er dan rekening dat andere Europese luchthavens dezelfde personeelsproblemen hebben. Daardoor is het er even druk. Check vooraf of je overstaptijd lang genoeg is. Neem zonodig een latere vlucht.
 • Kijk op www.schiphol.nl/nl/mijn-reisdag/vandaag om te zien hoe druk het naar verwachting op jouw reisdag wordt.
 • Ten slotte: maak je niet onnodig druk en wees aardig voor jezelf en de mensen om je heen. Het is eventjes op de tanden bijten, maar morgen lig je heerlijk op het strand en is je stress als sneeuw voor de zon verdwenen
Auteur