Chocolade proeven in België

Getty Images

Wordt u ook zo blij van een heerlijk stukje chocolade? In België maken ze de lekkerste van de wereld, en die kunt u naar hartenlust gaan proeven. Ook leuk voor een romantisch Valentijnsweekend!

Demonstraties

Vlakbij de Grote Markt in Brussel organiseert het gezellige winkeltje Planète Chocolat chocoladedemonstraties. Je kunt er ook zelfgemaakte pralines degusteren, zoals dat in goed Vlaams heet. (En nu we het toch over de Vlaamse taal hebben: noem pralines liever niet ‘bonbons’ want dat woord gebruiken Vlamingen vaak voor ‘snoepje’) en zalige huisbereide chocolademelk opslurpen. Demonstraties zijn er elke zaterdag om 16 uur en elke zondag om 15 uur.
www.planetechocolat.com

Bijzondere truffels

Wie iets bijzonders wil proeven, klopt aan bij Pierre Marcolini, een internationale chocolademaker die zijn ‘haut chocolat’ in de hele wereld verkoopt. Alleen al in België vindt u veertien van zijn winkels, bijvoorbeeld in Antwerpen, Brugge en Knokke. Verwacht van Marcolini geen alledaagse kersenbonbonnetjes, maar truffels met echte champagne of pralines die met snippertjes bladgoud zijn bestrooid, gemaakt van ‘single origin’ cacaobonen die uit één gebied afkomstig zijn.
eu.marcolini.com

Atelier in Gent

De familie Van Hoorebeke maakt sinds 1982 de heerlijkse pralines en ander lekkers in Gent. Vader Luc runt de winkel op het Sint-Baafsplein 15 en zoon Cédric die in de Jan Breydelstraat 1. Het atelier bevindt zich in de kelder op het Sint-Baafsplein, en daar kunt u vader en zoon door een raam aan het werk zien.
www.chocolatesvanhoorebeke.be

Proeven in Antwerpen

Chocolade doet mensen smelten van extase, schrijft de Antwerpse chocolademaker René Goossens in zijn boek ‘De Chocolade Codex’. Dat vinden wij een tikkeltje overdreven, maar lekker zijn de Goossens-creaties beslist (het bedrijf wordt inmiddels gerund door zoon Erik). Bijvoorbeeld de bekende Antwerpse Handjes: koekjes of chocolade gevuld met chocolade of praliné. Ze zijn te koop in de winkel aan de Isabellalei 6.
goossens-chocolatier.com

Dichter bij huis

Wie niet wil wachten tot hij in België is, kan zijn chocoladeverslaving ook in eigen land bevredigen. In de gezellige Warmoesstraat in Amsterdam runt de vermaarde chocolatier Kees Raat de Metropolitan Deli. U kunt er ook voor heerlijk zelfgemaakt ijs en wafels terecht. Zijn zachtsmeltende ‘mud chocolate cake’ is een van onze favoriete lekkernijen op de redactie van Plus Magazine en PlusOnline.
www.metropolitandeli.nl

Belgische chocoladeweetjes

- Belgen die bij vrienden gaan eten, nemen meestal geen bloemen maar een doosje pralines als presentje mee.
- De uitvinder van de praline is de Zwitser Jean Neuhaus, die misschien nog beroemder is als stichter van het Belgische wereldmerk Côte d’Or.
- Het mooie doosje waarin pralines worden verpakt, heet een ‘ballotin’. Vroeger werden ze in een ordinair puntzakje meegegeven, waardoor ze vaak beschadigden.
- Waar staat de allergrootste chocoladefabriek van de wereld? Natuurlijk in België! Dat is die van Barry Callebaut in het dorpje Wieze.

De drie leukste steden bij onze zuiderburen

Auteur