De leukste kunstroutes

Fiets, wandel en bewonder

Getty Images

Een mooi alternatief voor museumbezoek in de zomer is het bekijken van kunst in de openbare ruimte. Nederland telt tal van beeldenroutes, atelierroutes en literaire routes die u bij de hand nemen. Per provincie tippen we een fiets- en een wandelroute.

Tot en met 31 augustus wandelt u in de tuinen van Paleis Soestdijk langs 51 appelbeelden. De kunstenaars lieten zich inspireren door de koninklijke familie. Het park is in juli en augustus van dinsdag t/m zondag van 9.30 ­tot 17.30 uur geopend.
Wandelroute: Appeltjes van Soestijk

1. Groningen
Fietsroute: De Semslinie Kunstlijn is een kunstproject langs de Drents-Groningse grens. Acht hedendaagse kunstwerken zijn in het landschap geplaatst tussen Hoogezand en Ter Apel, een route van 43 kilometer. Het is een beetje een zoekplaatje om de kunstwerken te vinden, maar het loont de moeite.
Fietsroute:  Semslinie Kunstlijn

Wandelroute: De Atelierroute de Beetse ter Borg is een kunstroute van 7 kilometer door de buurtschappen Sellingerbeetse en Ter Borg in het natuurgebied Westerwolde. Op 2 en 3 augustus van 10 tot 17 uur zetten zo'n veertig kunstenaars hun deuren wagenwijd open. Met muziek!
Wandelroute: Atelierroute de Beetse ter Borg

Getty Images


2. Friesland
Fietsroute: De kunstroute Kunstwerken aan de weg loopt door de dertien dorpen van de gemeente Ooststellingwerf. Onderweg komt u langs beelden en kunstwerken die aan de openbare weg staan. Er zijn drie fietsroutes (evenals een autoroute en vijf wandelroutes). Ze staan beschreven in het gelijknamige boek dat verkrijgbaar is bij de VVV in Appelscha.
Fietsroute:  Kunstwerken aan de weg

Wandelroute: Wie de route Beelden in Drachten volgt, wandelt langs dertig kunstwerken in het centrum van Drachten. De start is bij de dagopvang in de Tramlaan en het eindpunt bij de parkeergarage op het Von Knobelsdorffplein. Lengte: ca. 3 kilometer.
Wandelroute:  Beelden in Drachten

3. Drenthe
Fietsroute: In de vijf brinkdorpen Zweeloo, Aalden, Benneveld, Meppen en Wezup staan in totaal negentien schilderspanelen opgesteld als zogeheten Brinkenexpositie. Een fietsroute van zo’n 20 kilometer leidt u langs alle panelen én door de vijf dorpen. De fietsroute is te koop bij Tourist Info Aalden, Aelderstraat 21a in Aalden.
Fietsroute:  Brinkenexpositie

Wandelroute: Op de woensdagen 9 juli, 30 juli, 20 augustus kunt u van 14.00 tot 16.30 uur wandelen door kunstenaarsdorp Zweeloo onder leiding van een gids. O.a. Max Liebermann en Vincent van Gogh lieten zich door het dorp inspireren. De wandeling start in de Kunstenaarsherberg. De wandeling is ca. 6 kilometer lang en duurt ongeveer 2,5 uur. Kosten: €4. Aanmelden: Tourist Info Zweeloo, Aelderstraat 21a in  Aalden, T 0591-37 22 99.
Wandelroute:  Zweeloo

4. Overijssel
Fietsroute: Kunstwegen heet de kunst-, natuur- en cultuurfietsroute in het Nederlands-Duitse Vechtdal, een bewegwijzerde fietsroute van 180 kilometer, verdeeld over zeven etappes tussen Zwolle en Nordhorn. De route voert langs meer dan zeventig kunstwerken. Er is een Kunstwegen Reisboek (€18,50), een fietskaart (€7,95), en een gratis brochure. Verkrijgbaar bij de VVV's van Vechtdal Overijssel.
Fietsroute:  Kunstwegen

Wandelroute: Den Ham heeft vijftien beelden binnen de dorpsgrenzen, drie in het Middendorpshuis aan de Grotestraat en nog eens twaalf in de openbare ruimte. O.a. van Charlotte van Pallandt en Kees Huigen. In het boekje Beeldenroute Den Ham staan ze allemaal afgebeeld inclusief achtergrondinformatie. Het kost €2,95 en is verkrijgbaar bij Twenterand Tourist Info, Grotestraat 4 in Den Ham, T 0546-67 17 78
Wandelroute: Beeldenroute Den Hamhttp://http://www.nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes/culturele-route

Getty Images


5. Gelderland
Fietsroute: In Heerde kunt u een fietsroute van 26 kilometer volgen langs kunstenaars, kunst in de openbare ruimte, beeldentuinen en culturele bezienswaardigheden. O.a. het Poppenspelmuseum, beeldenpark JOOP en het mozaïekatelier en de theetuin van Ellen Verhoogt zijn opgenomen in de Culturele Route Heerde. Fietsknooppunt 94 is het startpunt. Er zijn twee trajecten, beide even lang.
Fietsroute:  Culturele Route Heerde

Wandelroute: De route Nijmegen, bos, rivier en centrum bestaat uit twee delen. Deel 1 van 10 kilometer begint bij de Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg en gaat via Beek terug naar het centrum van Nijmegen. Daar kunt aan deel 2 beginnen, een wandeling van 2 kilometer langs de kunstwerken in de binnenstad.
Wandelroute: Nijmegen, bos, rivier en centrum

Getty Images


6. Flevoland
Fietsroute: De Architectuurroute brengt u langs allerlei architectonische hoogstandjes van Almere. Langs de mooiste gebouwen van het centrum en door de kleurrijkste wijken. De route van ruim 33 kilometer staat met vijf andere fietsroutes beschreven in het boekje Fietsroute Almere. Verkrijgbaar voor €3,95 bij VVV Almere, De Diagonaal 199,  T 036-548 50 41.
Fietsroute:  Architectuurroute Almere

Wandelroute: Elke laatste zondag van de maand gaan tijdens Kunst Route Lelystad van 14 tot 17 uur de ateliers open van de kunstenaars in Lelystad. Daar zit van alles bij: schilderkunst, beeldhouwwerk, mozaïek, fotografie, zeefdruk, keramische beelden, sieraden en nog veel meer.
Wandelroute: Kunst Route Lelystad

7. Utrecht
Fietsroute: Ruim twintig beelden komt u onderweg tegen tijden de Beeldenroute Utrecht. Onder meer het Anne Frank-beeld van Pieter d'Hont op het Janskerkhof, Koningin Wilhelmina van Mari Andriessen in het Wilhelminapark, de grote figuren van Thomas Schutte in het Griftpark, en het zittend konijn van Tom Claassen op het Jaarbeursplein. De fietsroute van 17 kilometer is samengesteld door tijdschrift Kunstbeeld.
Fietsroute:  Beeldenroute Utrecht

Wandelroute: Elke eerste zondag van de maand zijn van 13 tot 17 uur alle galerieën geopend tijdens Cultureel Rondje Wijk bij Duurstede. Naast de galerieën voert de route langs Molen Rijn en Lek, Museum Dorestad, de Grote Kerk en beeldentuin De Pruimengaard.
Wandelroute: Cultureel Rondje Wijk bij Duurstede

8. Noord-Holland
Fietsroute: “Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer. Zuiderzee heet nou IJsselmeer.” Zo luidt een passage uit De Zuiderzeeballade van Willy van Hemert, heel toepasselijk voor deze literaire route over de Westfriese Omringdijk. Deze fietsroute gaat van Schagen naar Enkhuizen, aan de hand van gedichten en verhalen. Lengte: 62 kilometer.
Fietsroute: Literaire route over de Westfriese Omringdijk

Wandelroute: Honderden beeldhouwers, schrijvers, dichters en musici lieten (en laten nog steeds) in Bergen hun voetsporen achter. De Kunstroute Bergen neemt u in 1,5 uur mee langs galerieën, beelden en speciale plekken. Lengte: 3 kilometer. Veel galerieën zijn geopend van donderdag t/m zondag. De brochure is verkrijgbaar à €1,50 bij de VVV's van Hart van Noord-Holland. T 072-511 42 84
Wandelroute: Kunstroute Bergen

9. Zuid-Holland
Fietsroute: De Blauwe Tram is een literaire fietsroute die het voormalig tracé van de Blauwe Tram volgt. Zo heette de tram die tussen 1881 en 1961 in Zuid-Holland reed. In de gelijknamige brochure staan twee routes: Scheveningen-Leiden (24,5 km) en Leiden-Katwijk-Noordwijk-Leiden (26,5 km). Onderweg staat u stil bij plekken met een literaire aanknopingspunt.
Fietsroute: De Blauwe Tram

Wandelroute: Aan de boulevard in Katwijk is een beeldenroute van ca. 2 kilometer uitgezet langs vijftien beelden. Het beeld Vrouw in ligstoel van Guido Metsers is  heel toepasselijk, aan de rand van duinen. U bent echt niet de enige die van de stoel naast de vrouw gebruikmaakt voor een leuk fotomoment.
Wandelroute:Beeldenroute Katwijk

Getty Images


10. Zeeland
Fietsroute: Kunstenares Joke de Witte ontwierp acht kunstzinnige picknickplekken op Walcheren. De Ku(n)stpicknickplekkenroute Walcheren leidt door dromerige dorpjes, langs het uitgestrekte water en de natuurgebieden. Onderweg kunt u bijkomen van al het natuurschoon bij de picknickplekken. Bewegwijzerd via het fietsknooppuntensysteem zijn drie afstanden mogelijk: 26, 32,4 of 55,3 kilometer.
Fietsroute: Ku(n)stpicknickplekkenroute Walcheren

Wandelroute: Elke eerste zondag van de maand kunt u van 13 tot 17 uur binnenlopen bij dertig tot veertig kunstateliers in Middelburg. De deelnemers aan deze Kunst- & Cultuurroute Middelburg zijn herkenbaar aan de blauwe gevelvlag met het K&C-logo. De route is ca. tien dagen voor de betreffende zondag te downloaden.
Wandelroute: Kunst- & Cultuurroute Middelburg

11. Noord-Brabant
Fietsroute: Fietsen door het leven van Vincent van Gogh. Dat kan met een van de vijf Van Gogh-fietsroutes. Startpunten zijn: Vincent van Goghuis, Zundert (60 km), Vincent van Gogh Informatiecentrum, Etten-Leur (49 km); Vincents tekenlokaal, Tilburg (51 km); Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch (30 km); Vincentre, Nuenen ( 51 km). Routebeschrijvingen zijn ter plekke te koop.
Fietsroute:  Van Gogh-fietsroutes

Wandelroute: Tijdens BergenKunst (elke eerste zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur) is het werk van een groot aantal professionele kunstenaars in Bergen op Zoom te bewonderen. Niet alleen in de ateliers en galerieën, maar ook in de artotheek en diverse horecagelegenheden.
Wandelroute: BergenKunst

12. Limburg
Fietsroute: Met de Romeinen en keramiek-route (25 kilometer) in Gennep ontdekt u de keramiekhistorie van Gennep en omgeving. En die gaat terug tot in de Romeinse tijd. De start is voor de VVV Gennep, Ellen Hoffmannplein 2. O.a. het Pottenbakkersmonument in Milsbeek, Museum het Petershuis in Gennep en Museum Ceuclum in Cuijk zijn in de route opgenomen.
Fietsroute:  Romeinen en keramiek-route

Wandelroute: Het tijdschrift Kunstbeeld heeft een Beeldenroute Maastricht samengesteld met een lengte van 5,5 kilometer. De wandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en brengt u langs beelden van o.a. Mari Andriessen, Fons Bemelmans, Nicolas van Ronkenstein en Jos Hermans.
Wandelroute: Beeldenroute Maastricht
Auteur 
  • Redactie