
In de zuidelijke Zweedse regio Småland staat de natuur letterlijk op het menu. Hier geniet u van bessen en paddenstoelen die u zó plukt uit het bos, vis uit de vele meren en gerechten die met liefde en lokale ingrediënten zijn bereid. Of u nu zelf de natuur in trekt of aan tafel schuift in een sfeervol restaurant: in Småland wordt u verrast door de verrassende smaak van de Scandinavische keuken.
Småland: waar de natuur de chef is
Droomt u van rust, ruimte en ongerepte natuur? In Småland komt dat beeld tot leven. Deze schilderachtige streek in Zuid-Zweden staat bekend om haar rode houten huisjes, dichte bossen, glinsterende meren en sfeervolle dorpjes. In Småland wordt koken nog echt bepaald door de seizoenen. In Småland komen de ingrediënten rechtstreeks uit de natuur, dat vormt de basis van elke maaltijd. U proeft het verschil bij lokale restaurants of haalt zelf iets lekkers bij een boerderijwinkel. In Småland vindt u diverse van deze charmante boerderijwinkels waar u rechtstreeks bij de producent terechtkunt voor lokale specialiteiten zoals kaas, jam en gerookt vlees. Enkele leuke adressen zijn Sjölyckornas gårdsbutik, Röshults Gårdsbutik, Rudenstams Gårdsbutiken Stenladan in Algutsrum vlakbij de brug naar Öland.

Småland kent een rijke culinaire traditie met streekgerechten die u nergens anders proeft. Zo is er de Isterband, een lichtzure worst van varkensvlees, traditioneel geserveerd met gestoofde aardappelen, rode biet en dille. Ook typisch zijn de kroppkakor van het eiland Öland: met de hand gevouwen aardappeldeegballetjes gevuld met vlees en ui, vaak geserveerd met room en de frisse lingonbes, de rode vossenbes die u in heel Småland tegenkomt als jam, saus of limonade. En voor wie van zoet houdt: in Gränna wordt al sinds 1859 de polkagris gemaakt. Deze handgedraaide rood-witte zuurstok met muntsmaak is uitgegroeid tot een nationaal icoon.
Växjö: culinair hart van Småland
Växjö mag zich met recht de culinaire hoofdstad van Småland noemen. Hier vindt u toonaangevende restaurants zoals het met een Michelinster bekroonde PM & Vänner, waar lokaal, seizoensgebonden en duurzaam centraal staan. Växjö is ook de thuisbasis van Mat i Småland, een jaarlijkse lokale foodmarkt. Elk jaar in september verzamelen diverse smaakmakers uit de directe omgeving zich in de stad om lokale producten en koken in de schijnwerpers te zetten. Een belangrijke ontmoetingsplek waar je eindeloos inspiratie kunt opdoen. Dit is niet het enige foodiesevent: ook de Gårdsrundan, Matrundan Kronoberg en de Matrundan Kalmar vinden in september plaats. Wat ze gemeenschappelijk hebben? Duurzaam, regionaal én vooral lekker eten.
Ook op het oostelijk gelegen eiland Öland vindt in de herfst een evenement plaats dat helemaal draait om eten: het Oogstfestival van Öland (Skördefest). Boeren, ambachtslieden en kunstenaars openen hun deuren, en dorpen en stadjes komen tot leven met markten, lichtinstallaties en gezellige activiteiten. U kunt hier proeven van pompoensoep, versgebakken brood en pas geoogste appels, terwijl u geniet van de bijzondere herfstsfeer op het eiland. Van kunstavonden tot boerenmarkten en knusse boerderijwinkels: dit geliefde festival biedt voor ieder wat wils.

Eten met smaak: van fika tot fine dining
In Småland vindt u een verrassend gevarieerd aanbod aan eetgelegenheden: van verfijnde restaurants tot knusse cafés voor een traditionele fika: de geliefde Zweedse koffiepauze met iets zoets erbij. Want geen bezoek aan Zweden, zonder een echte fika, zoals bijvoorbeeld bij de ambachtelijke bakkerij Stenlunden Hantverksbageri net buiten Ljungby of het bekroonde PM Bröd & Sovel in Växjö. Natuurlijk kunt u hier genieten van een uitgebreid aanbod aan zoetigheden, maar beide locaties staan vooral bekend om hun huisgemaakt zuurdesembrood. Ook Fiket i Gränna is een sfeervol adres voor koffie met versgebakken kaneelbroodjes. Bezoekt u het eiland Öland, sla dan ÖlandsChoklad in Färjestaden niet over, waar u kunt genieten van ambachtelijke chocolade en huisgemaakt gebak. En met een beetje geluk staat ergens ostkaka op het menu, de Smålandse versie van cheesecake, de lokale lekkernij.

Wie na een dag vol fika nog trek heeft, kan op verschillende plekken in Småland heerlijk eten, zoals in Wallby Säteri, een culinaire aanrader. De keuken volgt hier het ritme van de seizoenen en serveert gerechten bereid met ingrediënten uit de directe omgeving, zoals wild, appels uit de tuin en paddenstoelen uit het nabijgelegen bos. Wilt u zelf aan de slag? Dat kan ook in Småland. Een heerlijke manier om de herfst in Småland te beleven is een paddenstoelenwandeling met aansluitende buitenkookworkshop. Onder begeleiding van een gids van Plockat gaat u in het bos op zoek naar eetbare paddenstoelen, waarna u samen een smakelijke maaltijd bereidt op open vuur. Een pure ervaring waarbij de smaken van het seizoen centraal staan.

In september luidt Småland het einde van de zomer in met traditionele kräftskivor, gezellige kreeftenfeesten. U kunt op verschillende plekken genieten van verse rivierkreeft, geserveerd met brood, kaas en een glaasje schnaps. U schuift aan lange tafels vol lekkernijen, terwijl lampionnen flikkeren en vrolijke liedjes weerklinken in de nazomeravond. Een unieke culinaire traditie die u niet mag missen.