Defensie geeft 2.000 vooroorlogse luchtfoto's vrij

Vijf uitgelichte foto's van toen en nu

De Dam in Amsterdam zonder monument, Urk toen het nog een eiland was: het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIHM) heeft onlangs bijna 2.000 luchtfoto's vrijgegeven van Nederland in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

De beelden zijn afkomstig van de Luchtvaartafdeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Vaak werden er foto's voor militaire doeleinden gemaakt bij oefeningen of voor het maken van kaarten. Daarom is in de meeste gevallen ook precies aangegeven waar de opnames en beelden zijn gemaakt.

Enkele vooroorlogse beelden uitgelicht, met daarna een foto van nu. 

1. Dam Amsterdam

Toen

Het Nationaal Monument is op deze foto van de Dam in Amsterdam nog niet te zien. Dat is pas na de Tweede Wereldoorlog in 1956 onthuld.

Nu

2. Rotterdam

Toen

Zo’n pittoreske stad was Rotterdam voor het Duitse bombardement van 1940. De spoorbrug op de foto is in 1993 vervangen door een tunnel.

Nu

 

3. Amsterdam Olympisch Stadion

Toen

Het Olympisch Stadion staat tegenwoordig midden in de Amsterdamse wijk Oud-Zuid, maar dat was toen nog een vrijwel lege vlakte.

Nu

Urk

Toen

Het eiland Urk werd in 1939 met een dijk verbonden met het vasteland. En drie jaar later was het geen eiland meer, maar onderdeel van de pas drooggevallen Noordoostpolder.

Nu

5. Zaltbommel

Toen

Deze autobrug over de Waal bij Zaltbommel is in 1933 geopend. Zestig jaar later was hij veel te klein geworden, en vervangen door de moderne Martinus Nijhoffbrug.  

Nu

Onbekend

Van 166 foto's is niet vastgelegd waar ze zijn genomen. Het NIHM hoopt dat mensen die hun huis of woonplaats herkennen, reageren. Reacties kunnen naar:

Dirk Janse
Specialist beeldcollecties
Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Den Haag
e-mail: ds.janse@mindef.nl

Wilt u meer oude foto's bekijken? U vindt hier alle foto's van de oude serie.