Digiwijzer: Foto's afdrukken via internet

Handig: u stuurt uw digitale foto’s naar de afdrukcentrale en de postbode bezorgt de afdrukjes thuis. Hoe pak je dat aan?

Wat hebt u nodig?

Voorkom gedoe en teleurstellingen en zorg voor:

Snelle internetverbinding

De gemiddelde grootte van een foto is 1 à 1½ MB. Wilt u bijvoorbeeld vijftig vakantiefoto’s laten afdrukken, dan verstuurt u dus al gauw een kleine 50 tot 75 MB naar de afdrukcentrale. U hebt daarom een snelle internetverbinding (adsl of kabel) nodig.

Jpg-formaat
Online fotocentrales accepteren doorgaans alleen jpg-bestanden. Gelukkig slaan veel digitale ­camera’s de ­foto’s standaard op in dit ­bestandsformaat. Hebt u Windows? Met de Verkenner kunt u controleren welk bestandstype uw foto’s hebben. Open de map met de foto’s, kies Beeld > Details, en kijk of in de kolom ‘Type’ achter uw foto’s ‘JPG Bestand’ staat. Ziet u in Windows Vista niet de kolom ‘Type’? Klik dan met de rechtermuisknop op de grijze balk boven de bestanden en kies voor Type om deze kolom te activeren.

Voldoende resolutie
Een te lage resolutie van uw fotobestand zorgt voor een slechte afdrukkwaliteit. Weet u niet precies wat resolutie is, of welke resolutie voldoende is? De meeste afdrukcentrales geven vooraf een indicatie van de afdrukkwaliteit.

Juiste formaat
Digitale foto’s hebben meestal een verhouding van 3:4 (11x15 cm), maar de traditionele fotoverhoudingen zijn 2:3 (10x15 cm). Veel fotocentrales bieden de mogelijkheid af te drukken op digitaal formaat, dus 3:4. Kies voor deze optie, anders snijdt de centrale een stukje van uw foto af of wordt de foto passend afgedrukt, waardoor twee lelijke randen ontstaan.

De beste fotocentrale
Op www.onlinefotoservices.nl staat een overzicht van alle centrales die foto’s afdrukken, compleet met prijsoverzicht. Bent u op zoek naar de goedkoopste aanbieder of naar de beste? U vindt wat u zoekt op deze website.

Hulp bij versturen

Hebt u nog nooit eerder digitale foto’s naar een centrale gestuurd en kunt u wel wat hulp gebruiken? Op de website van SeniorWeb vindt u een beschrijving van de werking van de centrales van Albert Heijn, Kruidvat en Hema. Kijk op www.seniorweb.nl onder Hobby > Artikeloverzicht > Foto en
video > Foto’s afdrukken.

Foto’s op tassen, stickers en theeglazen
Naast gewone afdrukjes voor in het fotoalbum kunt u ook andere fotoproducten via internet bestellen. Bij vrijwel iedere fotocentrale kunt u bijvoorbeeld foto’s laten afdrukken op ­kalenders en canvas. Ook leuk: uw eigen foto’s op tassen en lampen (Hema), foto’s op stickers en ansicht­kaarten (Albert Heijn) of op puzzels en theeglazen (Kruidvat).

 

Auteur 
  • Alex