Plus Podcasttips: 5 podcasts over toen, die je nu niet mag missen

Getty Images

Van de geschiedenis van het Romeinse Rijk tot een zoektocht naar de verzetsdaden van je oudtante. PlusOnline zet vijf luistertips voor geschiedenispodcasts op een rijtje.

1. Tijdgeest

In deze podcast van de VPRO vertelt jonge podcastmaakster Julie Blussé over merkwaardige misvattingen, choquerende plannen en achterhaalde overtuigingen uit het verleden. Waarom vond de middeleeuwse mens dat stoute honden opgehangen dienden te worden en wat bracht kunstenaar Aat Veldhoen in 1964 op het idee een prentenrevolutie uit te roepen? Iedere aflevering bestaat uit een verhaal van ongeveer twaalf minuten.

Luister o.a. via iTunes

2. De Geschiedenis van het Romeinse Rijk

Salve! In deze podcast neemt historicus Tommy van Son u mee door de geschiedenis van het Romeinse Rijk. De podcast, eigenlijk meer een hoorcollege, is een hobbyproject van Tommy. De passie voor de oudheid en het plezier in het maken van de podcast is duidelijk hoorbaar, daarnaast heeft hij een prettige stem. Die combinatie, maakt dat deze podcast goed te volgen blijft. Met een lengte van slechts 15 minuten per aflevering bepaalt u zelf hoe lang ieder ‘hoorcollege’ duurt.

Luister via iTunes en Spreaker

3. Tante Jos

Jos Gemmeke, verzetsheldin en de enige vrouw – op koningin Wilhelmina na – die een Militaire Willems-Orde ontving. Jarenlang zat ze vooraan bij Prinsjesdag en koninklijke huwelijken, in 2010 overleed ze. In deze podcast gaat journaliste Mijke van Wijk op zoek naar de verhalen achter de verzetsdaden van haar oudtante Jos. Ze vindt dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. Liggen de verhalen die ze altijd vertelde toch anders?

Luister o.a. via iTunes

4. Het verloren hoofd

Amateur-geschiedkundige Donald Tick zoekt al jaren naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt journalisten Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood op een missie. Wat volgt is een zoektocht in ons koloniaal verleden, hedendaagse bureaucratie en propvolle depots, op zoek naar waarheid, zeggenschap en natuurlijk: het verloren hoofd.

Luister o.a. via iTunes

5. Backspace

In de recente geschiedenis ligt het begin van het internettijdperk. In de podcast Backspace nemen Cecile Elffers en Elja Looijestijn van VPRO Gids u mee over de elektronische snelweg naar de tijd van langzame verbindingen en snel geld. Ze duiken in de geschiedenis van de baanbrekende websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen.

Luister o.a. via iTunes