Voor het eerst een verre reis maken

Misschien droomt u er al jaren van om een verre reis te maken. Maar hoe gaat dat eigenlijk? Waar moet u rekening mee houden? En hoe boekt u zo'n reis? Met Plus Op Reis geeft u advies.

Was vroeger een vakantie in Nederland al een hele onderneming, tegenwoordig kunt u in elke uithoek van de aardbol komen.

Wat is een verre reis?

Met een verre reis bedoelen we een reis buiten Europa. Je kunt een verre reis maken per boot, maar meestal is een vliegtuig dé manier om relatief snel op een heel ander stukje aarde te landen. Een verre reis maken vraagt net iets meer voorbereiding, planning en vooral informatie verzamelen dan een reis plannen binnen Europa. Zeker wie voor het eerst een verre reis wil maken moet zich goed voorbereiden.

Waar moet u op letten?

Het belangrijkste is om erachter te komen wat u wilt. Welk land of welke landen wilt u bezoeken? Hoe wilt u dat doen? Wat wilt u daar gaan doen? Hoe lang wilt u weg? Al deze vragen zijn belangrijk om de reis te boeken die aansluit bij uw wensen en mogelijkheden. Bent u slecht ter been dan is het niet verstandig een reis te boeken die fysiek zwaar is of waarbij u flink moet wandelen. Wilt u relaxen dan is een jungletocht niet de juiste keuze. Het lijken open deuren, maar juist bij het plannen van een verre reis is het belangrijk die open deuren goed te bekijken. Op de plaatjes en in de brochures ziet alles er altijd zo mooi uit en lijkt het eenvoudiger dan het soms is. Voorlichting en informatie vragen dus!

Waarheen leidt de reis?

Inventariseren van uw wensen is de basis voor een geslaagde reis. Zeker voor een verre reis. Vrijwel alles is mogelijk dus om de reis van uw dromen te maken is het belangrijk om te weten wat u wilt gaan doen. Is dat een groepsrondreis met een bus of trekt het avontuur en wilt u zelf uw reis maken per huurauto of camper. Wilt u een wandelvakantie of trektocht of voelt u misschien meer voor een luxe cruise of zeilcruise. Heeft u wellicht meer interesse in een golf- of wellness vakantie.

Als u weet wat u wilt dan komt de vraag waarheen u wilt. Geliefde vakantiebestemmingen voor rondreizen zijn bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Costa Rica, Australië of Brazilië. Maar misschien heeft u liever een minder ontdekt pareltje als Nicaragua of Antarctica.  Er zijn talrijke mogelijkheden voor het maken van een luxe cruise of zeiltocht. Ook voor golf- en wellnessreizen zijn er vele exotische en verre bestemmingen zoals Bali, Mauritius, Mexico of de Verenigde Staten en, dichterbij, ook Turkije.

Wat kost uw reis?

Het is niet zo maar te zeggen wat een reis kost. Dat hangt af van uw wensen, mogelijkheden en plannen. Kijk bij het plannen van de reis naar uw budget en naar wat in de reissom is inbegrepen. De ene reis is alles-inclusief, de ander is alleen vlucht en hotelovernachtingen. Het is verstandig om dat goed in de gaten te houden zodat u tijdens de reis niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Denk ook aan een goede reis- en annuleringsverzekering!

Waar boekt u uw reis?

Via internet kunt u op de website van touroperators en reisaanbieders al een heleboel informatie krijgen. Ook kunt u voor specifieke informatie over landen kijken op de landenpagina’s. U kunt ervoor kiezen uw reis helemaal zelf samenstellen en via internet regelen, maar juist voor verre reizen is het vaak prettig om uw wensenpakket voor te leggen aan een touroperator, reisbureau of reisorganisator en hen de reis te laten samenstellen. Dat scheelt u een hoop gezoek. Vaak is het ook voordeliger, omdat u gebruik kunt maken van pakkettarieven.

Omdat de organisaties op de hoogte zijn van de situatie ter plaatse voorkomt u ook dat het hotelletje, dat er op internet zo leuk uitzag, bij aankomst een bouwval blijkt te zijn waar ongedierte een permanent verblijf heeft.

Waar laat u uw bagage?

Hoe u uw bagage vervoert is afhankelijk van uw reisdoel en het soort reis dat u wilt maken. Een trektocht door de jungle vraagt om speciale bagage zoals een praktische rugzak. Voor een cruise is een koffer beter geschikt. Maakt u een combinatietocht, bijvoorbeeld met verblijf in een hotel en tussendoor een zeiltocht, dan is handig om naast de koffer, ook een rugzak of weekendtas mee te nemen.

Let er op dat de wieltjes van uw koffer stevig zijn. In veel landen zijn de straten hobbelig en zitten vaak vol kuilen en gaten. Veel wieltjes kunnen daar niet tegen. Met een koffer ben je in die gebieden bovendien herkenbaarder als ‘toerist’ en daardoor een makkelijker prooi voor bedelaars, tassendieven en zakkenrollers.

Een heuptasje of tasje dat u onder uw kleding draagt is makkelijk voor het bewaren van paspoort, geld en creditcards.

Prikje hier of pilletje daar?

Voor reizen binnen Europa hoeft u over het algemeen geen bijzondere voorzorgsmaatregelen te nemen tegen infectieziekten. Op verre bestemmingen is dat anders. Daar komen infectieziekten voor die we in Nederland niet, of vrijwel niet, hebben. Weet u waar u heen gaat op vakantie dan is het belangrijk u goed te laten informeren naar vaccinaties en medicijnen die u uit voorzorg moet innemen, zoals malariatabletten.

Ook is het belangrijk om, als u zelf al medicijnen gebruikt, te informeren of u deze in uw vakantieland kunt krijgen en of de reismedicatie aan uw eigen medicijnen aangepast moet worden. Bovendien kunt u advies vragen over de samenstelling van uw reisapotheek, extra beschermingsmaatregelen en eventuele leefregels op uw reisbestemming.

En nu: gaan!

Wat u ook gaat doen, waarheen u ook gaat en hoe u ook reist, het belangrijkste is dat u ervan geniet. Accepteer dat dingen anders zijn dan thuis. Wees flexibel. Een verre reis maken is het ontdekken van het niet bekende en dat maakt het leuk. Veel plezier!

Handige websites voor informatie over vaccinaties en gezond op reis

Reisaanbod

Ook Met Plus Op Reis biedt enkele verre reizen aan.  Een overzicht van onze verre reizen vindt u op deze website.