We dromen al van onze volgende vakantie

Pluslezers dromen in deze donkere dagen voor Kerstmis al volop over hun volgende vakantie. Zodra de coronacrisis is bezworen, gaan ze naar het buitenland, of ze brengen hun vakantie in ons mooie eigen Nederland door.

Tientallen bezoekers van Plusonline.nl reageerden op onze vraag: “Waar wil u naartoe reizen zodra het weer kan?” Elly Koehler wil de kinderen opzoeken, die in Portugal wonen. Anja van der Vis heeft een reis geboekt naar Side in Turkije. “We vertrekken 16 maart, en ik hoop dat we dan weer mogen reizen.” Peter Brugman droomt van een vakantie aan het prachtige Italiaanse Gardameer, en heeft zelfs al zijn hotel uitgezocht. Harmke Scholing wil naar de Duitse rivier Moezel, Bets Romijn naar Gran Canaria en Nel van Helden bekent: “Ik zou heel graag nog eens naar het land gaan waar ik hopeloos verliefd op geworden ben..... Oostenrijk.”

Een enkele lezer vindt dat Plus Magazine geen aandacht aan reizen moet besteden zolang onze regering dit afraadt. Leni Pals schrijft: “Het is voor veel mensen toch al moeilijk om thuis te blijven.” Maar de verreweg meeste lezers reageren optimistisch. “Een beetje dagdromen kan toch leuk zijn?” reageert Marie Louise de Boer. “Positief blijven, hoor. Niet kijken wat niet kan, maar kijken wat nog wel kan!” Willy Elzinga vindt: “Het is toch leuk om toekomstplannen te maken? Er komen heus weer betere tijden. Dan kunnen we volop vakantie vieren. Nu nog even de tanden op elkaar.” Ze sluit af met een vrolijk: “fijne feestdagen!”

Sommige lezers wijzen erop dat je niet per se naar het buitenland hoeft, want ons eigen land is ook mooi. Da’s natuurlijk helemaal waar! De ene lezer droomt van Texel, de andere van de Zeeuwse kust. Maar Laura Lang Dix vindt: “Het gaat er toch niet om of het thuis ook leuk is? Wat is het een ervaring om de bergen te ervaren, voor het eerst de zee te zien en legendarische plekken ontdekken., voor het eerst in een vliegtuig te zitten, een lange treinreis te maken, over steppes te lopen waar bijna niemand komt, of juist steden als New York of Parijs te ontdekken.”

Ria van Riessen blijft voorlopig nuchter en durft nog niet te dromen: “Laten we eerst maar uit de lockdown komen en de vaccinatieprik halen.” En Maaike Kuipers bekijkt het filosofisch met een citaat van de schrijver Godfried Bomans: “De kunst van het leven, is thuis te zijn alsof men op reis is.”