Campagne tegen zomereenzaamheid: dit kun je als vakantieganger doen

Getty Images

Voor veel mensen is de zomervakantie iets waar ze heel lang naar uitkijken, maar niet iedereen vindt het een leuke periode. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat ouderen zich in de zomer vaker eenzaam voelen dan in andere seizoenen. Hobby- en sportclubs zijn tijdelijk gesloten en familie is met vakantie. Om die reden start de overheid een zomercampagne tegen eenzaamheid.

De campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet vakantiegangers aansporen om vaker wat van zich te laten horen aan de thuisblijvers. Dat gebeurt door oproepen op social media en billboards bij grensovergangen. Aan de andere kant heeft de campagne als doel om ouderen die zich alleen voelen te stimuleren om zelf in actie te komen. Een tv-spot, waarin een oudere te zien is die zelf sociaal contact opzoekt, moet daar mede voor zorgen.

(tekst loopt verder onder de video)

Eén tegen eenzaamheid

De campagne maakt deel uit van het actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid dat minister De Jonge in maart vorig jaar presenteerde. Deze campagne moet eenzaamheid onder meer signaleren en bespreekbaar maken en uiteindelijk doorbreken en duurzaam aanpakken.

In het actieprogramma van Eén Tegen Eenzaamheid staan ook enkele tips om zomereenzaamheid tegen te gaan:

Tips voor vakantiegangers

Laat wat van je horen, juist in de zomer. Plan contactmomenten in, maak tijd en vraag hoe het eigenlijk gaat. Hoe je signalen van eenzaamheid kunt herkennen en welke gesprekstips je kunt gebruiken, lees je op deze pagina. Heeft de oudere zin om deel te nemen aan een initiatief tegen eenzaamheid? Dan kun je helpen door de initiatieven in zijn of haar gemeente te bekijken en te vragen welke activiteiten er in de zomer zijn. Hier vind je een lijst met initiatieven door het hele land.

Tips voor thuisblijvers

Er zijn veel initiatieven in Nederland tegen eenzaamheid. Klik hier voor een lijst met initiatieven.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek van KBO-PCOB. 

Auteur 
  • Redactie