Hoe kunt u uw eigen eenzaamheid verminderen?

Getty Images

Er zijn verschillende manieren om eenzaamheid aan te pakken. We beschrijven ze in dit artikel.

Iedereen die ouder wordt, verliest belangrijke contacten. Vrienden overlijden, broers en zussen worden ziek, de levenspartner overlijdt. Nieuwe kennissen en vrienden zijn dan hard nodig.

Telefooncirkels en koffieochtenden

Om eenzaamheid te verlichten zijn er veel initiatieven. In sommige gemeenten organiseren het welzijnswerk of de kerk huisbezoeken. In andere steden zijn er lotgenotengroepen of praatgroepen of inloopochtenden in het buurthuis. Er zijn telefooncirkels van mensen die elkaar bellen en vrijwilligers die bij eenzame mensen langsgaan. Daar kunnen eenzame mensen erg van opknappen, of zelfs door uit hun isolement getrokken worden. Maar het kan ook zijn, dat al deze initiatieven een tegengesteld effect hebben. En dat u zich er nog eenzamer van gaat voelen.

Wat werkt tegen eenzaamheid?

1. Ga erop uit!

Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen denken dat het geen zin heeft om in hun sociale netwerk te investeren. En dus steken ze er geen tijd en energie in. Terwijl het wel degelijk veel kan opleveren om dit wel te doen. Een paar mogelijkheden:  

  • Word lid van een vereniging.
  • Zoek een hobby of pak een oude hobby op.
  • Ga vrijwilligerswerk doen, zorg dat u de deur uitkomt.
  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen?
  • Verbeter de vriendschappen en contacten die u al heeft: Vaker bellen, vaker langsgaan, vaker zelf initiatief nemen.
  • Als u last heeft van gezondheidsproblemen, is het misschien een idee om online actiever te worden. Skypen, appen, lid worden van online community’s.
  • Bied buren of kennissen uw hulp aan: oppassen op kinderen of huisdieren, de vuilnisbak buiten zetten, planten water geven in de vakantie, enz.enz.
  • Oefen uzelf in praten 'over koetjes en kalfjes'. Zo maakt u ook op straat contact met mensen in de buurt.
  • Word lid van een lotgenotenvereniging, bijvoorbeeld een patiëntenvereniging of een nabestaandengroep.
  • Werk aan uw computer- en internetvaardigheden. Met een computer heeft u altijd vrienden en familie binnen handbereik.

2. Stel uw verwachtingen bij

U bent eenzaam als u niet de contacten of vriendschappen heeft, die u eigenlijk wilt hebben. Een oplossing zou kunnen zijn, om uw verwachtingen bij te stellen. Dat klinkt misschien vervelend, maar toch is het goed om u dit af te vragen. Zijn uw verwachtingen wel realistisch? Misschien moet u uw standaard wat verlagen en blij en dankbaar zijn met de contacten die u wél heeft?

3. Leer omgaan met eenzaamheid

Er zijn veel goedbedoelde initiatieven zoals huisbezoeken, gezellige middagen, projecten met studenten die iets voor ouderen doen. Het levert misschien een dag gezelligheid op, maar de eenzaamheid verdwijnt er niet door. Sterker nog: soms is het effect zelfs tegengesteld. Want na een gezellige bijeenkomst drukt de stilte nog zwaarder. Zeker op latere leeftijd en bij ernstige gezondheidsproblemen, is het oplossen van eenzaamheid een bijna onmogelijke opgave. De kring wordt kleiner, aanspraak is er nauwelijks meer. De mogelijkheden om nog mensen te ontmoeten nemen af en en dus is het ook belangrijk om te leren omgaan met eenzaamheid. De eenzaamheid te leren verdragen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het mogelijk. Relativeren werkt. Het besef dat ieder mens zich weleens alleen, verdrietig of angstig voelt. Dat dit gevoelens zijn die onderdeel uitmaken van het menselijk bestaan. Genieten is een belangrijke remedie tegen eenzaamheid. Hoe alleen u ook bent, er is veel moois in de wereld te ontdekken.

4. Schakel hulpverleners in

Hoe moeilijk het ook is, laat de wereld weten dat u eenzaam bent. Als u bijvoorbeeld via het Welzijnswerk in uw gemeente laat weten wat uw situatie is, hoe stil het iedere dag bij u is, kunnen er ook hulptroepen in actie komen. Mogelijk kunnen maatschappelijk werkers, de wijkverpleegkundige of vrijwilligers die in uw gemeente actief zijn, iets voor u betekenen.

Auteur