4 veelgestelde vragen over seks

Over zelfbevrediging en zaadlozingen

Getty Images

Over seks praten, dat doen we liever niet. Maar in de anonimiteit van het internet zoeken we wel naar antwoorden op veelgestelde vragen. Wij legden huisarts en seksuoloog Peter Leusink vier veelgestelde seksvragen voor.

1. Doen vrouwen vaak alsof?

Ik heb in mijn leven twee mannen gehad. Het lukte mij nooit een orgasme te krijgen, dus ik heb altijd gedaan alsof. Mijn partners hebben er nooit iets van gemerkt. Nu ik bijna aan het einde van mijn leven ben, vraag ik me af: komt dit vaker voor bij vrouwen?

Peter Leusink: "U bent waarschijnlijk niet de enige. Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar in een onderzoek onder studenten in de Verenigde Staten bleek de helft van de vrouwen weleens een orgasme te faken. Hoeveel vrouwen dat hun hele leven doen, is mij niet bekend. Ik vind het dapper van u dat u zich die vraag stelt. Hebt u een idee waarom een orgasme niet lukte? Ik denk namelijk dat veel vrouwen van uw leeftijd zijn opgegroeid met het idee dat een orgasme tíjdens de gemeenschap zou moeten komen. Het blijkt echter dat stimulatie van de clitoris voor de meeste vrouwen een veel krachtiger manier is om tot een hoogtepunt te komen. Daarnaast vraagt een orgasme om een beetje zelfzuchtigheid. Je moet je even kunnen afsluiten van de partner en opgaan in de maalstroom van lustgevoelens." 

2. Waarom bevredig ik mezelf?

Mijn man is jaren ziek geweest (dementie) en lange tijd hebben wij geen gemeenschap gehad. Twee maanden na zijn overlijden kreeg ik een lichamelijk verlangen naar seks. Ik merkte zelfs dat ik mij in mijn slaap bevredigde. Ik ben ervan in de war want dit hoort echt niet bij mij. Is het een normale reactie? Wat kan ik ertegen doen? 

Peter Leusink: "Seksualiteit omvat zowel behoefte aan intimiteit, verbondenheid en emotionele bevrediging als lichamelijke behoefte aan opwinding en bevrediging. Nu uw lichaam tot rust komt na een intensieve periode van ziekte en het overlijden van uw man, is wat u beschrijft een volstrekt normale reactie. Mogelijk kent u het niet van uzelf en deelde u dit meestal met uw man. Maar nu u alleen bent, zou ik het toestaan en ervan genieten. U doet er niemand kwaad mee, ook uzelf niet."

3. Wat is het beste glijmiddel?

Kunt u mij vertellen wat het beste glijmiddel is? Glijmiddelen op siliconenbasis lijken me chemisch en dan kunnen er toch schimmelinfecties ontstaan? Via de apotheek hebben mijn vrouw en ik een glijmiddel op waterbasis, maar dat is vrij duur. 

Peter Leusink: "De meeste mensen vinden glijmiddelen op siliconenbasis het prettigst. Het is erg zacht en trekt niet in de huid. Een glijmiddel op waterbasis doet dat wel en is daarom sneller uitgewerkt. 

Siliconenglijmiddel is niet schadelijk: het trekt niet in het lichaam en geeft geen verhoogde kans op infecties. Het voordeel is dat het ook voor massage van de huid kan worden gebruikt. Een nadeel kan zijn dat het vlekken geeft op het beddengoed. U kunt het beste verschillende glijmiddelen uitproberen. U en uw partner komen dan vanzelf tot een goede keuze."

4. Hoe ouder, hoe minder zaadlozingen?

Erecties zijn geen probleem, maar zaadlozingen zijn er bij mij al een tijdje niet meer bij. Dit tot teleurstelling van mij en mijn partner. Is dit gebruikelijk op oudere leeftijd?

Peter Leusink: "Op oudere leeftijd worden de zaadlozingen minder krachtig en het volume is eveneens minder. Toch zijn gezonde oudere mannen nog wel in staat om een zaadlozing te hebben. Voor de duidelijkheid: een orgasme en een zaadlozing zijn twee verschillende zaken. Meestal valt dat bij de man samen, maar dat hoeft niet. Soms hebben mannen wél een orgasme maar géén zaadlozing. Dat heeft te maken met aandoeningen van de blaashals, waarbij het sperma niet naar buiten gaat maar richting blaas. Dat kan voorkomen na een kijkoperatie in de blaas of bij diabetes. Ook door bepaalde medicijnen kan de zaadlozing uitblijven, met name bij middelen tegen een vergrote prostaat, soms ook bij anti-epileptica. En als gevolg van antidepressiva, maar dan is vaak ook het orgasmegevoel geremd. 

Ik ga ervan uit dat u nog wel een orgasme kunt krijgen. Wat is er dan eigenlijk zo problematisch? Een droog orgasme geeft wat minder 'poetswerk'. Ik zou zeggen, ieder nadeel heeft zijn voordeel."

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine