'90 procent van de 50-plussers vrijt onveilig'

Getty Images

Hoewel het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen bij 50-plussers de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld is, gebruikt maar liefst 90 procent van hen geen condoom wanneer ze met een nieuwe partner in bed belanden.

Eenderde van de 50-plus singles heeft losse seksuele contacten, zo blijkt uit onderzoek van Zin Magazine naar het seksleven van haar lezers. 50-plussers wachten bovendien niet lang met seks in een nieuwe relatie: zij duiken na maximaal een week (42 procent) of binnen een tot drie maanden (44 procent) met elkaar het bed in. Hoewel zwanger worden niet meer kan, kun je ook boven de vijftig een seksueel overdraagbare aandoening (soa) oplopen. Toch gebruikt maar liefst 90 procent van de 50-plussers geen condoom bij een nieuwe seksgenoot. Het onderzoek werd onder een beperkte groep 50-plussers gedaan, maar dit lijkt toch een slecht teken, want door het toenemend aantal echtscheidingen, en daarmee meer mensen die (internet)daten, vond er de laatste twintig jaar een verdubbeling van het aantal soa’s bij 40- en 50-plussers plaats.

Soa top 6


Volgens cijfers van het RIVM is de top zes van meest gevonden seksueel overdraagbare aandoeningen in 2020:

1. Genitale wratten
2. Herpes genitalis
3. Chlamydia
4. Gonorroe ('druiper')
5. Syfilis
6. Hiv

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meerderheid van de mannen (71 procent) en van de vrouwen (55 procent) heeft tegenwoordig nog net zo vaak en veel zin in seks als vroeger. 98 procent doet het nog altijd met zijn of haar partner; ruim de helft zelfs wekelijks "Ik ben avontuurlijker geworden op seksueel gebied" zegt 58 procent van de vrouwen en 54 procent van de mannen. Bij bijna tweederde van de 50-plussers gaan er soms seksspeeltjes, seksopwekkers of sekshulpjes mee naar de slaapkamer. Bijna 67 procent van de respondenten doet (ook) aan soloseks: 63 procent van de mensen met een relatie, 78 procent van de singles.

"Een goed seksleven versterkt de relatie en maakt gelukkig" volgens 90 procent van de respondenten. Een orgasme is daarbij 'de kers op de taart' maar voor 61 procent géén must.
 
Aan de Zin seksenquête deden 633 mensen mee: 1 non-binair persoon, 170 mannen en 462 vrouwen. Voornamelijk hetero's, maar 1 op de 33 respondenten heeft een lesbische of homoseksuele relatie.

Auteur 
Bron 
  • Slingeland Ziekenhuis
  • RIVM
  • Zin Magazine