De kracht van seks op leeftijd

De voordelen van vrijen

Getty Images

Seks als u wat ouder bent? Natuurlijk! Het is niet alleen leuk, maar een goede vrijpartij heeft een positieve invloed op de gezondheid. Zo werkt seks kalmerend en vermindert het verschijnselen van depressie of stress. En wist u dat zoenen goed is voor uw gebit?

Dat ouderen 'het' nog graag doen en dat seks zelfs beter wordt met de jaren, blijkt uit het Seksonderzoek 2006 van HP de Tijd. Mensen boven de vijftig zijn nog lang niet uitgespeeld, eventuele problemen en kwaaltjes ten spijt.[ITEMADVERTORIAL]

Onderzoek
In het Durex Sexual Wellbeing Global Survey zijn 26.000 mensen uit 26 landen ondervraagd over hun seksleven. Volgens dit onderzoek doen we het als we ouder worden niet vaak, maar wel goed: lang en liefdevol. Bovendien wordt seks weer belangrijker naarmate men ouder wordt. Mensen boven de 65 jaar hebben gemiddeld vaker dan eens per week seks (60 procent).

Natuurlijk verandert het seksleven als we ouder worden. Dat komt voor een belangrijk deel door een veranderende hormoonhuishouding. Die invloed is te merken op zowel lichamelijk als geestelijk gebied: de zin in seks kan afnemen. 15 procent van de Nederlandse vrouwen krijgt last van vaginale droogheid en bij de mannen heeft 22 procent moeite een erectie te krijgen, en 24 moeite om de erectie te behouden. Ook ziekte, behandelingen, medicatie en handicaps zijn van invloed op de zin in seks. Maar wie wel seks heeft, beïnvloedt daarmee zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid positief.
Positieve hormonen

 • Bij vrouwen stijgt het testosterongehalte waardoor sportieve prestaties verbeteren.
 • In hoog tempo worden de hormonen oxytocine (knuffelhormoon) en vasopressine aangemaakt. Door deze stoffen voelen de partners zich verbonden. Oxytocine heeft bovendien een rustgevende werking: na seks valt u makkelijk in slaap.
 • De aanmaak van endorfine. Dit verhoogt de pijndrempel twee keer. Een natuurlijk middel tegen hoofdpijn!
 • Na een orgasme wordt in de hersenen het hormoon prolactine aangemaakt waardoor de zin in seks weer afneemt. Uit onderzoek van neuroloog Sam Weiss blijkt dat prolactine ook verantwoordelijk is oor het aanmaken van nieuwe hersencellen. Het zou een oplossing kunnen zijn voor ziekten als Parkinson en Alzheimer.
 • De aanmaak van dopamine zorgt voor een ontspannen en goed gevoel.
 • Mannen verliezen bij een zaadlozing kankerverwekkende stoffen. Hierdoor neemt het risico op prostaatkanker af.
 • Seks is een natuurlijke antihistamine. Het kan helpen astma en hooikoorts te overwinnen.

Gewicht
Een intensieve vrijpartij is goed voor de lijn: u verbrandt met een half uur vrijen ongeveer 150 kilocalorieën.

Hart
Tijdens een heftige vrijpartij pompt het hart extra slagen per minuut. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Twee keer per week seks vermindert bij mannen het risico op een hartaanval. Ook heeft seks een positief effect heeft op een (te) hoge bloeddruk.

Uiterlijk
Regelmatig seks maakt mooier. Mensen die seksueel actief zijn, zien er aantrekkelijker en gezonder uit. Tijdens het vrijen worden zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen geproduceerd. Dit reinigt de poriën waardoor huid en haar gaan glanzen. En zoenen verlaagt de zuurgraad in het speeksel waardoor de kans op gaatjes in het gebit afneemt.

Geregeld vrijen zorgt voor de aanmaak van geurhormoon feromoon. Dit natuurlijk seksparfum vergroot de aantrekkingskracht op anderen. Door meer te vrijen krijgt u ook meer zin in vrijen.

Tips voor een beter seksleven
Er zijn allerlei redenen waarom seks niet (meer) lukt, de zin is afgenomen of gewoon is verdwenen. Wat kunt u doen?

 • Heel belangrijk is praten. Vindt u dit moeilijk kies dan voor de indirecte vorm. Knip bijvoorbeeld een artikel over seks uit, en laat uw partner dat lezen.
 • Weg met de sleur, vrij eens op een andere plek of doe het eens anders. Strelen, zoenen, masseren, allemaal vormen van seks.
 • Ontspanning helpt: een warm bad, een voetmassage.
 • Doe uw partner eens een plezier als hij of zij wel behoefte heeft aan seks. Vaak krijgt u daar zelf zin van.
 • Onderhandel en zeg wat u wilt.
 • De lust vergrijst niet, maar wel de ideeën die je daarover kunt hebben. Zoek inspiratie: kijk een film over seks, gebruik seksspeeltjes.
 • Begrijp dat relaties veranderen.
 • Het is hard werken om seksuele aantrekkingskracht te blijven voelen. Vertel de ander over gevoelens en verlangens.

Waarom lukt het niet (meer)?

 • Medicijnen. Deze kunnen van invloed zijn op zin in seks of seksbeleving. Overleg met uw huisarts.
 • Erectieproblemen. Medicijnen voor erectieproblemen en natuurlijke middelen in de vorm van voedingssupplementen kunnen uitkomst bieden. Overleg met je huisarts, want medicijnen tegen erectieproblemen mogen niet altijd in combinatie met andere medicijnen worden gebruikt.  Het zijn geen wondermiddelen: geen zin is geen zin.
 • Te snel klaarkomen van de man. Gebruik speciale condooms.
 • Angst na een hartaanval. Deze angst is ongegrond. Er is geen enkele reden om af te zien van seks.
 • Vaginale droogte. Een glijmiddel is een prima oplossing.
 • Ziekte of erectieproblemen. Accepteer uw gevoelens en die van de ander. Praat erover en zoek hulp als het samen niet lukt.
 • Te hoge eisen/doelen. Stel geen doelen. Er is nu eenmaal minder energie en het lichaam werkt anders dan vroeger. Geniet van wat allemaal nog kan en leg dit niet van tevoren al vast.

In het boek Sex on the Rocks vindt u verhalen en ervaringen van 49plussers over seks, zin in seks, problemen met seks en tips om de spanning weer in uw seksleven terug te brengen.