Deze 10 voedingsmiddelen houden je uit je slaap

Eten waar je wakker van ligt

Pepers
Getty Images

Het is algemeen bekend dat een kop koffie voor het slapengaan je wakker kan houden. Maar wist je dat er nog andere voedingsmiddelen zijn die je nachtrust kunnen saboteren? Tien voedingsmiddelen die je uit je slaap houden.

1. Te veel cafeïne

Een teveel aan cafeïne kan je slaapkwaliteit aanzienlijk verminderen. Het is dus niet verrassend dat koffie voor het slapen geen goed idee is. Maar cafeïne zit in veel meer producten, denk aan groene en zwarte thee, verschillende soorten frisdrank en chocolade (vooral de pure variant). Dat geldt trouwens ook voor producten waar chocolade in zit, zoals bonbons, ijs en ontbijtgranen. Ook producten met koffie als ingrediënt kun je beter niet voor het slapen nemen. Als je gevoelig bent voor cafeïne, is tiramisu als toetje dus geen goed idee.

2. Alcohol

Hoewel veel mensen alcohol als 'slaapmutsje' gebruiken, is dit niet verstandig. Alcohol leidt tot doorslaapproblemen en is daarmee een stoorzender bij het doorlopen van de verschillende slaapstadia. Het verstoort ook je circadiaans ritme, oftewel: je biologische klok. Daar komt bij dat alcohol ademhalingsgerelateerde slaapproblemen, zoals snurken en slaapapneu, kan veroorzaken of verergeren. Niet fijn voor jou én niet fijn voor degene die eventueel naast je ligt.

3. Suiker en andere zoetmakers

Ook suiker is van invloed op je nachtrust. Dat geldt voor geraffineerde suikers in koek en snoep, maar ook voor producten die natuurlijke suikers bevatten zoals dadels en ander gedroogd fruit. Suiker zorgt namelijk voor een energiepiek, waardoor je moeilijker in slaap valt. En slecht slapen zorgt weer voor meer zin in zoetigheid en vet eten overdag. Suiker wordt bovendien in verband gebracht met brandend maagzuur; ook niet iets waar je last van wil hebben als je net lekker in bed ligt. Daarom is het slim niets suikerrijks meer te eten in de drie uur voor je naar bed gaat.

4. Kruidig of pikant eten

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 's avonds pikant eten, minder snel in slaap kunnen komen én vaker wakker worden 's nachts. Dat komt niet alleen door de pittigheid, maar ook door de verhoogde lichaamstemperatuur die pikant eten bij de meeste mensen veroorzaakt. Kruidig eten is niet voor iedereen een probleem, maar als je al in- of doorslaapproblemen hebt, kun je eens proberen of je beter slaapt als je pittige maaltijden overslaat.

5. Te veel of te weinig water

Je bed in met een volle blaas is geen goed idee - want steeds opstaan om te plassen - maar ook te weinig water drinken kan een negatief effect hebben op je nachtrust. Als je luchtwegen droog zijn, snurk je namelijk meer. Dat heeft effect op je eigen nachtrust en die van een eventuele partner. Ook kan te weinig vochtinname nachtelijke beenkramp veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag voldoende drinkt en plas goed uit voordat je naar bed gaat.

6. Te weinig vitamine D

Uit onderzoek dat verschenen is in het tijdschrift Nutritional Neuroscience, blijkt dat mensen die kampen met een slaapstoornis, sneller, langer én beter slapen als ze een vitamine D-supplement innemen. Nu hoef je niet meteen aan de suppletie, maar je kunt eens kijken of je beter slaapt als je meer vitamine D-rijke voeding op het menu zet. Denk aan melk, kaas, eieren en vette vis. En maak overdag eens wat vaker een ommetje. Twijfel je of je een vitamine D-tekort hebt? Laat dan je bloed testen bij de huisarts. Sowieso zijn er bepaalde groepen voor wie vitamine D-suppletie verstandig is, zoals vrouwen boven de 50 en mensen met een donkerder huidskleur.

Lees ook: heb ik een vitamine D-tekort?

7. Nachtschades

Hoewel er geen klinische studies zijn die het bevestigen, geloven sommigen dat de glycoalkaloïde verbindingen in nachtschades zoals tomaten, aubergines en aardappelen, een stimulerend effect hebben. Dat zou een negatief effect op je nachtrust met zich meebrengen. Je kunt uitproberen of dit voor jou ook zo is, door gedurende twee weken niets uit de nachtschadefamilie te eten.

8. Te weinig magnesium

Magnesium heeft, door de ontspannende werking op je zenuwstelsel, een positieve werking op je nachtrust. Een tekort eraan kan zorgen dat je juist slechter in- of doorslaapt. Ook nachtelijke beenkramp wordt in verband gebracht met magnesiumtekort. Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Zet die dus vooral vaker op het menu.

9. Chips

Het is geen goed idee om vet te eten voordat je gaat slapen, omdat je lichaam niet meer gericht is op het veteren ervan. Maar bovenal: vet eten wordt in verband gebracht met het ontstaan van nachtmerries. En dat werkt niet slaapbevorderend.

10. Knoflook, prei en ui

Knoflook, prei en uien prikkelen bij sommige mensen de maag, waardoor zuurbranden ontstaan. En brandend maagzuur is niet lekker als je in bed ligt. Heb je vaker last van brandend maagzuur, probeer deze producten dan te vermijden bij het avondeten.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • Very well health
  • Healthline