Professionele hulp bij slaapproblemen

Naar het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen

Slecht slapen overkomt iedereen wel eens. Maar wat als het niet vanzelf overgaat? U kunt u dan laten doorverwijzen naar een Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen.

Wel één op de drie mensen heeft wel eens problemen met slapen. Met wat kleine veranderingen in ritme en voeding gaat het snel over. Maar ongeveer 6 procent van de Nederlanders heeft last van een chronische slaapstoornis.

Slaap- en waakgedrag
Bij een chronische slaapstoornis slaapt u al drie maanden minstens drie nachten in de week slecht. U bent overdag prikkelbaar, ongeconcentreerd en slaperig. Uw huisarts of een medisch specialist in het ziekenhuis kan dan besluiten om u door te verwijzen naar een Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen.

Voor u naar het centrum gaat, krijgt u eerst een vragenlijst en een dagboek. Dit hoort u heel precies in te vullen. Een specialist van het centrum kijkt hier naar. Soms zijn uit zo'n dagboek al mogelijke oorzaken van het slaapprobleem af te lezen.

Het kan nodig zijn om nog preciezer te kijken naar uw slaap- en waakgedrag. In dat geval krijgt u een slaap/waakrecorder mee. Dit apparaatje lijkt op een walkman. Er worden plaatjes (elektroden) met draadjes op uw hoofd geplakt. Deze elektroden meten hersenactiviteit, spierspanning en oogbewegingen en geven deze door aan de recorder. U draagt deze recorder een dag. Tijdens deze dag mag u gewoon naar huis en doen wat u anders doet.Slaaplaboratorium
Er zijn een heleboel verschillende oorzaken voor slaapstoornissen. Het kan te maken hebben met uw gedrag, maar er kan ook medisch iets aan de hand zijn.

Soms geeft een slaap/waakrecorder niet genoeg informatie. In dat geval moet u misschien een nachtje doorbrengen in het slaaplaboratorium. Hier kan er uitgebreider onderzoek worden gedaan naar uw lichaamsfuncties als u wakker bent en slaapt. Ook uw hersenactiviteit kan beter onderzocht worden.

Regie
Als de specialist alle informatie heeft verzameld, stelt hij een behandelplan op. Dit zal hij met u bespreken. Wat voor behandeling er gestart wordt, hangt af van de stoornis.

Veel mensen zijn in een vicieuze cirkel beland. Ze slapen slecht, maken zich daar zorgen over en slapen daardoor nog slechter. In zo'n geval leren ze u manieren aan om weer de regie te krijgen over uw slaap. Maar als u niet goed slaapt door een medische aandoening, kunnen medicijnen of een operatie nodig zijn.