Wat moet ik eten voor het slapengaan?

Voeding die de nachtrust verstoort én bevordert

Wel een glas melk, maar geen kop koffie. Waarschijnlijk weet u wel dat u geen cafeïne moet drinken vlak voor u gaat slapen. Maar er zijn nog meer voedingsstoffen die uw slaap verstoren óf juist bevorderen.

Er zijn stoffen die u maar beter kan mijden als u lekker wilt doorslapen. Hieronder drie stoffen die veel mensen uit hun slaap houden.

Wist u dat?

De meeste mensen niet weten waarop ze slapen en waarom dit geadviseerd is? Want de oplossing voor een betere nachtrust is namelijk voor niemand hetzelfde.

Cafeïne

Het drinken van veel koffie is één van de bekendste oorzaken van een verstoorde nachtrust. Dit komt door de werkzame stof cafeïne. Deze heeft een stimulerend effect op de hersenen, nieren, maag en darmen.

Cafeïne verdrijft vermoeidheid en daardoor valt u moeilijker in slaap. Probeer daarom een aantal uur voordat u gaat slapen geen cafeïnehoudende dranken en voedingswaren meer te nuttigen. Dus ook geen thee, cola en chocolade. Kruidenthee kan wel gedronken worden.

Nicotine

Naast cafeïne heeft ook nicotine een opwekkend effect. Onderzoek wijst uit dat rokers een langere inslaapduur hebben dan niet-rokers. Ook slapen rokers over het algemeen minder diep en worden vaker wakker. Toch kan een enkel sigaretje wel helpen; een klein beetje nicotine maakt juist slaperig.

Alcohol

Lekker slaapmutsje voor het slapengaan? Al valt u misschien sneller in slaap, na ongeveer drie uur is het effect uitgewerkt. Grotere hoeveelheden alcohol kunnen de nachtrust juist verstoren. Probeer het gebruik van alcohol voor het slapen dus te matigen. Door alcohol gaat u akelig dromen, zweten en krijgt u hoofdpijn.

Gelukkig zijn er ook dingen die u wel mag eten en drinken. Onderstaande producten kunnen u zelfs helpen om beter te slapen.

Triptofaan

De stof triptofaan zit in een allerlei voedingswaren. Door deze stof voelt u zich plezierig en slaperig. Het zit bijvoorbeeld in bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Als u dit een half uur voordat u gaat slapen eet, bent u rustig genoeg om goed in slaap te vallen.

Serotonine

In volkorenbrood of volkorencrackers zitten veel koolhydraten. Deze zorgen voor een stijging van serotonine in uw lichaam. Deze stof maakt u rustiger. Een lichte snack met koolhydraten kan u helpen makkelijker in slaap te komen.

Tijdstip

Nu weet u wat u wel en niet moet eten. Maar ook het tijdstip kan verschil maken. 's Ochtends kan uw lichaam het beste voedsel verteren. Later op de dag is er minder tijd voor de vertering. Hierdoor bestaat de kans dat wat u laat op de avond eet, 's nachts half verteerd in uw maag achterblijft. Dit kan de nachtrust verstoren. Een uitgebreid ontbijt, matige lunch en een lichte avondmaaltijd is het best. Zorg dat er minstens drie uur tussen de avondmaaltijd en het tijdstip van slapengaan zit.

Slapen met een lege maag valt ook niet mee. Als u vlak voor het slapengaan nog honger hebt, kunt u een lichte snack eten. Probeer de verleiding van chips, koekjes en andere vette of zoete etenswaren te weerstaan. Ook pikant voedsel kunt u beter mijden. De kans is groot dat u wakker ligt met brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel. Een glas melk, een cracker of kruidenthee zijn goede alternatieven.

Reactie toevoegen

27 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op di, 1-10-2019 - 22:20

Regels, regels, regels. En vaak veel sluikreclame hier!
Vaak vind ik dit soort artikelen nogal betuttelend: iedereen kan voor zichzelf uitvinden wat goed is en wat niet. Ik kan koffiedrinken voor het slapengaan en prima slapen daarna. Als student de hele nacht doorfeesten, even douchen thuis en dan weer door naar mijn werk. Melatonine-tabletjes zijn een averechts werkend paardenmiddel: niet voor niets waarschuwen artsen e.a. er al jarenlang voor, het zijn beslist géén voedingssupplementen en verstoren de eigen hormoonhuishouding, bioritme enorm.
Wordt zelfs aan actieve kinderen gegeven in Nederland. Soms een ontwikkelingsland!

Door M.T. LOOS-VINK (niet gecontroleerd) op ma, 30-9-2019 - 09:26

leerzame artikelen.

Door Moiahh_70 (niet gecontroleerd) op ma, 23-9-2019 - 14:23

Ja wat voor de 1 goed is , is voor de ander een probleem... Zelf heb ik ( 69 ) weinig last van in slaap vallen. Voordat ik ga slapen drink ik nog een bakkie koffie speel op mijn tablet een spelletje Mahjong en slaap zonder problemen 8 a 9 uur met een enkele keer een sanitaire onderbreking..

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 23-9-2019 - 12:58

en als je nugeen koolhydraden mag hebben wat dan .

Door Petronelleke (niet gecontroleerd) op ma, 23-9-2019 - 11:33

Een banaantje voor het slapen gaan werkt bij mij het best. Het brengt op een of andere manier de maag tot rust. Maar natuurlijk niet met schil, zoals op de foto!

Door Jojo (niet gecontroleerd) op zo, 8-9-2019 - 10:05

En stofjes die de aanmaak van gaba helpen te verbeteren, zoals glutamine en creatine.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op zo, 8-9-2019 - 10:04

@Yoke beter is eigenlijk om je lichaam te helpen om zelf stofjes als serotonine en melatonine aan te maken. Heeft namelijk deels te maken met tekorten aan voedingsstoffen. Onder andere 5htp kan helpen naar wel samen met andere stofjes, zoals magnesium, vitamine B en D en omega 3.

Door petronella (niet gecontroleerd) op do, 5-9-2019 - 23:53

ja. Wil. Ik leef en woon al 33 jaar in het buitenland en spreek dus vrijwel altijd een andere taal.LG

Door Yoke (niet gecontroleerd) op wo, 10-7-2019 - 16:56

Soms neem ik een rijstewafel met een beetje kaas, maar om echt goed te kunnen slapen is dat voor mij niet voldoende. Sinds 2 jaar heb ik melatonine ontdekt en dat neem ik een uur voor het slapen gaan. Ik heb een fantastische nachtrust, met voldoende uren slaap en overdag genoeg energie. Ervaar dus geen enkele bijwerking. Ik neem 3mg. tabletjes. Vroeger van alles geprobeerd van CBD tot slaapmiddelen. Dat beviel me niet echt goed.

Door cmjmartina@gmail.com (niet gecontroleerd) op zo, 7-7-2019 - 23:15

Niet Alleen lezen ook doen.