Acceptatie contant geld redelijk stabiel

Chocolade munten
Getty Images

Een klant kan met contant geld bij evenveel winkeliers en dienstverleners terecht als vorig jaar. Wel zijn er enkele sectoren die afwijken. Zo accepteert een kwart van de parkeergelegenheden geen contant geld. Dat was een jaar geleden nog zestien procent. Ook bij bioscopen en apotheken is cash nu minder welkom.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank. In vier procent van de winkels hangt een 'pin-only bordje'. Dat is evenveel als een jaar eerder. De sectoren die contant geld het minst accepteren zijn bioscopen (27 procent), parkeergelegenheden (25 procent), apotheken (16 procent), bibliotheken (14 procent) en amusement (8 procent).

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijke reden voor winkeliers om contant geld te weren. 'Pin only' verkleint niet alleen het risico op een overval of inbraak, maar ook het risico op diefstal door het personeel. Een kleiner aantal winkeliers zegt dat de meeste klanten voorkeur hebben voor de pinpas of creditcard.

Winkeliers die wel contant geld aannemen, doen dat vooral uit klantvriendelijkheid en omdat biljetten en munten wettig betaalmiddel zijn.

Auteur