Duitse spaarders beter af

Getty Images

Spaarbanken die in Nederland actief zijn, bieden aan spaarders in Duitsland vaak fors hogere rentes dan in Nederland. Zo krijgen Nederlandse spaarders bij ING 1,25 procent, terwijl in Duitsland nieuwe klanten van ING 3,5 procent rente ontvangen. In België bieden de banken juist lagere rentes.

Dit blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl naar veertien banken die in Nederland een spaarrekening aanbieden. De spaarrente is in Duitsland onder andere hoger omdat er meer banken actief zijn.. Banken ondervinden bij de Oosterburen meer concurrentie en moeten beter hun best doen om spaarders te trekken. Dit doen ze door hogere spaarrente te bieden. Duitse banken bieden nieuwe klanten ook nog eens meer rente dan bestaande klanten. Het verschil kan een procent punt zijn. Dit rentevoordeel is kortstondig, dus het stimuleert het regelmatig overstappen naar een andere bank. Daarnaast speelt ook een rol dat voor een Duitse spaarder een Nederlandse bank buitenlands is. Veel mensen zijn wat huiverig om te gaan sparen in het buitenland en dan kan een hogere rente hen over de streep treken.

België

In België ligt de rente voor nieuwe spaarders flink lager dan in Nederland. Belgische banken kennen wel een getrouwdheidspremie, dat wil zeggen dat de rente omhoog gaat als het spaargeld bijvoorbeeld een jaar op de spaarrekening staat. De banken belonen dus trouwe spaarders. Maar ook met deze premie is de spaarrente bij veel Belgische banken lager dan hier.
De Belgische overheid heeft onlangs een staatsbon geïntroduceerd waarbij Belgische spaarders geld konden uitlenen aan de overheid. Het geld staat een jaar lang vast tegen een rente van 2,81 procent. Met de staatsbon wilde de Belgische overheid druk uitoefenen op de banken om de spaarrente te verhogen. Enkele banken hebben de spaarrente tijdelijk verhoogd en weer verlaagd toen de inschrijving op de staatsbon sloot.

Bron: Geld.nl
 

Auteur