PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hogere spaarrente buitenlandse bank: doen of niet?

U ziet een hoge spaarrente, maar deze is van een buitenlandse bank. Welke risico’s loopt u en waar moet u op letten bij sparen over de grens?

De spaarrente in Nederland daalt verder. Deze week verlaagde ING haar spaarrente naar 0,15%. In het verleden volgden de andere grootbanken niet lang daarna. We kunnen dus een nieuwe ronde spaarrenteverlagingen verwachten.

Meer rendement op uw vermogen is mogelijk, maar zou u kiezen voor een hogere spaarrente bij een buitenlandse bank?

Meer buitenlandse banken in Nederland

Meer buitenlandse banken bieden financiële producten in Nederland. Eerder zagen we de concurrentie toenemen van buitenlandse hypotheekaanbieders. Nu gaan buitenlandse spaarbanken de concurrentie aan met een hogere spaarrente. Met een volledig Nederlandstalige website en een eenvoudig overstapformulier is sparen in het buitenland gemakkelijker dan ooit.

Sparen in het buitenland: hier moet u op letten

  • Veilig sparen: alle lidstaten van de Europese Unie hebben hetzelfde depositogarantiestelsel. Uw spaargeld is daarmee gegarandeerd tot € 100.000,- (per rekeninghouder, per bank). Controleer bij een bank van buiten de EU altijd het depositogarantiestelsel.
  • Extra kosten: bij sparen in vreemde valuta kunnen extra transactiekosten worden gerekend. Binnen de Eurozone is dit niet het geval
  • Belasting: alle banken binnen de Europese Unie geven uw spaargegevens automatisch door aan de Nederlandse Belastingdienst.
  • Dienstverlening: het is slim om vooraf de dienstverlening van de buitenlandse bank te onderzoeken: staat het kantoor in Nederland en zijn de website en klantenservice Nederlandstalig.

Buitenlandse spaarbanken in Nederland

De buitenlandse banken in Nederland zijn onder te verdelen in 2 groepen. Je hebt spaarbanken die hier een kantoor openen, bijvoorbeeld Argenta (België) en Bigbank (Estland). Ook worden buitenlandse spaarrekeningen aangeboden via een bemiddelaar, bijvoorbeeld Savedo. Zij bieden spaarrekeningen uit EU-landen aan en verzorgen de klantenservice en documentatie in het Nederlands

Actuele aanbiedingen van buitenlandse spaarbanken

Buitenlandse banken zijn met name sterk op deposito sparen. Wie zijn of haar spaargeld tijdelijk vastzet kan een hogere spaarrente verwachten. Recent hebben we twee interessante spaarbanken toegevoegd aan het renteoverzicht:

  • Banco BNI: Deze Portugese bank biedt momenteel de hoogste rente voor deposito's 1 tot 5 jaar.
  • Imprebanca: deze Italiaanse bank biedt een hoge depositorente gecombineerd met flexibele annulering. Bij vroegtijdige beëindiging na minstens 6 maanden ontvang je een basisrente van 0,7% per jaar.