Kabinet helpt spaarder: tot 4 ton geen belasting meer

Spaarders die minder dan 440.000 euro op de bank hebben staan, hoeven daar in 2022 veel minder tot geen belasting over te betalen. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën bekendgemaakt.

Voor 2019 geldt nu dat mensen over de eerste 30.360 euro – voor fiscale partners gezamenlijk 60.720 euro – van hun vermogen geen belasting hoeven te betalen. De belastingvrije voet gaat nu omhoog naar 440.000 euro en zelfs naar 880.000 euro voor mensen met een fiscaal partner. Spaarders worden vanaf 2022 aangeslagen op basis van het werkelijke rendement. In de praktijk komt dat voor hen uit op nul euro, verwacht Snel.

Het kabinet wil spaarders met deze maatregel tegemoet komen. Omdat de rente op de meeste spaarrekeningen momenteel nauwelijks boven nul uitkomt, betalen zij vaak meer belasting dan ze aan rendement op hun spaargeld krijgen.

Beleggen

Tegelijkertijd worden Nederlanders die nu nog met geleend geld beleggen, zoals in vastgoed, straks hoger aangeslagen. Zij mogen hun schulden niet langer wegstrepen tegen bezittingen.

Omdat de wet moet worden aangepast en de ict bij de Belastingdienst geüpdatet moet worden, zullen de maatregelen waarschijnlijk pas in 2022 ingaan.

Bronnen: AD, Telegraaf, NOS