Natuur favoriet thema nieuwe eurobiljetten

Euro
Getty Images

Voor de nieuwe eurobiljetten is het thema 'Europese waarden weerspiegeld in de natuur' favoriet in Nederland, op de voet gevolgd door het thema 'Europese cultuur'. Het thema 'Vogels: vrij veerkrachtig en inspirerend' komt op de derde plaats.

Dit blijkt uit een enquête van internetsite Bank.nl. Het thema 'Europese waarden weerspiegeld in de natuur' is de favoriet van 23,5 procent van de Nederlanders. Binnen dit thema zou de waarde 'democratie' aan de ene kant van een biljet eruit kunnen zien als het Europese Parlementsgebouw. Aan de andere kant kan een natuurlandschap, bijvoorbeeld een strand, komen te staan, waarbij elke zandkorrel benadrukt dat Europese burgers samen het geheel maken.

Het thema 'Europese cultuur' heeft de voorkeur van 22,2 procent van de Nederlanders, dat is slechts 1,3 procent minder dan de Europese waarden. Met Europese cultuur wordt gedoeld op monumenten, kunstwerken, literatuur, muziek, wetenschap en hun makers. Mogelijk kan een Nederlands kunstenaar, zoals Rembrandt of Van Gogh, op het bankbiljet komen als dit thema de voorkeur krijgt.
Het thema 'Vogels' krijgt van 19,2 procent de voorkeur en is daarmee duidelijk derde. Binnen dit thema zou de snip terug kunnen komen in de portemonnee, nadat deze vogel vroeger op het briefje van honderd gulden stond.

De andere vier thema's zijn aanzienlijk minder populair in Nederland. 'De toekomst is aan jou' (2,6 procent, 'Ons Europa, ons zelf' (7 procent) zijn het minst populair. Ook de thema's 'Handen' (14,9 procent) en 'Rivieren' (10,6 procent) kunnen maar weinig mensen bekoren.

Bron: Bank.nl

Auteur