PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Nibud pleit voor ongemerkt sparen

Een klant moet bij de aankoop van een mobiele telefoon of auto meteen geld apart kunnen leggen voor reparaties of vervanging. En bij het afsluiten van een hypotheek zou het maandbedrag verhoogd kunnen worden met een bedrag voor onderhoud. Zo kan de brede samenleving, van overheid tot bedrijfsleven, de consument helpen te sparen.

Dit bepleit het Nibud in het rapport 'Geld achter de hand makkelijker maken'. Het Nibud constateert dan 2,5 miljoen huishoudens risico op financiële problemen lopen omdat ze te weinig geld achter de hand hebben. Roepen dat sparen belangrijk is, heeft weinig zin. Iedereen weet dat al lang, maar veel huishoudens, vooral de lage inkomens, hebben te weinig mogelijkheden om te sparen. Bovendien voelen door de extreem lage spaarrente weinig mensen een prikkel om geld opzij te zetten. Ongemerkt sparen kan een oplossing zijn om te zorgen dat mensen toch geld reserveren voor onverwachte uitgaven.

Eigen risico

Een goed voorbeeld noemt Nibud zorgverzekeraars die klanten aanbieden het eigen risico in de zorg maandelijks vooraf te laten betalen. Zo krijgen consumenten makkelijk geld achter de hand. Ook noemt het Nibud 'pinsparen' waarbij een bank een pinbedrag van consumenten naar boven afrondt en dit extra bedrag automatisch overboekt naar de spaarrekening. 

Nibud hekelt ook de relatief strenge voorwaarden om kwijtschelding van lokale lasten te krijgen. Een huishouden mag niet meer dan 1500 à 2000 euro spaargeld hebben, terwijl het Nibud lage inkomens een buffer adviseert van minimaal 3500 euro.

Bron: www.nibud.nl