Nieuwe bank geeft 2 procent rente, hoe zit dat?

Terwijl bij Nederlandse banken de spaarrente het nulpunt heeft bereikt, duikt er een nieuwe bank op die spaarders een rente van 2 procent belooft. Maar hoe veilig is dat? En zit er niet een addertje onder het gras?

De nieuwkomer is Openbank en is opgericht door het Spaanse Grupo Santander, geen onbekende op de internationale kredietmarkt. In andere Europese landen als Duitsland, Griekenland, Portugal en Spanje was Openbank al langer bekend, maar nu opent de nieuwe bank ook zijn deuren voor Nederlandse spaarders. Figuurlijk dan, want Openbank is een digitale bank en heeft geen kantoren. Daarmee blijven de kosten laag, waardoor de bank een hogere rente kan uitkeren dan grote banken met talrijke vestigingen en duizenden medewerkers, meldt de bank.

2 procent rente

Openbank lokt nieuwe spaarders met de belofte van een spaarrente van maar liefst 2 procent op de ‘Welkom Spaarrekening’, terwijl onze eigen banken vaak niet meer dan 0,01 procent uitkeren. Maar ‘lokken’ is hier het juiste woord, want die 2 procent krijgt u alleen over de eerste €5.000 en alleen gedurende het eerste halfjaar. Daarna wordt uw geld overgezet naar een ‘Open Spaarrekening’ en zakt de rente naar het gangbare niveau van 0,01 procent.

Is uw geld veilig?

Openbank is aangesloten bij het Spaanse depositogarantiestelsel. Deze valt onder dezelfde Europese regelgeving als het Nederlandse garantiestelsel. Dit garandeert dat uw spaargeld tot €100.000 is beschermd bij een eventueel faillissement van de bank. Het openen en opzeggen van rekeningen bij Openbank is gratis.

Bron(nen):