Nu regelen is in 2019 besparen (10 tips)

Gaan uw vaste lasten in 2019 omhoog? Dan zijn deze bespaartips extra welkom. We noemen 10 dingen die u nu kunt regelen zodat u volgend jaar gaat besparen.

Verlaag uw vermogen voor minder belasting

1. De peildatum voor de vermogensrendementsheffing is 1 januari. Door nu uw vermogen boven de belastingvrije grens te verlagen, betaalt u volgend jaar minder belasting. Met een aflossing op uw hypotheek verlaagd u tevens uw maandlast en eventueel het risico op een restschuld. 

2. Ook is het bij een aantal geldverstrekkers mogelijk om uw hypotheekrente tot een half jaar vooruit te betalen. Nu de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs wordt verlaagd profiteert u daarbij van een iets hogere belastingaftrek 

3. Een schenking voor de woning of hypotheek van uw (klein)kind kan welkom zijn op de huidige huizenmarkt. Is hij of zij jonger dan 40 jaar, dan is schenken tot 100.800 euro belastingvrij. 

4. Meer besparen op uw hypotheek? Dit zijn 5 redenen om dit jaar nog in actie te komen voor uw hypotheek.

Verlaag uw maandlast voor zorg en energie

5. De zorgverzekeraars laten volgende jaar bijna allemaal de zorgpremie stijgen. Met een premiestijging tussen € 0,- en € 11,64 is het belangrijk om zorgpremies voor 2019 te vergelijken. U heeft nog tot en met 31 december om de zorgverzekering voor volgend jaar te kiezen.

6. Ook de energiekosten gaan volgend jaar omhoog. Door de energietarieven te vergelijken weet je zeker dat je nog bij de juiste aanbieder zit. Regelmatig overstappen is ook interessant vanwege de welkomstkorting die kan oplopen tot € 300 euro.

7. De hogere energiekosten kan ook een aanleiding te zijn om na te denken over energiebesparende maatregelen. Wat u niet verbruikt, hoeft u immers niet te betalen. 

Profiteert u optimaal van de lage rentestand?

8. Door oversluiten kunt u de hypotheekrente van uw bestaande hypotheek verlagen. Het rentevoordeel moet dan wel opwegen tegen de kosten. Bereken uw voordeel (inclusief boeterente) met een oversluitrapport.

9. Ook consumptief geld lenen is goedkoper geworden. Sluit eenvoudig een nieuwe lening waarmee u uw oude lening aflost. Hiervoor betaalt u meestal geen boete. Oversluiten is extra interessant als u 1 of meerdere dure kredieten heeft, zoals rood stand, credit cards en postorderkredieten.

10. Voor uw spaargeld is het juist de kunst om de lage rentestand te ontstijgen. Daarbij is het interessant om ook eens over de grens te kijken. Dit is tegenwoordig heel eenvoudig. Via een marktplaats voor Europese spaarrekeningen spaar je eenvoudig bij een buitenlandse bank. Volledig online en in het Nederlands. Bekijk hier het aanbod voor sparen in het buitenland.