5 redenen om dit jaar nog in actie te komen voor uw hypotheek

Nog snel profiteren van de oude fiscale regel of de lage rente; dit zijn 5 redenen om dit jaar nog in actie te komen voor uw hypotheek.

1. De hypotheekrente stijgt in 2019 naar verwachting licht

De economie is dusdanig hersteld dat de Europese Centrale Bank (ECB) aan het einde van dit jaar stopt met het opkoopprogramma. Deze stimuleringsmaatregel zorgt mede voor de historisch lage hypotheekrente van dit moment.

Naar verwachting loopt de hypotheekrente in 2019 dan ook licht op. Mogelijk is het interessant om nog dit jaar uw hypotheek over te sluiten naar de lage rente van dit moment.

2. Hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd

De hypotheekrenteaftrek gaat weer een stapje omlaag in 2019. Als u nog dit jaar een hypotheek afsluit of oversluit, dan kunt u de kosten nog tegen het oude (hogere) belastingtarief aftrekken. Dit zorgt voor een leuk extraatje, met name bij de boeterente. 

3. Profiteren van de huizenprijsstijging

De huizenprijs breekt momenteel alle records. Huizenbezitters profiteren het meest van de gestegen huizenprijs. De overwaarde biedt een goede uitgangspositie op de huizenmarkt. Ook kunt u mogelijk de hypotheekrente verlagen als u door de huizenprijsstijging in een lagere risicoklasse valt.

4. Nog voor 1 januari uw vermogen verlagen

Elk jaar op 1 januari stelt de Belastingdienst uw vermogen vast voor de vermogensrendementsheffing. Het is interessant om dit vermogen voor die datum te verlagen, bijvoorbeeld middels een aflossing op uw hypotheek. Een schenking voor de hypotheek van uw kind of kleinkind is tot 100.000 euro belastingvrij.

Voor de spaarrente hoeft u het dit jaar niet te laten.

5. Bent u ‘aflossingblij’?

Mogelijk bent u de term ‘aflossingsblij’ al eens tegengekomen. Met deze nieuwe campagne willen banken huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek wijzen op de mogelijke risico’s. Een goed moment om te controleren of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is. Dit kan nu gratis en vrijblijvend.

Reden om uw hypotheekaanvraag nog even uit te stellen

De hypotheeknormen voor 2019 geven geen aanleiding om uw hypotheekaanvraag uit te stellen. Deze blijven namelijk grotendeels gelijk aan dit jaar. In 2019 gaat wel de grens voor een Nationale Hypotheek Garantie omhoog. Met een woning tot 290.000 euro komt u volgend jaar in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Ook wordt de garantie iets goedkoper. Dit kan reden zijn om uw aanvraag uit te stellen tot volgend jaar.

Wat u in ieder geval niet moet uitstellen, is een zorgverzekering voor 2019 kiezen. Met premiestijgingen van € 0,- tot € 11,64 is er dit jaar echt iets te kiezen.