PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Overheid grijpt niet in bij negatieve spaarrente

Minister Dijsselbloem van Financiën is op dit moment niet van plan om negatieve spaarrente te verbieden. Volgens de minister kan het stellen van wettelijke beperkingen aan de rente de markt verstoren en in het ergste geval de financiële stabiliteit schaden.

Dat schrijft Dijsselbloem in antwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Leijten (SP). Leijten had de vragen gesteld nadat de Triodosbank haar spaarrente had verlaagd tot nul procent. In België is negatieve spaarrente wel wettelijk verboden. Het is onbekend of er meer landen zijn waar negatieve rente verboden is.

Oude sok

De minister schrijft ook dat het iedereen vrij staat om spaargeld op te nemen en dit contant thuis of elders te bewaren. De minister is niet van plan om dit te veranderen. Het bewaren van grote hoeveelheden contant geld brengt kosten en/of risico's met zich mee. Dijsselbloem verwacht dat mensen dit zullen afwegen tegen een eventueel negatieve spaarrente. Tot op heden is en geen sprake dat consumenten op grote schaal spaargeld opnemen en contant bewaren.

Bron: www.rijksoverheid.nl