Renteoorlog tussen banken: de hypotheekklant profiteert

Getty Images

De hypotheekrente bereikt nieuwe laagterecords door hevige concurrentie tussen banken. Daar kunnen kopers en huizenbezitters van profiteren.

De eerste 2 weken van februari hebben we 58 rentedalingen doorgevoerd. Banken verlagen soms meerdere keren per week de hypotheekrente. Dit zorgt voor nieuwe laagterecords, onder andere hypotheekrente 10 jaar vast en 20 jaar vast.

Wat is de reden dat de rentes nu zo hard dalen?

Aan de basis van deze rentedaling ligt het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken pompt de centrale bank miljarden in de economie. Dit moet leningen beschikbaar en betaalbaar houden.

In december is dit noodpakket nog eens uitgebreid met 500 miljard euro en verlengd tot maart 2022.

Dit zorgt voor rust op de financiële markten. Banken hebben de zekerheid dat ze geruime tijd goedkoop aan geld kunnen komen om uit te lenen. Ook betekent dit dat de blik weer meer gericht kan worden op de concurrentie.

In Nederland vechten 38 geldverstrekkers om de gunst van kopers en oversluiters. Na een recordaantal aanvragen vorig jaar, is de verwachting dat dit jaar minder hypotheken gesloten worden. Veel huizenbezitters hebben hun hypotheek al overgesloten en het aantal beschikbare koophuizen is beperkt.

Een bank die marktaandeel wil pakken, moet mee met de renteverlagingen. Alleen zo kunnen ze de bovenste positie in renteoverzicht behouden. Het woord ‘renteoorlog’ is inmiddels wel op zijn plaats.

De grote is winnaar is de hypotheekklant. Nu een huis kopen betekent meer lenen tegen lage maandlasten. 

Ook heeft u nogmaals de kans om uw hypotheek over te sluiten naar de historisch lage rente. Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is.