Spaarrentes vaak verhoogd

Getty Images

In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal veranderingen in de spaarrentes flink gestegen. Meestal zijn die wijzigingen renteverhogingen. Voor de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) zijn in het eerste half jaar zes keer zoveel wijzigingen geregistreerd als in dezelfde periode van vorig jaar. Bij langetermijndeposito's (LTD) gaat het om een verdubbeling.

Dat meldt financieel onderzoeksbureau MoneyView. Inmiddels is de gemiddelde rente voor een DOS gestegen naar 1,61 procent, dat is bijna 1 procentpunt meer dan aan het begin van dit jaar. Bij een saldo van tienduizend euro biedt de Italiaanse Banca Progetto Spaarrekening met 2,75 procent de hoogste spaarrente. Deze rekening wordt aangeboden via spaarplatform Raisin. Ook de andere spaarrekeningen in de top vijf van DOS loopt via Raisin.

Deposito's

Bij de LTD liggen de gemiddelde rentes voor de looptijden van één, vijf en tien jaar vrij dicht bij elkaar, allemaal rond de 2,5 procent. De gemiddelde rente voor een looptijd van één jaar ligt met 2,56 procent zelfs net iets boven de gemiddelde rente voor tien jaar vast (2,52 procent). De hoogste spaarrente voor één jaar vast (4,00 procent) wordt gegeven door de Letse Rietumu Bank, de Portugese Haitong Bank en de Italiaanse Banca Progetto. Voor een vijf-jaars deposito biedt de  Letse Rietumu Bank met 3,70 procent de hoogste rente. Bij een looptijd van tien jaar is de rente het hoogst bij de Belgische CKV Spaarbank en de Estse Bigbank: 3,50 procent. De meeste van deze deposito's worden aangeboden via Raisin.

Bron: Moneyview

Auteur 
  • Perry van Dijk