Sparen met een klantenkaart, lucratief of niet?

Op 1 november dit jaar vervallen alle airmiles die op dat moment ouder zijn dan vijf jaar. Het ooit zo populaire sparen en inwisselen moet weer een actieve bezigheid worden. Maar krijgt een loyale spaarder wel waar voor zijn trouw?

Al in 2013 kondigde Air Miles het aan: gespaarde airmiles zouden voortaan nog maar vijf jaar geldig zijn. Sinds spaarders ook via hun Albert Heijn Bonuskaart automatisch airmiles sparen, liep het saldo ongemerkt aardig op. Daardoor schoot het loyaliteitsprogramma zijn doel voorbij. Sparen door het scannen van een klantenkaart is zó makkelijk geworden dat je het voordeel niet meer ziet. 

Dat was met het aloude zegeltjes plakken wel anders. Iedere volle spaarkaart was de tastbare beloning voor gewenst koopgedrag. Dat schouderklopje is precies wat spaarprogramma’s beogen, zodat je meer gaat kopen in de betreffende winkel, vaker gaat tanken bij het betreffende pompstation of producten gaat kopen waarop de winkel het meeste verdient.

Airmiles spaar je tegenwoordig nog bij Albert Heijn, Praxis, Shell en Etos. KLM deed tot 2010 ook mee, maar heeft nu een eigen spaarprogramma onder de naam Flying Blue. ABN Amro stapte uit en V&D en Dixons vielen af vanwege faillissement. MasterCard en Essent kwamen er later bij. Hoeveel airmiles je krijgt per euro, hangt af van de winkel, van de aankoop en soms ook van herhaalbezoeken. Albert Heijn, Praxis en Etos geven één airmile per twee euro, wat neerkomt op 500 airmiles bij een besteding van €1000. Shell geeft één airmile per liter brandstof en twee per liter Shell V-Power. Dat komt neer op 625 tot 1500 airmiles per €1000. Wie regelmatig tankt bij Shell, spaart nog sneller. Bij andere aanbieders zijn regelmatig acties die extra miles opleveren. De meeste spaarders verzamelen zo 2000 tot 3000 airmiles per jaar.

Leuk om te weten

Vijftigplussers hebben gemiddeld 4800 airmiles. Dat is meer dan het gemiddelde saldo van alle leeftijdsgroepen bij elkaar: 3800. Ruim de helft van de airmiles-spaarders is 50 jaar of ouder en driekwart van hen spaart al langer dan 12 jaar. Begin 2018 hadden spaarders in totaal 5,2 miljard airmiles in bezit, die al vóór november 2013 waren gespaard. Het afgelopen jaar heeft Air Miles spaarders opgeroepen om deze uiterlijk in oktober 2018 in te wisselen, omdat ze daarna ongeldig worden. Eind augustus hadden bijna 450.000 van de 1,2 miljoen spaarders die dit betrof, hieraan gehoor gegeven. Inmiddels is 1,9 miljard van de airmiles ingewisseld.

Inwisselen

Het voordeel van sparen blijkt pas als je er iets voor terugkrijgt. Wie airmiles is gaan sparen voor een vliegtuigstoel, waarvoor het systeem oorspronkelijk bedoeld was, komt nu bedrogen uit. De ooit zo felbegeerde vliegmijlen zijn allang niet meer zo aantrekkelijk. Een kortingsvoucher van €50 bij www.vliegwinkel.nl is nu het grootst mogelijke voordeel dat er in de lucht te behalen valt. Hiervoor moet je 5000 airmiles neertellen. Eén airmile is in deze deal dus maar één cent waard. Bovendien kunnen tickets bij andere aanbieders wel goedkoper zijn; door je te beperken tot www.vliegwinkel.nl loop je die aanbiedingen mis. Ook bij het inwisselen van airmiles voor attractiekaartjes is de waarde één cent per mile.

Iets gunstiger is het om airmiles in te wisselen voor korting bij een vakantiepark als Landal of Novasol. Eén airmile kan op die manier 2 tot 4 cent waard zijn. Bijbetalen moet in dat geval altijd. Airmiles inwisselen voor geld kan niet. Wil je echt helemaal zelf bepalen wat je koopt, dan kun je ermee betalen bij www.bol.com en soms ook bij Albert Heijn. Helaas is een airmile in dit geval maar een halve cent waard. Zo geven 1000 airmiles – waarvoor je bij Albert Heijn, Praxis of Etos €2000 hebt moeten uitgeven – recht op slechts €5 korting. 

Tips

•    Heb je een klantenkaart en ga je een grote aankoop doen, zoals een vakantieboeking, duur gereedschap of een energiecontract? Vergeet dan niet de (extra) punten te benutten.
•    Ga niet blindelings naar de winkel waarvan je een klantenkaart hebt, maar blijf prijzen en kwaliteit vergelijken.
•    Vergelijk prijzen voordat je spaarpunten inwisselt voor korting. Misschien is de kortingsprijs bij een andere aanbieder wel de ´gewone´ verkoopprijs.
•    Kijk in de webshops van de betreffende klantenkaarten voor de beste aanbiedingen.
•    Spaarsystemen met kooppunten bieden vaak meer waarde.

Privacy

Spaarprogramma’s vormen voor bedrijven een belangrijke manier om de loyaliteit van de klant op een hoger plan te brengen. Wie beloond wordt voor zijn aankoop, komt sneller weer terug, is de gedachte. In de praktijk is klantloyaliteit helemaal niet zo makkelijk af te dwingen. Een grote groep klanten heeft wel een spaarkaart, maar laat zich er niet door leiden. 

Ook de andere spaarprogramma’s gebruiken persoonsgegevens. Zo registreert airmiles uiteraard de gespaarde en uitgegeven airmiles en de bestedingen bij de aangesloten partners. Wát klanten hebben gekocht, weet Air Miles niet. Wil je precies weten wat Air Miles van je weet, dan kun je die gegevens op de website downloaden na het inloggen op Mijn Air Miles.

Door mee te doen aan een panel en enquêtes in te vullen, krijg je vaak een beloning in de vorm van extra spaarpunten. Hierdoor leert het bedrijf zijn klanten beter kennen. Wie er geen bezwaar tegen heeft om gegevens prijs te geven, kan zo nog sneller sparen. 

Sinds de invoering van de nieuwe privacywet (AVG) heb je recht op vergetelheid. Al je gegevens worden dan verwijderd. Dit gebeurt meestal niet automatisch bij de beëindiging van het spaarprogramma. Je moet hier dus speciaal om vragen. Air Miles heeft deze mogelijkheid geautomatiseerd. Wie zich wil uitschrijven en alle gegevens wil laten verwijderen, kan dit doen met een druk op de knop op de website.

  Sparen bij Aantal deelnemers Actieve spaarders Spaarwaarde per besteding van €1000
Airmiles AH, Shell, Praxis, Essent, MasterCard, Etos 6.000.000 3.800.000 €2,50 tot €15
Flying Blue o.a. KLM, Air France, Transavia 15.000.000 wereldwijd wil niet zeggen afhankelijk van hoeveel je vliegt
Freebees BP > 1.000.000 bijna alle deelnemers €5 à €7, afhankelijk van de brandstofprijs (bij besteding bij BP de helft)
Hema Hema 4.000.000 wil niet zeggen 6 à 7 x €5 korting op volgende aankoop van minimaal €25
Ippies >2000 webwinkels 300.000 180.000 afhankelijk van webwinkel en gekochte producten, gemiddeld tussen de €20 en €70
Kruidvat (Jouw extra voordeelkaart) Kruidvat wil niet zeggen, concurrentiegevoelig wil niet zeggen, concurrentiegevoelig minimaal 1 punt per euro
Shopkorting >1700 webwinkels 400.000 80.000 afhankelijk van webwinkel en gekochte producten, gemiddeld tussen de €20 en €70

 

  In te wisselen voor Geldigheid Doneren aan goede doelen
Airmiles korting op vliegen, attracties en bungalowvakanties, betalen bij Bol.com en soms bij Albert Heijn 5 jaar ja
Flying Blue korting op vliegticket, producten uit de Flying Blue Store levenslang, onder voorwaarde dat er minimaal 1 keer per 2 jaar wordt gespaard ja
Freebees BP-stations (voor een halve cent per FreeBee) en bij Big Bazar, fonQ, BCC, FreeBeesShop.nl en SPORT2000 (voor 1 cent per FreeBee) onbeperkt, onder voorwaarde dat er minimaal jaarlijks wordt gespaard of ingewisseld nee
Hema korting op volgende aankoop, korting op specifieke producten 1 jaar (gespaarde punten in 2018 vervallen na de laatste zondag van januari 2019) ja, o.a. actie met Voedselbank
Ippies korting bij webwinkels, rechtstreeks betalen bij New York Pizza en enkele andere webwinkels onbeperkt ja
Kruidvat (Jouw extra voordeelkaart) gratis eigen-merkproducten, korting of dagjes uit, tijdschriften, fotoproducten etc. 6 jaar (als de kaart 2 jaar niet is gebruikt, vervallen de punten) ja
Shopkorting per €10 gespaard bedrag kun je vragen om uitkering onbeperkt, onder voorwaarde dat er minimaal jaarlijks wordt ingelogd n.v.t.

 

Bron(nen):