Stelling: als de rente negatief wordt, haal ik mijn geld weg bij de bank

Vier op de vijf consumenten haalt het spaargeld weg bij de bank als de rente negatief wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Wat zou u in zo’n geval doen?

Er zijn in Nederland nog geen banken met een negatieve spaarrente. Wel zijn er inmiddels al twee banken – Van Lanschot en Triodos – die hun spaarders geen rente meer geven. De Consumentenbond vroeg daarom aan 7.000 panelleden wat zij zouden doen als de spaarrente bij hun bank onder de 0% zakt.

Slechts 16 procent van de panelleden gaf aan niets te ondernemen bij een negatieve rente en het geld gewoon te laten staan op de bank. Ruim een kwart gaf aan bij een negatieve rente over te stappen naar een bank die nog wel rente biedt. Een op de vijf zei daarentegen het geld niet naar een andere bank te brengen, maar thuis te bewaren. Ruim een op de tien wil spaargeld gaan beleggen en de rest zal het geld gebruiken om de hypotheek of andere leningen af te lossen.

Wat doet u als de rente negatief wordt?

Laat u uw geld op de bank staan, gaat u op zoek naar een andere bank of bewaart u uw geld thuis? Of gebruikt u het liever om te beleggen of leningen af te lossen? Laat het ons weten.

Lees ook wat het voor u betekent als de rente negatief wordt.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

16 Comments

Door Lambert (niet gecontroleerd) op ma, 25-4-2022 - 16:42

Ik snap niet dat er zo weinig gesproken wordt over de rente die de Turkse banken geven mega wel om zetten in lira,s de lita was mega gezakt nog meer als de euro maar is nu stabieler geworden de euro gaat nog behoorlijk zakken wij zijn rente gewend van tussen de 12 en 18 % exl bronbelasting van maand naar maand dus rente op rente wij hebben inmiddels 15 jaar ervaring lekker toch laat het geld werken nie ----------️‍♂️

Door Bert (niet gecontroleerd) op vr, 6-12-2019 - 17:04

de directeuren ceo's en dergelijke gaan met tonnen salaris naar huis, de winsten zijn enorm, en dan ook nog geld gaan betalen voor je spaargeld?? waar zijn we eigenlijk mee bezig???

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 30-11-2019 - 09:18

Antwoord: omdat het er prima staat! Nogal glad!
In huis bewaren of mee beleggen: geen haar op mijn hoofd!
Het wordt veroorzaakt door de strapatzen van de EU, de ECB dus, hoofdstad Brussel en op een kunstmatige manier wordt er aan het bankwezen geknutseld.
Thuis bewaren nooit, buren hebben jaren geleden verschrikkelijke brand gehad, alleen de buitenmuren stonden nog overeind. En beleggen boeit me niet!

Door Henk (niet gecontroleerd) op wo, 16-10-2019 - 16:10

Waarom zou je het geld op de bank laten staan terwijl je geen rente meer krijgt. Ik laat de banken niet speculeren met mijn geld. Voorwat hoortwat. We moeten de Nederlandse bank toch maar eens wat laten voelen.

Door Hub (niet gecontroleerd) op zo, 13-10-2019 - 17:48

Geld thuis bewaren is het domste wat je kunt doen, lees de kranten er maar op na, overvallen op ouderen levert meestal wel wat op, dus niet doen!!!! Op je betaalrekening laten staan is een veilige optie, levert alleen niets op. Aflossen op hypotheek of leningen is een optie, lasten worden verminderd. En als je dan nog geld overhoud dan kun je gaan beleggen. Bij diverse beleggingsfondsen c.q. banken kun je wat minder risicovol beleggen en dan brengt je geld altijd meer op dan op je betaalrekening laten staan.

Door ed (niet gecontroleerd) op za, 12-10-2019 - 08:58

hier had ik niet aan gedacht ggd

Door Pensionado (niet gecontroleerd) op wo, 9-10-2019 - 11:56

Ik zou het geld onderbrengen bij mijn creditcardmaatschappij. Kost niets. Levert zelfs nog een beetje rente op en je hebt overal en altijd je geld ter beschikking met je creditcard op zak.

Door Jaap (niet gecontroleerd) op wo, 9-10-2019 - 11:54

Geld onderbrengen bij de maatschappij van je creditcard. Dat kost niets en brengt soms zelfs nog een beetje rente op. Het geld is overal en altijd beschikbaar met je creditcard op zak.

Door Zefke (niet gecontroleerd) op zo, 22-9-2019 - 21:50

Als iedereen zijn geld van de bank gaat halen denk ik dat er banken zijn die in de problemen komen en de geldpersen moeten overuren maken omdat de hoeveelheid cash geld niet toereikend zal zijn om iedereen cash geld uit te betalen. Virtueel geld hebben ze genoeg.

Door Bert Pieper (niet gecontroleerd) op zo, 22-9-2019 - 17:00

Maakt eigenlijk niet uit wat je doen je wordt toch wel bestolen door ECB en regering, dieven zijn het pensioen 60 milj terug in abp langer werken. Verduurzamen ook daarin een farce