Streep door plan voor belastingvrij sparen

Getty Images

Er gaat een streep door het plan om spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij te maken. De regering werkt aan een alternatief, maar een spaartaks op basis van werkelijk rendement is voorlopig onhaalbaar.

Geen drempel voor belastingvrij sparen tot 445.000 euro in 2022

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst) zet een streep door het plan van zijn voorganger om spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij te maken. Volgens de bewindsman wordt daarin een te groot verschil gemaakt tussen de belasting op rendement uit beleggen en sparen. Vijlbrief noemt het onderscheid oneerlijk en ‘juridisch heel snel kapot geschoten’.

In het plan van oud-staatssecretaris Menno Snel zouden spaarders die minder dan 400 euro aan rente ontvangen geen belasting hoeven te betalen. Bij de huidige spaarrente zou dit neerkomen op een drempel voor belastingvrij sparen tot 445.000 euro. Rendement uit beleggingen en investeringen zou in dat plan juist zwaarder worden belast.

Spaartaks op basis van werkelijk rendement voorlopig onhaalbaar

Momenteel is spaargeld tot 30.846 euro belastingvrij (61.692 euro voor samenwonenden). Dit heffingvrije vermogen is in 2019 verhoogd, zoals afgesproken in het regeerakkoord van Kabinet-Rutte 3. Ook is toen de vermogensrendementsheffing verlaagd om beter aan te sluiten bij het werkelijke rendement. 

De Belastingdienst rekent echter nog altijd met een fictief rendement voor spaargeld en dit is veel spaarders een doorn in het oog. Door de lage spaarrente van dit moment betalen ze meer belasting dan ze aan rente ontvangen. 

In het regeerakkoord is ook afgesproken dat in deze kabinetsperiode ‘een stelsel van vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement’ wordt uitgewerkt.

Volgens Staatssecretaris Vijlbrief is dit lastig omdat de Belastingdienst de precieze rendementen uit investeringen niet kan nagaan. Hij geeft aan op zoek te gaan naar een alternatief dat kleine spaarders en beleggers moet ontzien. Zo overweegt hij om het heffingvrije vermogen ‘aanzienlijk te verhogen’.

Tips voor meer rendement op spaargeld

Voor wie niet wil wachten op de belastinghervorming, zijn er tips voor meer rendement op spaargeld:

●    Deposito sparen via Europese banken voor een hogere rente.
●    Sparen met een vaste maandelijkse inleg voor een hogere rente.
●    Niet sparen, maar wel meer rendement voor uw vermogen, kan met fondsbeleggen.

Kijk voor meer tips en informatie bij Raisin.

 

Auteur 
  • Roel van Oirschot