Test: bijsparen voor uw pensioen

Consumentenbond tipt banksparen

Wie straks nog iets eerder wil stoppen met werken, moet daar zelf voor sparen. Maar hoe doe je dat? De Consumentenbond vergeleek tientallen producten.

Bijsparen voor het pensioen, er lijkt geen ontkomen meer aan. Maar op welke spaar- of beleggingsrekening kunt u het beste een koopsom storten voor een aanvullend pensioen?

De Consumentenbond onderzocht onlangs 51 spaar- en beleggingskopsommen, zowel verzekerings- als bankspaarproducten. Daarbij ging de bond uit van eenmalige stortingen van €2000 of €5000 voor een man van 45 en 55 jaar, met een looptijd van 10 en 20 jaar. De Rabobank Toekomst Sparen komt als beste uit de bus en de verschillen zijn aanzienlijk. Zo keert Rabobank aan de 55-jarige man na 10 jaar maar liefst €1000 meer uit dan Conservatrix.

Toch is het met deze producten oppassen geblazen. De rendementen zijn niet altijd gegarandeerd en sommige partijen brengen nog steeds torenhoge kosten in rekening. Het geld dat u erin stopt, zit vast. U kunt het niet meer zomaar opnemen en overboeken als u achteraf spijt heeft van uw keuze. Garantieproducten leveren in de huidige markt betrekkelijk weinig  op, overweeg ook de plussen en minnen van beleggen. En vergeet niet te blijven vergelijken met de verzekeringsvariant – banksparen is niet altijd gunstiger!