Veel minder schade bankhelpdeskfraude

Bank helpdesk vrouw legt uit aan klant met laptop, vrouwelijke collega naast haar
Getty Images

De schade door bankhelpdeskfraude is vorig jaar bijna gehalveerd. Het schadebedrag bedroeg zo'n 28 miljoen euro. Het aantal slachtoffers daalde met zo'n twintig procent naar bijna tienduizend mensen. Dat betekent dat het gemiddelde schadebedrag net iets onder de drieduizend euro ligt.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan de daling van het schadebedrag. Klanten zijn zich meer bewust van het gevaar dankzij de vele media-aandacht voor bankhelpdeskfraude. Ook hebben banken extra maatregelen genomen om klanten te beschermen. Voorbeelden hiervan zijn het verlagen van de daglimiet van betaalrekeningen en het inbouwen van een tijdslot bij het verhogen van die limiet. Derde factor is dat de politie relatief veel aanhoudingen heeft gedaan en dat de daders hoge straf hebben gekregen.

De NVB wil dat ook andere partijen maatregelen nemen om de bankhelpdeskfraude tegen te gaan. Het is nu nog te makkelijk voor criminelen om online anoniem te zijn. Het zou goed zijn als aanbieders van onlinedienstverlening en prepaid simkaarten verplicht worden de identiteit van klanten te controleren. Ook zouden social mediabedrijven en zoekmachines kunnen investeren in het opsporen en verwijderen van frauduleuze advertenties.

Coulance

In 2020 besloten banken om de schade bij bankhelpdeskfraude onder voorwaarden uit coulance te vergoeden. Criminelen moeten zich hebben voorgedaan als medewerkers van de eigen bank en niet van een andere organisatie. Ook kunnen slachtoffers slechts éénmaal in aanmerking komen voor een vergoeding. In 2023 werd de schade door bankhelpdeskfraude in ruim twee op de die gevallen vergoed.

Ook de schade door andere vormen van fraude in het betalingsverkeer is gedaald. In totaal daalde de schade door alle vormen van fraude van ruim zestig miljoen euro naar ruim 36 miljoen euro. De directe schade door phishing daalde zelfs met tachtig procent tot minder dan een miljoen euro.

Auteur