Bezuinigingstips: zo bespaart u met gemak 1000 euro per jaar

Velen zijn door de financiële crisis aan het bezuinigen geslagen. Met deze verrassende tips kost besparen u weinig moeite en levert het veel op.

Groente en fruit

Wie slim boodschappen doet, houdt aardig wat geld over. Er zijn natuurlijk prijsverschillen tussen de supermarkten, dus het kan lonen om de foldertjes uit te pluizen en van aanbieding naar aanbieding te hollen.

Maar wilt u echt een klapper maken? Kijk dan vooral naar de fruit- en groenteprijzen. Want daaraan verdient de grootgrutter vandaag de dag een flink deel van de omzet. Bijvoorbeeld met 1,5 kilo appels voor €2,99. Of een kilootje aardappelen voor dik één euro. Maar ja, je bent er toch en dan is het wel lekker makkelijk om het in de kar te laden. Dat gemak kost veel geld.

Op de markt is uw euro vaak gewoon twee euro waard en direct bij de boer is het nóg voordeliger. Als u voor dat laatste kiest, eet u ‘met het seizoen mee’. Dat is biologisch verantwoord, helemaal hip en veel lekkerder.

Volgens de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop geeft een gemiddeld gezin €4800 per jaar uit aan levensmiddelen. Daarop kunt u gemakkelijk 5 procent besparen; tel uit uw winst.
Geschatte besparing per jaar: €240

Verzekeringen

Een huishouden heeft al snel tien verzekeringspolissen lopen. Die zijn niet allemaal nodig en nuttig. En ook als ze wel nuttig zijn, bestaat het gevaar van dubbel verzekeren. Bijvoorbeeld omdat u lid bent van een vakbond. Dat maakt bijvoorbeeld een dure rechtsbijstandverzekering deels overbodig. Wilt u weten of u goed en niet oververzekerd bent? Doe dan de polischeck op www.plusonline.nl/polischeck. Bovendien betalen vooral trouwe klanten misschien te veel voor verzekeringen. Nieuwe klanten worden met aantrekkelijke kortingen gelokt, die vaste klanten niet krijgen. Bij auto- en levensverzekeringen zijn de verschillen groot, met dank aan de stunttarieven.

Het kan dus lonen om uw verzekeringspakket eens tegen het licht te houden en de premies te vergelijken. Dat kan onder meer op www.independer.nl en www.verzekeringssite.nl. Deze sites werken als tussenpersoon, maar bieden wel een bijna volledig overzicht van de markt. U kunt ook met uw huidige verzekeraar of tussenpersoon onderhandelen over scherpere tarieven.
Geschatte besparing per jaar: €200

Energie

Naar verwachting stijgen de energieprijzen in 2009 met 10 procent. Dat komt door een voorgenomen prijsstijging van onze Russische leveranciers. Aan zulke ontwikkelingen op de wereldmarkt kunt u als consument niet veel doen.

Wel kunt u om kosten te besparen bewuster omgaan met gas en stroom. De thermostaat één graadje lager levert al snel een besparing op van €50 per jaar. Nog eens €40 bespaart u door een uur voor het slapen gaan de thermostaat op 15 graden te zetten. Wassen op 30 graden in plaats van 40 graden kan €20 schelen. Eén keer per week de schone was buiten hangen in plaats van de droger te laten draaien, scheelt €25.

Ook handig is een standby-killer die de standby-stand van apparaten uitschakelt, te koop bij onder meer bouwmarkten voor ongeveer €5. U bespaart er jaarlijks €25 mee. Deze schakelaars kunnen bovendien helpen een brand te voorkomen.
Geschatte besparing per jaar: €160

De auto

We koesteren onze auto. Uit recent onderzoek van TNS Nipo blijkt dat we liever beknibbelen op de boodschappen dan op de auto. En dat terwijl goedkoper rijden niet eens zo veel moeite hoeft te kosten. Zo kunt u op zoek naar een goedkopere pomp waar u al snel €0,05 per liter bespaart. Op een tank van 40 liter is dat slechts €2. Maar staat u wekelijks aan de pomp, dan bespaart u zo met weinig moeite €100 per jaar. Zuiniger rijden kan ook lonen. Zorg ervoor dat de banden op spanning zijn door ze elke maand even te controleren. En schakel zo snel mogelijk over naar een hogere versnelling en wees zuinig met een eventuele airco. Als het zo lukt om 1 procent zuiniger te rijden, levert dat gemiddeld €18 op (uitgaande van zo’n 20.000 kilometer per jaar, een benzineprijs van gemiddeld €1,45 per liter en een verbruik van 1 op 16).

Rijdt u meer kilometers en/of in een auto die meer verbruikt, dan levert het ‘nieuwe rijden’ u nog meer voordeel op. Ruitenwisservloeistof kunt u ook makkelijk zelf maken met 1/10 allesreiniger 3/10 spiritus en 6/10 water. Dat scheelt ook weer een paar euro.
Geschatte besparing per jaar: €120

Opruimen!

Ook een zolder vol met spullen die u niet of nauwelijks meer gebruikt? Anders misschien een schuur? Dan is het alvast een goed voornemen om daar in het nieuwe jaar eens flink de bezem door te halen. Gooi uw spullen niet weg, want rommel kan geld waard zijn. Bijvoorbeeld op de vrijmarkt tijdens Koninginnedag.

Geen zin om te wachten? Op internet is het iedere dag vrijmarkt. Op sites als www.marktplaats.nl en www.speurders.nl kunt u de spullen makkelijk aan de man brengen. Meestal is dat gratis. Of u probeert het rechtstreeks bij een antiekwinkel of veiling. Maar die tussenpartij wil er natuurlijk ook iets aan verdienen.
Geschatte opbrengst: €200

Schoonmaakmiddelen

U hebt vast een keuken. Met een gootsteen. Met daaronder een kastje. En in dat kastje staan vijf, tien, misschien wel vijftien schoonmaakmiddelen? Iedere zichzelf respecterende vlek heeft tegenwoordig een eigen merk om zich te laten verwijderen. Maar of het ook echt werkt? Meestal is de ‘werkzame stof’ in schoonmaakmiddelen hetzelfde. De verschillen zitten dan vooral in het kleurtje en het geurtje. En natuurlijk in de prijs. Schoonmaken kan gelukkig goedkoper en soms ook beter met allerlei huis-, tuin- en keukenspullen. Een gepelde ui in stukken met wat warm water doet wonderen bij het ramen lappen. Verder hebt u niets nodig. Water met zout en azijn kan helpen het bad schoon te maken.Azijn kunt u ook gebruiken om de tegels in de badkamer weer te laten blinken. Azijn en water houden spinnen op afstand. Slaolie en azijn kunnen helpen kringen van een houten tafel te verwijderen. Meer tips? Vraag het eens aan een wat ouder familielid. Of kijk op www.omaweetraad.nl en www.poetsadvies.nl
Geschatte besparing per jaar: €80

Totaal €1000
(en één leeg keukenkastje)

Meer bespaartips?

Kijk in onze special 'Bespaartips'

Trefwoorden:

4 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 10-1-2019 - 21:02

Het volume van je boodschappen verkleinen kan de noodzaak van een auto verminderen. Thee is veel gezonder en voordeliger dan frisdrank en een pakje losse thee neemt ook veel minder ruimte in. Met een zak gierst - zwelt op tijdens het koken - doe je ook langer dan met een zak aardappelen of kant en klare pizza.

Door Hernam Eduardo ... (niet gecontroleerd) op do, 10-1-2019 - 19:48

ja hoor , wat een ge ... , de thermostaat staat al beneden de 18 , nog lager? ja en douchen doen we al 1 minuut en niet eens elke dag , en dat moet nog korter - besparen voor de mensen die geen geld hebben en die hebben natuurlijk wel een auto , en we moeten dus al die folders doorspitten en elke dag naar de winkels - wat kost dat niet een tijd en geld -

Door John (niet gecontroleerd) op wo, 9-1-2019 - 13:20

Hier kun jee een aanhanger huren van een tientje https://masta.nl/aanhanger-huren.html
Dat scheelt ook veel bij het opruimen van tuin spul of rommel.
Ook het bewaren van een oude tandenborstel is handig, deze kun je weer gebruiken voor het schoonmaken van kleine richeltjes en groeven.
Bij het laten uitrollen van je auto hou dan niet je koppeling ingetrapt, dit zorgt ervoor dat je motor moet werken om aan de gang te blijven. Laat de koppeling los en laat de motor draaien door de snelheid die je hebt.

Door An (niet gecontroleerd) op di, 22-3-2016 - 14:37

Bespaar water door een regenton id tuin de plaatsen goed voor binnen en buitenplanten tegels schrobben enz trui vest sloffen aan inplaats vd verwarming een graadje hoger folie achter de verwarming azijn in een plantenspuit doen voor bv id douche tegels sprayen wc enzo energielampen aanschaffen zijn voordelig bij ikea !!!
Op de fiets boodschappen (koopjes) halen neem je ook niet teveel mee scheelt benzine ook ! Succes...