De Belevenis

Uitgaan en plezier maken is geen privilege. Ook mensen met een meervoudige beperking moeten een dagje zorgeloos kunnen ontspannen. Maar voor hen zijn er in Nederland vrijwel geen uitgaansmogelijkheden.

Daarom is er speciaal voor hen nu de Belevenis. In deze rondtrekkende uitgaansgelegenheid kunnen ook ernstig gehandicapte kinderen en jongeren zorgeloos genieten.

Veel kinderen en jongeren zijn lichamelijk en verstandelijk zo beperkt dat een gewoon dagje uit voor hen niet is weggelegd. Zij hebben bjivoorbeeld het ontwikkelingsniveau van een baby of een kleuter, en zullen dat altijd houden, ook al zijn ze 20 jaar. Zij kunnen niet zomaar een dagje naar een pretpark of speeltuin. En een avondje uitgaan met vrienden, wat voor de meeste jongeren heel vanzelfsprekend is, komt voor hen nooit binnen handbereik.

Daarom is, met steun van NSGK, de Belevenis opgericht. In deze veilige, geborgen omgeving kunnen mensen met een ernstige meervoudige handicap zorgeloos genieten, aangepast aan hun eigen niveau. De Belevenis bestaat uit acht themawerelden, zoals een onderwaterwereld, een winterwereld en een wolkenwereld. Er valt vanalles te horen, zien, ruiken en voelen. De prachtig ingerichte ruimtes, de warmte van een waterbed, lichtprojectes op de muur, muziek en geluiden, een massage; voor de bezoekers vormt het allemaal een grandioze belevenis.

De Belevenis is mogelijk dankzij steun van NSGK voor het gehandicapte kind. Zo steunt NSGK jaarlijkst honderden projecten die kinderen en jongeren helpen om zo volwaardig mogelijk te leven.

 

Bron(nen):
  • NSGK