De plussen en minnen van doorwerken

Wat zijn de voor- en nadelen van doorwerken na uw 65e? Plus Magazine zet de belangrijkste zaken op een rijtje.

De verdiensten van doorwerken verschillen natuurlijk sterk. Formeel bestaat er geen recht op een minimumloon, want dat recht eindigt na de 65ste verjaardag. Alhoewel er voor doorwerkers op dit gebied wettelijk niets geregeld is, wordt het minimumloon (circa €8 per uur) toch gezien als richtlijn. Maar een oud-directeur die ergens ‘een klus’ doet verdient uiteraard meer dan een schoonmaker.

Een belangrijk voordeel voor doorwerkers is dat het loon minder zwaar wordt belast. Voor de arbeidskorting geldt dat trouwens niet. Voor 65-plussers is er een bescheiden arbeidskorting van maximaal €1029. Voor jongeren bedraagt die €1443 en voor de leeftijdscategorie van 57 tot en met 64 jaar loopt de arbeidskorting zelfs op van €1697 tot €2201.

Maar verder zijn 65-plussers fiscaal duidelijk in het voordeel. Over de eerste belastingschijf tot €17.579 betalen 65-plussers 15,7 procent belasting, terwijl 65-minners 33,6 procent afdragen. Over de tweede schijf tot €31.589 betalen 65-plussers 23,95 procent in plaats van 41,85 procent.

AOW-premie vervalt

Dat verschil komt grotendeels doordat 65-plussers geen AOW-premie betalen. Dat is in de eerste plaats voor werkgevers interessant, want zij dragen deze premies af. Als uw baas uw salaris verlaagt met het bedrag van dit fiscale voordeel, dan houdt u netto evenveel over, maar wordt u een stuk goedkoper voor uw werkgever.

Over het salaris moet dus worden onderhandeld, maar in de praktijk gaat het fiscale voordeel voor een deel naar uitzendbureaus die de ouderen in dienst nemen en/of de formaliteiten regelen en daar ook nog iets aan willen verdienen.

Het verdiende salaris komt bovenop de AOW en het eventuele aanvullende pensioen en de AOW wordt niet gekort. De AOW bedraagt €997,12 per maand voor alleenstaanden, exclusief vakantietoeslag en zonder een eventuele AOW-toeslag voor uw partner als deze jonger is dan 65 jaar. Uw inkomsten worden niet op uw AOW in mindering gebracht, maar eventuele inkomsten van uw partner gaan wel van de toeslag af.

Bij sommige pensioenfondsen kunt u het pensioen even uitstellen zolang u doorwerkt. Als u definitief stopt met werken krijgt u dan in principe een hoger bedrag uitgekeerd. Informeer naar de mogelijkheden bij uw pensioen­fonds(en).

De praktijk

Erzsike Euwe (65) werkt drie dagen per week als receptioniste bij een energiecentrale. “Ik vind het fantastisch om weer echt aan het werk te zijn. Ik heb bijna mijn hele leven commerciële banen gehad, onder meer als headhunter en als hoofd verkoop. Zulk soort werk vind je niet snel als vrijwilliger, dus heb ik me ingeschreven bij uitzendbureau Oudstanding. Zij kwamen snel met deze baan en het is een schot in de roos. Ik werk als receptioniste en help bij inkoop en personeelszaken, samen met mijn 29-jarige collega waar het écht mee klikt.

Hele dagen thuiszitten is niets voor mij. Nu heb ik tenminste iets te vertellen als mijn kinderen op bezoek komen, want er gebeurt hier altijd wel wat. Laatst hadden we een bedrijfsuitje en zijn we met z’n allen gaan zeilen. Zó gezellig!
Door mijn ervaring draai ik moeiteloos mee en dat geeft een kick. Ik krijg een prima salaris en daaruit blijkt waardering. Ik heb een contract voor 2,5 jaar, maar ik zie mezelf hier zeker nog wel langer werken.”

 

Alle artikelen in deze Special Werken:

Het nieuwe solliciteren: laat zien wie je bent
• Plus lezersactie: Solliciteren met een onweerstaanbaar CV
Carriere en gezin, gaat dat wel samen?
• Solliciteren: Het moest toch een keer lukken!
• Dossier minder werken deel 1: de baas betaalt mee
• Dossier minder werken deel 2: de eigen woning betaalt mee
• Dossier minder werken deel 3: de fiscus betaalt mee
• Voorbeeldbrief en tips voor een sollicitatie als 50-plusser
• Special doorwerken
Wel pensioen, maar geen status, wat nu?