Herinneringen aan muziek 4

Leuke ingezonden verhalen over herinneringen aan de muziek uit de jaren 60

Eerste kop zwarte koffie

Toen ik 13, 14 jaar oud was, werd ik uitgenodigd op een verjaardagsfeestje van een bijzonder aardig meisje. In die tijd werden de feestjes nog gewoon thuis en in de huiskamer gehouden, met de ouders erbij. Juist op het moment dat ‘A whiter shade of pale’ van Procol Harum werd gedraaid, vroeg de moeder mij of ik thee of koffie wilde. Ik was zo van slag door de aanwezigheid van het meisje plus die perfecte muziek dat ik om koffie vroeg, terwijl ik toen een grote hekel had aan die drank. Tot overmaat van ramp antwoordde ik op de vraag wat ik erin wilde ook nog eens: “Niets.” Ik kreeg dus mijn eerste kop zwarte koffie. Uiteraard heb ik zonder morren die verschrikkelijke drank opgedronken. De mooie klanken van de plaat en de aanblik van het meisje deden wonderen.
J.P. Lokker,’s-Gravenhage

 

De liefde van mijn leven

Na een heel nare periode van een slecht afgelopen zwangerschap, een echtscheiding en de dood van vader kwam voor mij de liefde van mijn leven, mijn huidige tweede man. Nu na bijna 41 jaar huwelijk denk ik nog steeds hoe we elke zaterdagavond gingen dansen en heel verliefd in elkaar opgingen bij de muziek van Emile Ford and the Checkmates, bijvoorbeeld ‘What do you want to make those eyes at me for’.
A.C. van den Born-van Til, Almere

 

Een schat van een meid

Juni 1960 zat ik in militaire dienst en ging ik vrijwillig naar het Korps Commando Troepen in Roosendaal. Dit was een bewuste keus van mij. Echter, ik had ook verkering met Clary Dijkdrent uit de Columbusstraat in mijn woonplaats Den Haag. Zij was toen een Everly Brothers-fan en kocht van de paar centjes die zij had twee singletjes voor mij (‘Till I kissed you’ en ‘Cathy’s Clown’). Een schat van een meid, maar mijn keus voor het corps stond vast. Oneerbiedig heb ik toen mijn verkering uitgemaakt omdat ik wist dat zij niet paste in mijn zware opleiding. Ik ben haar dus uit het oog verloren maar ze leeft beslist nog in mijn herinnering voort.
Gerrit Vermeer, Den Haag

 

Luchtpost met een kus

In december 1974 kreeg ik verkering met mijn man. Helaas had ik voor het jaar daarop al een vakantie naar Benidorm geboekt met een vriendin. Mijn vriend vond dat helemaal niet leuk. Nu waren wij beiden gek op het nummer ‘Sealed with a kiss’ van Brian Hyland uit 1964. Er werden vele brieven naar Benidorm en vice versa gestuurd en op die envelop schreven we “This letter is sealed with a kiss”. Ik heb al die brieven bewaard en inmiddels zijn we bijna dertig jaar getrouwd. Elke keer als we dit nummer horen, komen deze herinneringen naar boven.
Ingrid van der Poel, Epe

 

Met dank aan mijn (tweede) vader

Als kind van gescheiden ouders was je best eenzaam in de jaren 50 en 60. Tenslotte gebeurde dat in die jaren zelden. Mijn moeder hertrouwde in 1960 en onze tweede vader hield veel van muziek en vanaf die tijd zijn mijn herinneringen met muziek verbonden.
Op vrijdagavond hoorde ik in de achterslaapkamer die ik deelde met twee zusjes Frank Sinatra, Dean Martin, Bing, Andy Williams en natuurlijk Billy Vaughn met ‘Sail Along Silverly Moon’. Wanneer ik dat nummer hoor, lig ik weer in die achterkamer in Den Haag en denk ik speciaal aan mijn vader die ons een liefdevolle en leuke jeugd heeft gegeven.
Ingrid Vieveen, Doetinchem

 

Fietsen voor 'Laila'

Ik lach me soms nog suf als ik terugdenk aan ‘Laila’ van de Regento Stars. In 1960 werkte ik bij Tyresoles, een bandenfabriek in Naarden. In de pauze vertelde een collegaatje dat ze zo’n leuke single had gekocht, waarop ik zei: “Toch niet Laila!”, want die vond ik super. Waarop zei zij: “Wil je hem horen, dan fietsen we tussen de middag even naar Bussum (4 km heen en 4 km terug) en zetten de pick-up aan.” Zo gezegd, zo gedaan. We fietsten als gekken om toch maar ‘Laila’ te kunnen horen. Niet te geloven, maar we waren toch op tijd terug op kantoor. Dat zou je nu toch niet meer doen. Het idee alleen al!
Roelie Stelwagen-Timmerman, Zoetermeer

Lees meer herinneringen:
Verhalen uit Plus Magazine
Herinneringen aan muziek 1
Herinneringen aan muziek 2
Herinneringen aan muziek 3
Herinneringen aan muziek 4