Het betere handwerk: voor mooie handen en voeten

Handen hebben het zwaar. Kou, zon, droge lucht, water en zeep plegen dagelijks een aanslag op huid en nagels. Je leeftijd is dan ook eerder aan de handen af te lezen. En de voeten hebben het minstens zo zwaar. Niet verwaarlozen dus.

Handen zijn meer dan ledematen waarmee we iets vastpakken - ze zeggen ook iets over de persoonlijkheid. Handen vallen bovendien op, al was het maar omdat woorden vaak worden onderstreept met gebaren. Verzorgde handen garanderen een goede eerste indruk, en dat geldt ook voor voeten. Verwaarloosde voeten in prachtige sandaaltjes zijn immers een afknapper.

Wassen met beleid
Weer, wind, de chemische bestand-delen in schoonmaakmiddelen en
zonlicht zijn een aanslag op handen. En gek genoeg geldt dat ook voor water en zeep. Die tasten bij het handenwassen het natuurlijke beschermlaagje aan, waardoor het vocht uit de huid verdampt en de handen droog en ruw aanvoelen. Beperk de schade door zeep te gebruiken met dezelfde zuurgraad (pH) als de huid. Droog de handen goed af en gebruik hydraterende handcrème om de vochtbalans te herstellen. Kies er een met antioxidanten (zoals vitamine E) én een zonnefilter om ouderdomsvlekken te voorkomen. Want zelfs het licht op een druilerige herfstdag is al schadelijk. Gebruik bij felle zomerzon een sunblock op de handen. Dat is een zonneproduct met minstens beschermingsfactor 30.

Knijp ‘m (zachtjes)
Af en toe een massage houdt de handen in topconditie. Voeg een paar druppels geurige essentiële olie toe aan gewone, niet-geparfumeerde plantaardige olie en wrijf daarmee de handen in. Ook een rijke handcrème leent zich goed voor een massage (bijvoorbeeld Trind Hand Repair met verzorgend lotusextract).

Druk de duim van de ene hand in de palm van de andere en masseer de hele handpalm met ronddraaiende bewegingen. Masseer de rug van de hand – vanaf de pols naar de vingers – op dezelfde manier. Pak dan met de vingers van de ene hand een vinger van de andere hand en masseer die vanaf de aanzet tot de vingertop. Schud dan met de ene hand de vingers van de andere hand stuk voor stuk los. Herhaal deze massage bij de andere hand. Maak daarna vanuit de polsen cirkelvormige bewegingen: twintig keer met de klok mee, twintig keer ertegenin. Tot slot twee minuten droog pianospelen op bijvoorbeeld de tafelrand. Dat is goed voor de doorbloeding en bovendien houdt het de handen lenig en soepel.

Missing media-item.

Slapen met handschoenen
’s Nachts herstelt ook de huid van de handen zich en daarom is dat de beste tijd voor een masker. Breng eens per week voor het slapengaan een handmasker aan met ingrediënten die het huidherstel effectief ondersteunen, zoals retinol. Eerst scrubben om dode huidcellen te verwijderen, zodat de werkzame stoffen uit het masker straks beter worden opgenomen. Smeer de handen vervolgens dik in met het masker en trek dan katoenen handschoenen aan. Dat voorkomt vetvlekken op de lakens, en door de warmte trekt de crème extra goed in de huid.

En nu de voeten...
De hele dag dragen brengen ze ons overal naartoe. Toch worden de voeten vaak vergeten. Gezicht in de crème, lichaam in de lotion, en de voeten…? Met een goede verzorging blijven ze langer gezond én zien ze er aantrekkelijker uit.

Zachte, mooie voeten
Overal waar de huid met wrijving wordt geconfronteerd, ontstaat eelt ter bescherming. Want waar eelt zit, zal niet snel een blaar ontstaan. De voeten ondervinden de hele dag wrijving, van de ondergrond én van schoenen. Resultaat: een dikke eetlaag. Verwijderen gaat eenvoudig met een eeltrasp of -vijl, maar dan moet de eeltlaag wel droog en hard zijn. Verwijder nooit te veel, dan kan een pijnlijke plek ontstaan of zelfs een wondje.

Bij weinig eelt volstaat schuren met een puimsteentje. Dat gaat juist het beste als eelt zacht is. Gebruik de puimsteen daarom na douche of bad, of week de voeten eerst een paar minuten in water. Voorkom dat eelt hard en droog wordt en gaat barsten door de voeten dagelijks te verwennen met een rijke bodycrème of speciale voetcrème.

Tip: Sommige voetcrèmes bevatten stoffen die transpiratiegeur voorkomen (zoals die van Gehwol).

Anti-kalk
Over kalknagels kunnen we kort zijn: niet mooi. Ze worden veroorzaakt door een schimmel, dezelfde die ook het zogenoemde zwemmerseczeem veroorzaakt. En er is wél iets aan te doen. Bij een beginnende kalknagel volstaat insmeren met een medicinale crème om de schimmel te bestrijden. Die is te koop bij de apotheek. Is de ‘kwaal’ verder gevorderd, dan helpen alleen medicijnen die de schimmel van binnenuit aanpakken (uitsluitend verkrijgbaar op recept).

Missing media-item.

Tijd voor een badje
Wie de voeten echt wil verwennen, investeert in een elektrisch voetenbad. Daarin worden voeten niet alleen gereinigd, maar ook gemasseerd tot alle vermoeidheid verdwenen is. Ook van een teiltje warm water met een paar druppels essentiële olie of een ontspannend bruistablet knappen voeten trouwens aardig op. Lekker in een voetenbad is een essentiële olie. Lavendel ontspant en verfrist. Rozemarijn stimuleert de bloedcirculatie. Citroen gaat voetwratjes tegen. Tea tree olie voorkomt zwemmerseczeem en geneest ontstekingen sneller. Amandelolie maakt de huid zacht.

Wie last heeft van wintervoeten, kan daar iets aan doen door de bloedvaten te trainen: houd de voeten afwisselend in heet en koud water. Bij kou vernauwen de bloedvaten, bij warmte verwijden ze juist. Ook winterhanden hebben baat bij een dergelijk wisselbad.

Tip:
Laat het behandelen van likdoorns liever over aan een professionele pedicure. De nagelriemen kunnen worden behandeld zoals die van de handen.

Masseren met knikkers

In het Verre Oosten gelooft men dat elk plekje op de voeten door middel van energiebanen is verbonden met lichaamsdelen en organen. Bij een voetmassage wordt dus als het ware het hele lichaam behandeld. Wrijf de voeten in met massageolie (van Kneipp of Therme) en kneed de voetzolen met de duimen. Maak dan met de handpalmen cirkelvormige bewegingen over de hele voetzool. Bewerk vervolgens met de vingers de bovenkant van de voeten, vanaf de wreef naar de tenen, en oefen ondertussen met de duimen druk uit op de onderkant. Vergeet ook tenen en enkels niet.

Gebruik voor het masseren van de voetzolen een houten voetenroller en rol hier met de voeten overheen. De voetzolen kunnen ook prima worden gemasseerd tijdens een voetenbad: leg wat knikkers in het water en rol daar met de voeten over.

Vissen aan ‘t werk
In Turkije is het de normaalste zaak van de wereld: eelt op de voeten wordt daar door visjes weggeknabbeld. De kleine Garra Rufa visjes komen uit Turkije, Syrië, Irak en Iran en doen zich bij gebrek aan voedsel graag tegoed aan dode huidcellen. Na een halfuurtje in een bak met de visjes zijn de voeten ontdaan van schilfers en eelt en voelen ze heerlijk zacht aan. Een behandeling met deze visjes kun je onder andere ondergaan bij The Original Dr. Fish in Amsterdam en bij de Zwaluwhoeve in Harderwijk.

Missing media-item.

Manicure in 10 stappen

  1. Verwijder nagellak en was de handen.
  2. Scrub de handen.
  3. Breng wat cuticle remover aan rond de nagelriemen om ze soepel te maken en losse velletjes te verwijderen.
  4. Vijl de nagels in model, bij voorkeur met een glasvijl.
  5. Duw met een bokkenpootje de nagelriemen terug en verwijder met een wattenschijfje het restant cuticle remover.
  6. Polijst zonodig het nageloppervlak (met een polijstvijl) zodat ribbeltjes verdwijnen en de nagels gaan glanzen.
  7. Verzorg de nagelriemen met crème of olie en masseer die goed in.
  8. Masseer de handen met handcrème of neem een handmasker.
  9. Ontvet de nagels met nagellakremover en breng kleurloze basislak aan.
  10. Breng twee dunne laagjes gekleurde lak aan. Laat de lak tussendoor goed drogen. Met een beschermende topcoat erover houdt de lak langer.

Pedicure in 10 stappen

  1. Week de voeten 5 à 10 minuten in een lauwwarm badje met een bruistablet. Of voeg een paar druppels olie aan het water toe. Veel eelt? Vóór het voetenbad wegschuren met een eeltvijl of -rasp.
  2. Droog de voeten goed af. Vooral tussen de tenen.
  3. Bewerk een dunne eeltlaag met een puimsteentje.
  4. Masseer hydraterende voetcrème in om de huid lekker soepel te houden.
  5. Duw de nagelriemen voorzichtig terug met een bokkenpootje en breng verzorgende nagelriemolie aan.
  6. Knip de nagels recht af met een nagelknipper. Knip de hoeken van de grote teennagels niet af, anders kunnen de nagels makkelijk ingroeien (en dat doet pijn!).
  7. Vijl na het knippen de nagelrand glad. Is het nagel-oppervlak geribbeld? Polijst het met een glansvijl.
  8. Stop voor het lakken tussen de tenen zogenoemde teenspreiders of grote plukken watten. Zo komt er geen nagellak op de huid.
  9. Ontvet de nagels en lak ze met kleurloze basislak.
  10. Breng vervolgens twee dunne laagjes kleurlak aan en sluit af met een beschermende topcoat.

Lees ook de andere artikelen in onze Beautyspecial:

Auteur 
Bron 
  • Plus Beautyspecial