Huur- en zorgtoeslag

Huurtoeslag: als u een huis huurt en uw inkomen is € 27.950 of lager, dan loont het de moeite uit te zoeken of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. En als u in u eentje € 29.069 of samen met uw partner € 47.520 of minder verdient heeft u recht op zorgtoeslag. Kijk waar ú recht op heeft.

Direct door naar de zorgtoeslag

Vragen over Huurtoeslag

 1. Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?
 2. Wordt ook gekeken naar mijn inkomen?
 3. En hoeveel spaargeld mag ik hebben?
 4. Laten veel mensen de huurtoeslag liggen?
 5. Hoe vraag ik de huurtoeslag aan?
 6. Waar kan ik meer informatie krijgen over de huurtoeslag?
 7. Wilt u hulp bij het aanvragen van uw toeslag?

Vragen over Zorgtoeslag

 1. Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?
 2. Hoe hoog mag mijn inkomen zijn?
 3. En hoeveel vermogen mag ik hebben?
 4. Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?
 5. Kan ik hulp krijgen bij het invullen van de aanvraag?
 6. Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?
 7. Wat moet ik doen als mijn inkomen ineens verandert?

Huurtoeslag

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?
U moet 18 jaar of ouder zijn, de Nederlandse nationaliteit hebben, of in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning. Iedereen die bij u woont, moet ook op dat adres staan ingeschreven bij de gemeente. Verder moet er sprake zijn van een zelfstandige woning, dus van een eigen voordeur, een eigen toilet en keuken. Tot slot mag uw huur – inclusief maximaal €12 servicekosten – per maand niet hoger zijn dan €631,73 en niet lager dan €204,33.

Wordt ook gekeken naar mijn inkomen?
Ja. Als u jonger bent dan 65 jaar en alleen woont, mag uw inkomen maximaal €20.600 zijn. Daarbij gaat men uit van het zogeheten toetsingsinkomen. Dat bestaat globaal uit uw bruto inkomen minus aftrekposten. U kunt dit eenvoudig berekenen op www.toeslagen.nl. Zijn er medebewoners, dan geldt een maximum van €27.950. Voor 65-plussers mag het inkomen maximaal €18.525 (alleenstaand) of €24.625 (meerpersoonshuishouden) zijn.

En hoeveel spaargeld mag ik hebben?
Naast het inkomen wordt ook gekeken naar uw vermogen. Daar wordt bijvoorbeeld onder verstaan: spaargeld, aandelen en obligaties. Voor 65-minners mag het vermogen niet hoger zijn dan €20.315. Voor 65-plussers hangt het maximaal toegestane vermogen af van het inkomen, maar het vermogen mag in elk geval niet hoger zijn dan €47.207.

Laten veel mensen de huurtoeslag liggen?
Dat kun je wel zeggen. Exacte cijfers ontbreken, maar naar schatting gaat het om ongeveer 25 procent van de huurders die er recht op hebben. Onder ouderen ligt het percentage waarschijnlijk nog wat hoger. Daar zijn verschillende redenen voor. Sommigen kennen de regeling niet, anderen denken ten onrechte dat ze er geen recht op hebben, weer anderen schamen zich om ‘de hand op te houden’. Maar de huurtoeslag is juist in het leven geroepen voor mensen die het geld goed kunnen gebruiken.

Hoe vraag ik de huurtoeslag aan?
Door een formulier te bestellen bij de Belastingtelefoon (0800-0543, gratis) dat u kunt invullen en opsturen. Nog eenvoudiger is het om de toeslag via internet aan te vragen. Dat doet op www.toeslagen.nl. Huurtoeslag voor 2008 kunt u uiterlijk tot 1 april 2009 aanvragen. U kunt meteen opgeven of u het geld zelf wilt ontvangen of dat u dit direct wilt verrekenen met de verhuurder.

Hoeveel huurtoeslag krijg ik?
Dat hangt onder meer af van uw inkomen en van de huurprijs. Het bedrag kan oplopen tot enkele honderden euro’s per maand.

Waar kan ik meer informatie krijgen over de huurtoeslag?
Onder andere bij de Belastingtelefoon, 0800-0543 of kijk op www.toeslagen.nl.

Wilt u hulp bij het aanvragen van uw toeslag?
Veel organisaties kunnen u helpen, bijvoorbeeld uw belastingkantoor, verhuurder, gemeente, bureau sociaal raadslieden, ouderenbonden en vakbonden.Vaak is het verstandig om vooraf te bellen, want in de
regel kunt u er alleen terecht op afspraak.

Zorgtoeslag

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?
U moet 18 jaar of ouder zijn en de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben. Woont u in het buitenland? Ook dan kunt u – binnen en buiten Europa – recht hebben op zorgtoeslag. Bijvoorbeeld als u in Spanje, Frankrijk, Kroatië of Turkije woont en u uw salaris in Nederland verdient (of uw pensioen of uitkering uit Nederland krijgt). U moet dan wel een Nederlandse zorgverzekering hebben afgesloten of premie betalen aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Hoe hoog mag mijn inkomen zijn?

Uw toetsingsinkomen moet lager zijn dan €29.069 per jaar. Als u een partner hebt, mogen uw inkomens samen maximaal €47.520 per jaar zijn. Het toetsingsinkomen is iets anders dan het ‘gewone’ bruto inkomen. Op het toetsingsinkomen worden namelijk eventuele aftrekposten in mindering gebracht. Dit betekent dat het ook kan lonen om een toeslag aan te vragen als u normaal gesproken geen aangifte doet. U kunt dit eenvoudig berekenen op www.toeslagen.nl

En hoeveel vermogen mag ik hebben?

De hoogte van uw vermogen maakt voor het recht op zorgtoeslag niet uit.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?
U kunt een formulier bestellen bij de Belastingtelefoon (0800-0543, gratis). U vult het formulier in en stuurt het op. Of vraag de toeslag aan via www.toeslagen.nl Zorgtoeslag voor 2008 kunt u uiterlijk tot 1 april 2009 aanvragen.
Goed om te weten: u vraagt de zorgtoeslag alleen aan voor de basisverzekering en dus niet voor eventuele aanvullende verzekeringen. Die betaalt u dus altijd uit uw eigen zak.

Kan ik hulp krijgen bij het invullen van de aanvraag?

Jazeker. Veel organisaties kunnen u helpen, bijvoorbeeld uw belastingkantoor, verhuurder, gemeente, de ouderenbonden en vakbonden. Vaak is het verstandig om vooraf te bellen, want in de regel kunt u er alleen terecht op afspraak.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De hoogte van de toeslag hangt onder meer af van uw inkomen. Het bedrag kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. De fiscus stort de toeslag iedere maand rond de 20ste op uw rekening.

Wat moet ik doen als mijn inkomen ineens verandert?

Als uw inkomen hoger of lager wordt, kan dat gevolgen hebben voor uw recht op de zorgtoeslag. Geef veranderingen in inkomen zo snel mogelijk door via www.toeslagen.nl of vraag een formulier aan bij de Belastingtelefoon (0800-0543). Zo voorkomt u dat u achteraf flinke bedragen moet terugbetalen of dat u onnodig geld misloopt.

In de special 'Alles over geld':

 • Naar de beginpagina van 'Alles over geld'
 • Banksparen: uw geld fiscaal vriendelijk opzij gezet
 • Huur- en zorgtoeslag
 • Kinderopvang: 13 veel gestelde vragen over oppassen
 • Vermogensbeheer: 15 vragen en antwoorden
 • Een woekerpolis, wat nu?
 • Lijfrente: 15 vragen en antwoorden
 • Internetbankieren: veel gestelde vragen
 • Overwaarde. Wat is het en wat kan ik er mee?
 • Energiegebruik in huis: waar kan het best een beetje minder?
 • Zorgverzekering: pakketten voor 50-plussers
 • Verzekeringen: wat is verplicht, wat is nuttig
 • Goede doelen: waar kan ik mijn geld kwijt?
 • Pensioen: hoeveel krijg ik en kan ik het daarmee doen?
 • Erven en schenken: praktische vragen en antwoorden
 • Telefoneren en internet: veel gestelde vragen
 • Pensioen en echtscheiding
 • Sparen: veel gestelde vragen en antwoorden
 • Duurzaam beleggen
 • Zorgverzekering: het basispakket, de aanvullingen etc
 • Wat dekt uw uitvaartpolis?
 • Doe de SpaarQuiz en win een spaarrekening met 5000 euro
 • Bron(nen):
  • Plus Magazine
  Trefwoorden:

  2 Comments

  Door r.burggrave (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 17:13

  mijn dochter is aleen staand met twee studerende kinderen
  altijd huurtoeslag gehad.nu krijgt zij bericht dat zij alles terug moet betalen.reden;Har vermogen is meer dan de heffingsvrijebelasting uit inkomsten.gewoon onzinnig,maar wat doet men er aan

  Door r.burggrave (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 17:13

  mijn dochter is aleen staand met twee studerende kinderen
  altijd huurtoeslag gehad.nu krijgt zij bericht dat zij alles terug moet betalen.reden;Har vermogen is meer dan de heffingsvrijebelasting uit inkomsten.gewoon onzinnig,maar wat doet men er aan