Natuurlijk mooi

‘Groene’ cosmetica beleven gouden tijden, want natuurlijke werkstoffen zijn populairder dan ooit. Hoe kan de natuur ons mooier maken?

Ecocert, Natrue, BdiH, Ecogarant: we worden om de oren geslagen met certificaten die garant staan voor een bijna 100 procent natuurlijk product. En om het nog lastiger te maken, heeft een aantal merken ook een eigen keurmerk in het leven geroepen. De cosmetica met zo’n keurmerk zijn prima. Maar niet per se beter dan producten waar ook werkstoffen uit een laboratorium in zitten. Deze stoffen zijn namelijk streng gecontroleerd en getest op tolerantie door de huid. Daarnaast hebben ze als voordeel dat ze altijd dezelfde samenstelling hebben. Groene cosmetica en synthetische werkstoffen hebben dus eigenlijk allebei voor- en nadelen. Daarom combineren veel cosmeticahuizen ze. Deze producten zullen geen ‘groen’ certificaat krijgen, maar ze zijn net zo veilig en zacht voor de huid. Het is dus meestal gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur of u kiest voor gecertificeerde natuurcosmetica of niet.

Soja tegen rimpels
Dat onze huid rond ons vijftigste in rap tempo veroudert, is vooral te wijten aan de afname van oestrogenen. Deze vrouwelijke hormonen zorgen ervoor dat de huid voldoende vocht vasthoudt en genoeg collageen aanmaakt. In de overgang nemen de oestrogenen af, waardoor de huid niet alleen sneller verslapt, maar ook droger wordt. Door plantaardige hormonen (of fytohormonen) in een crème te doen, wordt het verouderingsproces effectief bestreden. Een van de bekendste fytohormonen is soja.

Missing media-item.

Een suikerboost
Dat effectieve, natuurlijke werkstoffen vaak niet voor het oprapen liggen, bewijst het tien jaar durende onderzoek dat voorafging aan het plantaardige ingrediënt rhamnose. Dit is een plantaardige suiker afkomstig van bepaalde Braziliaanse planten en bomen, waaronder de zilverberk. Rhamnose, bekroond met zeven patenten, blijkt een geweldig stimulerend effect te hebben op de huid, inclusief de aanmaak van nieuwe huidcellen. Omdat de oudere huid minder actief is, kan zij deze boost goed gebruiken.

Marokkaanse wondernootjes
Arganolie wordt al eeuwen gebruikt door de Berbervrouwen in Marokko, dus eigenlijk is het niets nieuws onder de zon. In het vaak bloedhete en droge klimaat houden de Marokkaanse vrouwen met deze olie hun huid zacht en soepel. Niet zo gek als u weet dat arganolie driemaal zoveel vitamine E bevat als olijfolie. Vitamine E is een sterke antioxidant, die beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Arganolie bevat ook veel vetzuren, die een droge huid, maar ook beschadigd haar verzorgen. Overigens zijn er voor één liter arganolie dertig kilo noten nodig van de gelijknamige boom.

Appeltje voor de huid
De granaatappel maakt furore in cosmeticaland. Geen wonder, deze vrucht zit bomvol vitamine C en polyfenolen. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die bijvoorbeeld ook zitten in groene thee en druiven. De granaatappel bevat er vier keer zoveel van! Ook wordt de granaatappel gezien als de plantaardige evenknie van retinol, een van de meest effectieve antirimpel-ingrediënten.

Geurende olie

Aan etherische, aromatische oliën worden veel bijzondere eigenschappen toegeschreven. Deze natuurlijke, geconcentreerde oliën worden gewonnen uit bloemen, bladeren, schors, stelen, wortels, schillen en hout. Omdat ze zo vluchtig zijn, dringt hun aroma bij het opsnuiven diep door in ons limbisch systeem, waar ze stemmingen kunnen beïnvloeden. Zo kunnen geuren onder andere opwekkend of juist kalmerend zijn. Ook zouden aromatische oliën geneeskrachtige eigenschappen hebben, onder andere voor de huid.


Missing media-item.

 

Trudy Kunz droomt over een groene carrière
Had ik maar meer zakelijk inzicht, was ik maar gezegend met een fijne neus voor de tijdgeest. Dan zat ik nu geen zpp’er te wezen op driehoog-achter, maar stond ik aan het hoofd van een bloeiend natuurcosmeticabedrijf dat zich Trudy-in-het-Groen zou noemen, Groene Geertruida of – wellicht beter voor de verkoop – The Green Factory. Op de plek waar mijn caravan staat, heb ik nota bene alle benodigde grondstoffen om mij heen. Appels, peren, kersen, walnoten, het hangt er de ganse zomer voor het grijpen en het enige wat ik ermee doe is opeten. Of ik nu fruit als basis zou nemen, of dat ik mijn fabriek zou grondvesten op onbespoten scharrelvisolie, dan wel uitloopeieren van de eerste persing; ik zou het woord ‘groen’ via fluorescerende etiketten van de daken schreeuwen.


Mijn cosmeticalijn zou uiteenlopende producten behelzen waaronder oliën, crèmes, shampoos, zepen en wat niet al. Ik zou ze aanprijzen als verjongend van binnenuit, want bij ‘groen’ denkt een mens ook aan ‘gezond’. Mijn crèmes zouden via de poriën en de bloedbaan allereerst het innerlijk van de geduldige gebruiker positief beïnvloeden. Organen zouden er een enorme boost van krijgen, cellen worden vernieuwd en hersens vervangen. In het kielzog daarvan beleefden geleidelijk aan ook teint, haar, huid en nagels een soort wedergeboorte. Dit alles zou uiteraard gepaard gaan met een 24 uur durend gevoel van welbehagen. En ik had het uiteraard allemaal op mijzelf uitgetest, waarmee ik de levens van vele proefdieren gespaard had. Kan het nog groener? Ik dacht het niet. Voor alle duidelijkheid: ik beschrijf hier slechts een dagdroom. Voorlopig zult u het voor bovengenoemde effecten met mijn stukjes moeten doen.

Lees ook:

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine