Om te zoenen, binnen vijf minuten een verleidelijke mond

Bijna iedereen heeft wel een lippenstift in haar tas zitten. Logisch, want met wat kleur op de lippen ziet u er al snel beter uit. En met íets meer inspanning wordt de mond een stralende blikvanger.

Wat is onmisbaar om de mond perfect op te maken? Eventueel een camouflageproduct om de eigen lipcontour te verdoezelen en een scherpgeslepen lippotlood om de (nieuwe) lipcontour te tekenen. Dan natuurlijk een lippenstift en een lippenseel om het ‘lippenrood’ op te brengen. En om het af te maken wat losse poeder voor extra houdbaarheid, een tissue en wat gloss.

Onbeschreven blad
Als de huid van de lippen is uitgedroogd, staat geen enkele lippenstift mooi. Verwijder daarom losse velletjes met een zeer zachte scrub en gebruik extra hydraterende lipverzorging om het vochtgehalte weer op peil te brengen. Goed laten intrekken.

Kijk dan eens goed in de spiegel. Tevreden met de vorm van de mond? Met een lippotlood kunnen de contouren worden bijgetekend zodat de lippen voller of smaller lijken. Dan moet wel de eigen lipcontour worden verdoezeld met behulp van foundation of – nog beter – vloeibare concealer. Aanbrengen op de lipcontour en inkloppen totdat de overgang tussen de mond en de huid eromheen niet meer zichtbaar is. Op dit onbeschreven blad kan de ideale mond worden getekend.

Schijn mag bedriegen
Een lijntje om de lippen heeft drie functies: het accentueert de mond, kan de vorm corrigeren en functioneert als een soort ‘dijkje’ waardoor de lippenstift niet zo snel zal uitlopen in de rimpeltjes rond de mond.

Een goed lippotlood glijdt gemakkelijk over de huid, maar mag niet te vet zijn. En om een perfecte liplijn te kunnen tekenen, moet de punt haarscherp zijn. Het lijntje mag immers niet te breed zijn, anders lijkt het alsof u chocolade hebt gegeten. Leg het potlood een uurtje in de koelkast, dan kan het daarna makkelijker worden geslepen. Druk niet te hard, ook dan wordt de lijn te breed.

Het corrigeren van de lipcontour gaat als volgt.

 • Lippen smaller maken: teken de liplijn nét binnen de natuurlijke contour.
 • Vollere lippen: trek de lijn net buiten de eigen contour, tegen de natuurlijke contour aan.
 • Een combinatie van die twee kan ook, als bijvoorbeeld de bovenlip wat breder mag en de onderlip smaller.

Begin met tekenen op het midden van de cupidoboog (de rondingen van de bovenlip) en buig af naar de mondhoek. En zo ook naar de andere mondhoek. De lijntjes van onder- en bovenlip moeten op elkaar aansluiten.

Maximale kleur
Kleur de mond in met een lippenstift. Gebruik daarbij een lippenseel, dat werkt preciezer. Om de kleur zo lang mogelijk te laten houden, is het zaak de kleurpigmenten goed in te laten trekken. ‘Hap’ daarom de lippenstift af met een tissue: het papier neemt de vetten op, terwijl het grootste deel van de pigmenten op de lippen achterblijft. Breng daaroverheen nog een laagje lippenstift aan.

TIP Tussen de twee laagjes lippenstift even de lippen bepoederen zorgt voor nóg langer plezier van de lippenkleur.

Van mat tot hoogglans
Of de lippenstift nu longlasting of heel romig is, hij bestaat altijd uit was, olie en kleurstoffen. De was geeft stevigheid, de pigmenten van vermalen verfstoffen bepalen de kleur en de diverse soorten olie maken de lippenstift smeerbaar. Dan worden er nog ingrediënten toegevoegd om de huid van de lippen te verzorgen. Vitamine E bijvoorbeeld, collageen, UV-bescherming, moisturizers en aloë vera.

Toch is de ene lippenstift de andere niet. Ten eerste zijn ze verkrijgbaar van mat tot glanzend. Het hangt van de kwaliteit af hoe lang ze blijven zitten. Dat varieert van een half uurtje tot een aantal uur. En dan zijn er nog een paar verschillen.

 • Longlasting bevat hoge concentraties pigmenten en weinig olie. De kleur blijft dus langer zitten. Helaas drogen deze lippenstiften de lippen wel eerder uit.
 • Mat bevat ook weinig vetten en meer kleur dan een glanzende lippenstift. Geeft geen glans maar blijft goed zitten. Kan de lippen smaller laten lijken en rimpeltjes accentueren.
 • Crèmelippenstift is de meest verkochte variant. Bevat meer vetten en geeft een goed evenwicht tussen glans en houdbaarheid.
 • Hydraterend zorgt dat de huid meer vocht vasthoudt doordat deze lippenstiften meer vetten bevatten. Voelt comfortabel aan en droogt de lippen niet uit, maar de kleur vervaagt snel.
 • Metallic en parelmoer bevatten deeltjes mica of silica voor hoogglans.
 • Gloss is eigenlijk geen lippenstift maar een bijna vloeibare basis van gel met weinig kleurstoffen. Geeft wel veel glans en laat de lippen voller lijken. Moet vaak opnieuw worden opgebracht.

Blond houdt van roze

Een mooi opgemaakte mond staat verzorgder en aantrekkelijker dan bleke lippen. Vandaar dat ruim driekwart van de vrouwen lippenstift draagt en we er gemiddeld vier per jaar kopen.

Belangrijk is de kleur. Wat mooi staat bij de een, kan bij een ander de plank misslaan. Een te donkere kleur kan ouder maken, een te lichte tint te bleek. Helderrode, oranje en koperkleurige lippenstift maken de tanden geler. En een donkere kleur kan voor een harde uitstraling zorgen. Lippenstift moet bij de huid passen en ook haarkleur speelt een rol.

 • Blond haar, lichte huid: kies lichtroze of zalmkleurige tinten, koraal en lichtbruin.
 • Bruin haar, lichtgetinte huid: ga voor warme kleuren, zoals steenrood en donkerpaars.
 • Rood haar, blanke huid: het mooist staat zacht oranje of roodbruin met een bronsgloed.
 • Donkerbruin haar, lichte huid: kies voor de lippen frambozenrood tot fel fuchsia maar ook bordeauxrood.
 • Zwart haar, donkere huid: ga voor sterke, primaire kleuren op de mond, of natuurtinten als nootmuskaatbruin of auberginepaars.
 • Wit/grijs haar: mooi staan de warmste tinten roze of rood.


Subtiel een maatje meer

Vollere lippen staan hoog op de lijst van beautywensen. Soms leidt dat tot lachwekkende resultaten, maar feit is dat volle lippen jong en aantrekkelijk ogen. Er zijn allerlei manieren om subtiel voor een maatje meer te zorgen.

De eerste: glans. De mond is niet alleen aantrekkelijker als hij glanst, hij lijkt ook voller. Gloss is daarvoor een ideaal hulpmiddel, vooral als die metallic deeltjes bevat. Er bestaat ook ‘pump-up’ gloss. Deze bevat ingrediënten die de huid enigszins irriteren, waardoor de lippen daadwerkelijk wat opzwellen.

Highlighter kan ook volume creëren. Zet een stip glanzende of parelmoer highlighter op het midden van de onderlip en onder de rondingen van de cupidoboog nadat de lippen zijn opgemaakt. Instant effect!

Ten slotte kan kleur ook veel doen. Een lichte tint lippenstift laat smalle lippen al voller lijken.

Dag bromsnor
Een opgemaakte mond met zichtbare haartjes erboven, is als een vlag op een modderschuit. Bij de meeste vrouwen verschijnen na de overgang haartjes op de bovenlip die er eerst niet waren. Scheren is geen optie, dan voelen de haren stekelig aan als ze teruggroeien. Harsen is de beste manier om van haartjes op de bovenlip af te komen. Er zijn kant-en-klare harsstrips die het klusje snel klaren. Of laat het aan de schoonheidspecialist over, die doet het heel grondig. Er wordt warme hars aangebracht, die – eenmaal afgekoeld en hard geworden – met haartjes en al wordt verwijderd. Beetje pijnlijk, maar heel effectief.

Bij veel haartjes kan elektrisch ontharen worden overwogen. Hierbij wordt het haarzakje vernietigd met een dun naaldje dat een stroomstootje geeft. De haar blijft nu voorgoed weg. Omdat de haartjes een voor een worden verwijderd, zullen in de meeste gevallen meerdere behandelingen nodig zijn.

Een ontharingsbehandeling met laser werkt in het gezicht meestal niet, omdat laserlicht alleen donkere haren te pakken neemt.

Gevaarlijke kussen
De eerste lippenstift in een buisje, ontwikkeld door Guerlain, kwam in 1870 op de markt. De naam was Ne m’oubliez pas. In 1915 vond de Amerikaan Maurice Levy de metalen draaihouder uit. In de jaren twintig waren de eerste lippenstiften in ijzeren en verzilverde houders te koop. Helaas zaten er toen nog gifstoffen in lippenstift. Toevoegingen als lood, kwik, vermiljoen en arsenicum werden pas in 1924 in Amerika verboden. De reden? De mannen die de vrouwen zouden kussen, konden gevaar lopen…

Hoe rood wil je ’t hebben?
Rood is niet de meest verkochte kleur lippen-stift, dat is de tint abrikoosroze. Rood is wel synoniem voor vurig en uitdagend. Onbewust doen rode lippen aan seksuele opwinding denken en daar reageren mannen op. Onderzoek heeft overigens uitgewezen dat de meeste mannen liever een andere vrouw met knalrode lippen zien dan hun eigen vrouw.

Rood kan ook chic staan. De beste nuance vindt u door de kleur bij een onopgemaakt gezicht te houden. Dan is te zien of de teint ervan opfleurt. Houd bij rood opgemaakte lippen de rest van de make-up rustig, met hooguit wat mascara.

Lees ook de andere artikelen in onze Beautyspecial:

Bron(nen):
 • Plus Beautyspecial