Onopvallend mooier met (nieuwe) cosmetische ingrepen

Het effect van de nieuwste cosmetische ingrepen is subtiel: je ziet er jaren jonger uit maar niemand vraagt: ‘‘Wat heb jíj nou laten doen?’’

Wat een facelift is weet iedereen en Botox is ook geen onbekend begrip meer. Maar Vaser? Thermage? En Lipolysis? Het zijn de nieuwste behandelingen in de klinieken voor cosmetische ingrepen. Hun overeenkomst is dat ze niet zo ingrijpend zijn en toch een goed en subtiel resultaat opleveren: je ziet er jaren jonger uit, maar niemand vraagt: "Wat heb jíj nou laten doen?"

Eigen cellen maken jonger

Sensationeel is de allernieuwste manier om de huid te verjongen: Isolagen. Het effect van deze behandeling zie je niet meteen, want het verjongingsproces duurt een paar maanden. Eerst wordt achter het oor een stukje huid weggehaald. Hieruit worden cellen geïsoleerd die verantwoordelijk zijn voor wondgenezing en huidopbouw (fibroblasten). De cellen worden in een laboratorium opgekweekt en in een paar sessies in de huid geïnjecteerd. En daar doen de fibroblasten wat ze altijd al deden: zorgen voor nieuwe huid. Zo beginnen na een paar maanden rimpels en plooien te vervagen.

Juist dit geleidelijke effect spreekt de meeste mensen aan. De omgeving reageert niet met ‘Oh, die is gelift’, maar merkt wel op dat je er goed uit ziet. Isolagen is helaas peperduur: vanaf €4500. Onder andere bij Medisch Centrum ’t Gooi en Elzen Kliniek.

Onderhuidse oppepper

Sinds een jaar kun je in Nederland mesotherapie ondergaan. Hierbij worden met een ‘pistool’ van kleine naaldjes speciale werkstoffen in de huid ‘geschoten’. En dan precies in die huidlaag waar ze effectief zijn. De belangrijkste stof is hyaluronzuur (een effectieve vochtvasthouder). Verder bevat de oppeppende cocktail vitaminen en mineralen.

Klant Anita van der Minne heeft inmiddels acht sessies achter de rug: “Ik zie duidelijk verschil. Mijn huid is niet strakker geworden maar de groefjes en plooien zijn wel zachter. Vooral onder mijn ogen vind ik het effect opvallend. De behandelingen waren niet helemaal pijnloos, maar wel goed te doen. Ik ben zo tevreden dat ik heb besloten elk half jaar een onderhoudsbehandeling te laten doen. Want de veroudering gaat natuurlijk gewoon door.”

De behandeling is te nieuw om iets te kunnen zeggen over effecten op de lange termijn, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend. Kosten: ca. €175 per keer. Onder andere bij: Medisch Centrum het Gooi, Elzen Kliniek en Velthuis Kliniek.

Strakkere huid met warmte

Nog zo’n ‘wonderbehandeling’ die de huid strakker en gladder maakt: Thermage. Tijdens een sessie van een à twee uur worden de collagene vezels in het onderhuids bindweefsel verhit. Deze vezels houden de huid stevig en elastisch, totdat ze door veroudering verslappen. Door het opwarmen trekken de vezels weer strak en verdwijnen de huidverslappingen.

Plastisch chirurg Farid Kazem uit Leimuiden noemt Thermage dan ook ‘een facelift zonder operatie’. Hoe werkt het precies? Via een apparaat met een vierkante kop worden hoogfrequente golven de huid ingezonden. Deze warmen het collageen op. Nét als dat te veel pijn gaat doen, koelt het apparaat de huid af en kan het volgende plekje worden behandeld. Na twee tot acht maanden is de huid zichtbaar strakker en gladder. Dat blijft drie tot vijf jaar zo.

Thermage is bedoeld voor plaatselijke verslappingen, zoals de kaaklijn, en kan dus geen totale facelift vervangen. Kazem: “Groot voordeel is dat meestal één behandeling volstaat. Zonder verband, zonder littekens.” Nadeel is de prijs: vanaf €2000. Onder andere bij Kazem Aesthetica en Medisch Centrum ’t Gooi. Zie ook www.thermage.nl.

Nog een warme lift

Een behandeling die hetzelfde beoogt als Thermage, is de Elos Photolift. Nu wordt een fractie vóór de hoogfrequente stroom laserlicht uitgezonden. Dit verwarmt de bloedvaatjes in de huid en deze geven hun warmte af aan het collageen. “Het resultaat is gelijk”, zegt Marten Buitenhuis van leverancier Trango Medicals, “maar het is een mildere behandeling. Bij Thermage bestaat de kans dat vet in de huid smelt en dat kan bobbeltjes opleveren. Bij Elos gebeurt dat niet. Extra voordeel van het laserlicht is dat meteen zichtbare bloedvaatjes en pigmentvlekken worden behandeld.”

Omdat deze methode minder intensief is, zijn meer sessies nodig dan met Thermage. Desondanks is Elos voordeliger: bij elkaar kosten de behandelingen zo’n €1200. Behandeladressen via Trango Medicals.

Strakker en slanker door trillen

Bij de Velthuis Klinieken past men de ultieme verfijning van liposculpture toe: Vaser. Onder de huid gaat een dun buisje om vet af te zuigen. Daarbij worden ultrasone golven uitgezonden die de vetcellen lostrillen en het vet vloeibaar maken. Mooi extraatje: onder de huid wordt warmte geproduceerd zodat het onderhuids bindweefsel – net als bij Thermage – strak trekt. Ideaal bij een onderkin of slappe bovenarmen.

“Het voordeel is”, zegt medisch directeur Peter Velthuis, “dat we met deze methode zo precies kunnen werken dat we geen zenuwen of bloedvaten raken. De huid geneest sneller en er is minder napijn. Het enige vervelende kan zijn dat de ultrasone golven een hoge pieptoon veroorzaken.” Een Vaser-behandeling kost evenveel als een lipo-sculptuurbehandeling (bijvoorbeeld €1200 voor de taillerollen), plus eenmalig €500 voor een of twee behandelgebieden.

Injecties tegen vet

De Amerikaanse methode Lipolyse is nog zo nieuw dat er geen Nederlandse ervaringen te melden zijn. De behandelaar kan er ook heel kleine vetopeenhopingen mee verwijderen zoals een vetbobbel, wallen onder de ogen of hamsterwangetjes. Het vetweefsel wordt geïnjecteerd met een vetafbrekend enzym. Daardoor wordt het vloeibaar, waarna het lichaam het vet zelf kan afvoeren. Om dat laatste te stimuleren kan een diepe bindweefselmassage helpen, soms is veel bewegen en veel drinken voldoende.

Voor een complete behandeling zijn één tot drie injecteersessies nodig, ongeveer om de vier weken. Prijzen vanaf ca. €350 per sessie. Onder andere bij Hooghe Birck Kliniek en Velthuis Kliniek.

Voor meer informatie kunt u terecht op

Bron(nen):
  • Plus Magazine