Premieverschil zorgverzekering hoger dan ooit

Ondanks dat de basisverzekering gemiddeld 9 procent daalt, zijn de premieverschillen bij de basisverzekering fors. De goedkoopste zorgverzekering tot nu toe is Univé Zekur met een premie van 80,25 euro. Deze is vele malen goedkoper dan Zilveren Kruis Achmea Beter Af Exclusief waarvoor de Nederlandse consument 109,95 euro per maand moet neerleggen. Een verschil van 356,40 euro per jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl. Vandaag maakte ook Anderzorg haar premie bekend. Deze is met het hoogste eigen risico het goedkoopst: 62,25 euro per maand. De premies voor de zorgverzekering 2014 zijn nu nagenoeg allemaal bekend. Veel prijsbewuste consumenten zijn zich nu aan het orienteren op een eventuele overstap naar een andere zorgverzekeraar.

Verschil nog groter dan vorig jaar
Dit jaar is het verschil tussen de duurste en goedkoopste nog groter dan andere jaren. Vorig jaar lag het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering nog op 318 euro. Dit komt onder andere doordat de duurste basisverzekering van vorig jaar Zilveren Kruis Beter Af Exclusief minder daalt (7,4 procent) dan de goedkoopste, Univé Zekur, die komend jaar met 13 procent daalt.

Basispremie daalt gemiddeld 9 procent
De premie voor de basisverzekering daalt in 2014 gemiddeld 9 procent. En ligt rond de 96 euro per maand. Dat is bijna 6 euro lager dan de premie die de minister van Volksgezondheid met Prinsjesdag voorspelde. De grootste daler is Zorgverzekeraar UMC met 20 procent. Niet alle verzekeringen zijn zo scherp gedaald. Zo daalde de restitutiepolis van Agis slechts 4,4 procent.

Zorgsturing
De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Zorgverzekeraars kunnen in deze verzekering alleen verschil maken in de hoogte van vergoedingen en de service. Zo is Univé Zekur een selectiefpolis waarbij klanten voor planbare zorg maar naar 16 ziekenhuizen kunnen. Daarentegen hebben klanten van Zilveren Kruis Achmea Beter Af Exclusief keuzevrijheid voor alle ziekenhuizen in Nederland. Bovendien biedt de polis Aanvullende vergoedingen voor behandelingen in Europa. Andere basisverzekeringen bieden deze extra service niet.

Fors besparen
Door de grote premieverschillen tussen basisverzekeringen, kunnen Nederlanders fors besparen op hun premie. "Het loont de moeite om over te stappen, want zelfs met dezelfde kwaliteit zijn er bijna altijd goedkopere polissen. Mede door de vele collectiviteiten, waarbij men kortingen van wel 12 procent kan krijgen," aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl

Wilt u zelf zorgverzekeringen vergelijken?
Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl