Veilig op weg met de caravan

Een ongeluk met de caravan zit in een klein hoekje. Maar met deze tips bent u goed voorbereid op eventuele gevaren!

Hulpveren voor auto

Sommige auto’s zakken te diep in hun veren door de extra ballast van een caravan. Dat rijdt niet prettig en is ook niet erg veilig. Er zijn goede hulpmiddelen, zoals hulpveren.

Onderhoud loont

Net als een auto heeft een caravan onderhoud nodig. De remmen, het onderstel, de banden, de verlichting: het slijt niet alleen van het rijden, ook van het staan. Banden bijvoorbeeld verdrogen: vervang ze elke zes jaar (liefst door stevige bestelbusbanden!). Bovag- en Focwa-bedrijven hebben onderhouds- en controlebeurten: wissel deze jaarlijks af.

Compleet aankoppelen

Twee voertuigen, samen goed voor ten minste 1500 kg (meestal meer), zijn verbonden door een koppeling over een kogel van 5 centimeter doorsnee. Dat moet dus heel goed vastzitten. De breekkabel dient als extra zekerheid in het geval de aanhanger toch losschiet. Vergeet hem daarom niet te bevestigen.

Kinderen: in de tent

Een grote caravan is minder gemakkelijk te hanteren dan een kleinere. Misschien is een caravan met ‘kinderkamer’ helemaal niet nodig. Want veel kinderen vinden een tentje – naast de ouderlijke caravan – veel leuker.

Van tevoren kaartlezen

Een navigatiesysteem is erg handig. Maar een kaart werkt ook. Bereid altijd de route voor. Dat voorkomt verrassingen. Zoals een helling van 17 procent. De routekaarten van de ANWB geven aan waar caravans niet mogen komen en waar het rijden met caravan ervaring vergt.

Alles in verhouding

Een zware auto mag doorgaans meer trekken dan een lichte auto.
En een fourwheeldrive meer dan dezelfde auto met twee aangedreven wielen. Het maximum trekgewicht en het gewicht dat de caravan mag wegen (asdruk) staan op uw auto-papieren. Blijf binnen de grenzen van het toelaatbare.

Bergop/bergaf

Bergop betekent doorgaans: terugschakelen. Te lage toerentallen kunnen schade aan de motor veroorzaken, lang in de derde versnelling rijden doet dat niet. Bergaf: vaart minderen, terugschakelen, op de motor remmen en af en toe kort extra remmen. Zo kunnen de remmen niet warmlopen.

Kogeldruk checken

Elke auto met trekhaak kent een maximale kogeldruk, dat is de druk die de kogelkap van de koppeling van de caravan in verticale richting uitoefent op de trekhaakkogel van de auto. Deze staat vermeld op het typeplaatje van de trekhaak. Maar er is ook een ‘minimale’: te weinig kogeldruk veroorzaakt instabiliteit. Dertig tot vijftig kilo is vaak goed. Dat kunt u controleren met een personenweegschaal en een stevige lat.

Bandenspanning goed?

Controleer met koude banden de zes banden van de combinatie. Pomp voor een lange rit de autobanden op tot het maximum (zie instructieboek). De caravanbanden dienen altijd op hun maximale spanning te staan. Te zachte banden kunnen slingeren veroorzaken.

80 km of… harder?

Nederland kent een maximum snelheid van 80 km voor een auto met aanhanger (bij trajectcontrole wordt ook de aanhanger herkend!). In enkele andere landen geldt een hogere maximumsnelheid, zoals in Frankrijk. Neem geen risico: voor de meeste combinaties is 80 km een veilige snelheid.

Extra’s in de sneeuw

Kamperen in de sneeuw: dat kan met praktisch elke moderne caravan. Een goede voorbereiding is belangrijk. Verlengde schoorsteen (om boven de sneeuw op het dak uit te komen), winterbanden, sneeuwkettingen en wintertent zijn onmisbaar.

Slim beladen

We nemen heel wat mee op vakantie! Dat mag, mits op de juiste plek in de caravan. Zware spullen dus laag en bij de as. Links en rechts evenveel. Er is een handige weegstrip met druksensoren te koop, die wieldruk en totaalgewicht laat zien. Deze zogeheten Caravan Weight Control van Reich kost circa €125 en is te koop in vrijwel elke caravanshop.

Volg weerberichten

Harde wind (vanaf windkracht 7) kan gevaarlijke situaties opleveren, vooral op bruggen en viaducten. Houd bij mist rekening met de langere remweg. Volg de weerberichten en stel een rit desnoods een dag uit.

Bovag Caravantraining

Sommige Bovag-rijscholen geven speciale caravantrainingen vanaf circa €100. In één ochtend oefent u rijtechnieken met de caravan. Voor informatie bel: 030-659 52 11 of kijk op www.bovag.nl.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine