We betalen steeds meer voor minder zorg

De zorgverzekering bestaat zes jaar. Er is in die tijd veel veranderd en helaas niet ten goede. Het eigen risico is verhoogd, premies zijn gestegen en het basispakket is verder uitgekleed. Tijd om de balans op te maken.

Stapje voor stapje is de zorg flink duurder geworden. Vorig jaar betaalde een volwassene gemiddeld €191 per maand aan premie en belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage, ten opzichte van €121 in 2005: een stijging van €840 per jaar. En als de plannen van het nieuwe kabinet doorgaan, krijgt Jan Modaal en daarboven straks een zware lastenverhoging voor de kiezen met de inkomensafhankelijke premie! Lees hier meer.

Niet gek dat veel mensen met nostalgie terugdenken aan het Ziekenfonds. Wat is er sindsdien veranderd?

Eigen risico grootste stijger

De zorgverzekering startte met een no-claimkorting van €255. Wie geen of weinig gebruik maakte van zorg, kreeg na afloop van het jaar dit bedrag geheel of gedeeltelijk terug. Gemiddeld kregen we zo’n €91 retour. Maar in 2008 werd de no-claimregeling vervangen door een verplicht eigen risico van €150, waarbij kosten van de huisarts, kraamzorg en verloskundige zorg buiten schot bleven. In de jaren erna liep het bedrag op tot het huidige eigen risico van €220. De eigen betalingen nemen hierdoor dit jaar toe van gemiddeld €107 naar €133. Volgend jaar vliegt het eigen risico omhoog tot €350, meer dan een verdubbeling in vijf jaar. En het einde is nog niet in zicht.

kraamzorg

Premie: overstappen loont

De gemiddelde premie voor de basispolis is de afgelopen zes jaar ondanks forse concurrentie alleen maar gestegen. In 2006 betaalden we €90 per maand voor de basis­dekking en kregen we voor dat geld méér vergoed. Nu is de ­gemiddelde premie €107 per maand, zo’n 2 procent meer dan in 2011.

De concurrentie heeft er wel voor gezorgd dat er wat te kiezen valt, zoveel zelfs dat overstappen loont. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste verzekeraar is kleiner dan vorig jaar (€276), maar toch nog zo’n €240 op jaarbasis. Desondanks stappen we weinig over (per jaar zo’n 4 procent van de verzekerden) en dat heeft verzekeraars niet geprikkeld om sterk op prijs te concurreren. Pas de laatste twee jaar is het aantal overstappers onder invloed van de crisis aan het stijgen.

Dit jaar steeg ook de inkomens­afhankelijke bijdrage. Volgens het Nibud zijn 65-plussers met een inkomen van €50.000 er €50 per maand op achteruit gegaan.

Dekking flink versoberd

De basisdekking is op enkele punten uitgebreid sinds 2006. Zo is geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (ggz) opgenomen in de basisverzekering, net als de behandeling van dyslexie. Opvallender is de versobering. Groot nieuws was bijvoorbeeld het verdwijnen van de anticonceptiepil voor vrouwen boven de 21 jaar uit het basispakket. Verder worden slaap- en kalmeringsmiddelen alleen nog bij specifieke behandelingen vergoed, zoals angststoornissen en terminale zorg.

Dit jaar was de teruggang in dekking het grootst. Zo werd de vergoeding voor hulp bij stoppen met roken uit het basispakket gehaald. Hetzelfde geldt voor begeleiding bij het volgen van een dieet. Patiënten met chronische klachten die naar de fysiotherapeut gaan, moeten de eerste twintig behandelingen zelf betalen (vorig jaar: twaalf). Ook maagzuurremmers worden alleen vergoed voor chronisch zieken. De meeste tandheelkundige zorg was voor iedereen boven de 18 jaar al per 1 januari 2011 uit de basisdekking gehaald.

tanden

Vaker eigen bijdrage

Voor tal van zaken is een eigen bijdrage ingevoerd, waarbij opvalt dat we vanaf dit jaar vooral meer zelf betalen voor de geestelijke ­gezondheidszorg. In 2013 moeten we ook voor hulpmiddelen als gehoorapparaten en orthopedische schoenen in de buidel tasten. En komen we in het ziekenhuis terecht, dan betalen we straks €7,50 per dag aan verblijfskosten. De ­eigen bijdrage komt boven op het eigen risico. Dus als het eigen ­risico is ‘verbruikt’, kan het zijn dat de verzekerde ook nog een ­eigen bijdrage moet betalen.

Aanvullende zorgverzekeringen

Verzekeraars kunnen zelf de dekking en de premie van aanvullende verzekeringen bepalen. Dit jaar zijn de premies voor aanvullende zorgverzekeringen én tandartsverzekeringen opnieuw gestegen – variërend van 5 tot 20 procent. Gemiddeld kost dat zo’n €45 per jaar extra.

En dan de nieuwe plannen voor 2014...

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaat de premie voor Jan Modaal en alles daarboven volgend jaar flink omhoog... door het nieuwe inkomensafhankelijke gedeelte! U lees hier de details.

Op de website van Verzekeringssite.nl kunt u zelf berekenen wat u aan premie voor zorgverzekeringen gaat betalen! Klik op ''zorgverzekering'' en kijk aan de rechterkant om direct uw premie te vergelijken.

De komende maanden kan iedereen nog gewoon overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. De premies worden binnenkort bekend. Wilt u graag een seintje ontvangen wanneer de premies bekend zijn: Meld u aan voor de Zorg Alert.