Een doof gevoel in knie na heupoperatie. Wat nu?

Na mijn heupoperatie en een val waarbij de kop was afgebroken, heb ik een nieuwe heup gekregen. Sindsdien heb ik een doof gevoel in mijn knie aan de geopereerde zijde. Mijn orthopeed heeft een röntgenfoto gemaakt, maar daar is niets op te zien.

Zou het kunnen dat mijn dijbeenspier of een zenuw is geraakt? En kan je dit met fysiotherapie verbeteren? Of moet ik hiermee leren leven? Het belemmert namelijk het lopen: het is net of er een strak elastiek omheen zit. En als ik lig en het been buig, dan verzuurt mijn hele bovenbeen.
Yvonne

Mark Chen, fysiotherapeut:

Wat een vervelende klacht. Het kan inderdaad zo zijn dat er tijdens de operatie een zenuw is geraakt. Mocht dat serieuze gevolgen hebben, dan lijkt het me dat de chirurg je daarvan op de hoogte zou hebben gesteld. Vraag het gerust nog even na bij het ziekenhuis waar je bent geholpen zodat hier nog even naar gekeken kan worden. Meestal is het echter geen probleem, ook al heeft de zenuw een 'tikje' gehad. Zenuwweefsel herstelt traag, maar zal naar alle waarschijnlijkheid volledig herstellen. Vervelend dus maar geen reden tot ongerustheid.

Het kan ook de moeite waard zijn om uit te sluiten dat de klachten die je voelt geen andere oorzaak hebben. Zwelling, of een gebrek aan doorbloeding van de regio kan namelijk ook uitstralingsklachten veroorzaken. Soms hebben deze klachten een soortgelijk karakter als bij een daadwerkelijk probleem van de zenuw.

Een fysiotherapeut kan je helpen met testen van de zenuwen in het huidgebied, en kan de ook de heup testen om te zien of er wellicht een andere oorzaak is.

Dat lijkt me zeker de moeite van het proberen waard!

Mark Chen

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.