Slijmbeursontsteking van de elleboog

Rust is noodzakelijk

Getty Images

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis, is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. Het komt het meest voor in de elleboog, schouder en de knie. Wat als je last hebt van een ontstoken slijmbeurs in de elleboog?

Een slijmbeursontsteking van de elleboog ontstaat meestal bij mensen die veel en lang op hun elleboog leunen. Er ontstaat een zwelling, roodheid, pijn en warmte. Ook kan de elleboog minder goed buigen. Meestal gaat het met rust binnen een paar weken vanzelf over.

Wat is de slijmbeurs in de elleboog?

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje dat je gewricht beschermt, in dit geval de elleboog. Bij een slijmbeursontsteking heb je last van een zwelling op de elleboogpunt, roodheid en pijn.

Hoe ontstaat een ontstoken slijmbeurs in de elleboog?

Een slijmbeursontsteking in de elleboog ontstaat meestal bij mensen die veel en lang op hun elleboog leunen. Bijvoorbeeld bij lang lezen of studeren. Daarom wordt het ook vaak een 'studentenelleboog' genoemd.

Wat als je last hebt van een ontstoken slijmbeurs in de elleboog?

Voor het herstel is het van groot belang dat je rust neemt. Leun zo min mogelijk op de betreffende elleboog en druk ook niet op de pijnlijke plek.

Behandeling met medicijnen

In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig bij een slijmbeursontsteking in de elleboog. Na een paar weken verdwijnen de klachten vanzelf. Als de klachten na verloop van tijd niet verdwijnen, kan de huisarts de zwelling leegzuigen met een injectiespuit. Dit geeft tijdelijk minder pijn en druk. Ook kun je een drukverband krijgen.

Als de klachten lang aanhouden of steeds terugkomen, kan de huisarts een ontstekingsremmer (corticosteroïd) in de slijmbeurs spuiten.

Infectie

Bij een bacteriële infectie is snel een behandeling nodig. Door de bacteriën vult de slijmbeurs zich met pus (een abces). In dit geval zal de huisarts een sneetje in de slijmbeurs zetten, zodat de pus eruit kan. Daarna is een drain en verband nodig. Indien nodig krijg je antibiotica voorgeschreven.
 

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap